Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και τα επιτελεία των κομμάτων, αλλά και των ανεξάρτητων υποψηφίων έχουν πάρει φωτιά. Το ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά για τους περιφερειάρχες, είναι μεγάλο και έντονο, και θα πρέπει να τονίσουμε ότι συνολικά οι υποψήφιοι είναι 152.000!

Το νέο εκλογικό σύστημα ορίζει ότι μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή (8 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής του συνδυασμού που θα κερδίσει το 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιοι προηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, και πού θα έχουμε αμφίρροπες μάχες: Στην περιφέρεια Αττικής το ζητούμενο είναι αν θα βγει ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πρώτη Κυριακή.

Το στρατηγείο της Πειραιώς, έχει πέσει όλο επάνω του, για να μην υπάρξει δεύτερος γύρος και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα αυτό.

Το ζητούμενο είναι αν θα βγει ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πρώτη Κυριακή

Αν πάμε για την Κυριακή 15 του μηνός, θα βρει απέναντι του τον Γιάννη Σγουρό, που αυτή
την στιγμή έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα από τον Γιώργο Ιωακειμίδη ο οποίος στηρίζεται από
την Κουμουνδούρου.

Στην περιφέρεια Κρήτης το ζητούμενο δεν είναι αν θα βγει ο Σταύρος Αρναουτάκης (ο οποίος στηρίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) από τον πρώτο γύρο αλλά αν ξεπεράσει το 60%. Ο «αντίπαλός του» Σπύρος Δανέλλης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει δηλώσει ότι ο στόχος του είναι να γράψει μπροστά το 2.

Πάμε στην Δυτική Μακεδονία όπου ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αμανατίδης έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα έναντι του «γαλάζιου» νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, και όλα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο. Να σημειώσουμε εδώ ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η κοινή υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου η οποία έχει έρεισμα στην τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκεί θα γίνει μεγάλη μάχη ανάμεσα στον υποψήφιο της κυβέρνησης Δημήτρη Πτωχού (ο οποίος στηρίζεται από όλο τον κομματικό μηχανισμό) και τον ανεξάρτητο της αυτοδιοικητικής παράταξης, Πέτρο Τατούλη. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα γίνει ντέρμπι.

Φουντώνει η «μάχη» στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη για τις περιφερειακές εκλογές. Ο Χρήστος Μέτιος ο οποίος πριν τις φωτιές στη Θράκη πήγαινε πολύ καλά δείχνει τώρα να απειλείται από τον «αντάρτη» πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη.

Και εδώ διαφαίνεται ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο. Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι αρκετά μπροστά και πιθανόν να βγει από την πρώτη Κυριακή. Εδώ κύριος αντίπαλος είναι ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος. Να δούμε όμως και τι γίνεται στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.

Εκεί προηγείται ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής ο οποίος στον δεύτερο γύρο θα βρει αντίπαλο τη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα ενώ ρυθμιστής θα είναι ο Θοδωρής Γαλιατσάτος, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης δείχνει να είναι μπροστά από τον πρώην υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή. Και εδώ θα πάμε την μεθεπόμενη Κυριακή για να δούμε ποιος τελικά θα κερδίσει τον αγώνα.

Στην Στερεά Ελλάδα το στοίχημα για τον Φάνη Σπανό, -ο οποίος στηρίζεται από την ΝΔ – είναι αν θα βγει από τον πρώτο γύρο. Ο Απόστολος Γκλέτσος δε δείχνει να τραβάει όπως επίσης και ο Λουκάς Αποστολίδης ο οποίος έχει λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν επικράτηση Κωνσταντίνου Αγοραστού, ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, καθώς θεωρείται ότι παίζει μόνο «εναντίον του εαυτού του».

Πριν τις πλημμύρες των Daniel και Elias τα ποσοστά αποδοχής του έφταναν περί το 60-65%. Ακόμη όμως και μετά την τραυματική εμπειρία του Σεπτεμβρίου ο «Κάμπος» φαίνεται ότι εξακολουθεί να τον στηρίζει, με το 43% που απαιτείται από την πρώτη Κυριακή να μην φαίνεται και τόσο απίθανο ποσοστό για τον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Όπως επίσης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, ξεπερνώντας εύκολα τον πήχη του 43%. Το απόλυτο φαβορί στην Δυτική Ελλάδα είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος υποστηρίζεται από την ΝΔ και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να βγαίνει από την πρώτη Κυριακή. 

Στην Αθήνα και στις δημοτικές εκλογές ο Κώστας Μπακογιάννης είναι στα όρια του στατιστικού λάθους αν θα βγει από την πρώτη Κυριακή η όχι.

Ο Κώστας Μπακογιάννης

Ο εκλεκτός του Σύριζα Κώστας Ζαχαριάδης δείχνει να ξεφουσκώνει, ενώ ο καθηγητής Χάρης Δούκας θα προσπαθήσει να γράψει μπροστά διψήφιο αριθμό.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον δήμο Θεσσαλονίκης προηγείται του Στέλιου Αγγελούδη και του Σπύρου Πέγκα. Θα έχουμε σίγουρα δεύτερο γύρο με πιθανό αντίπαλο τον πρώην συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, με φαβορί όμως τον νυν δήμαρχο.

Στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Πάτρα, θα τολμήσουμε να πούμε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Ισχυρό και γνωστό Κώστα Πελετίδη που προέρχεται από το ΚΚΕ και τον Κώστα Σβόλη που ανήκει στην Νέα Δημοκρατία. Σαφώς εδώ το προβάδισμα ανήκει στον νυν δήμαρχο ο οποίος προβλέπεται να κερδίζει άνετα στις 15 του μηνός. Το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει στην Λυκόβρυση – Πεύκη, καθώς στο Β’ γύρο φαίνεται ότι θα αναμετρηθούν ο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός «Δήμος Μπροστά», του Μάριου Ψυχάλη, που έχει πολλές πιθανότητες να κόψει πρώτος το νήμα και του γνωστού ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, καθώς το αξίωμα διεκδικεί και η Μαρίνα Πατούλη. 

Για τον δήμο Λάρισας, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς πολλοί μιλούν για «ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός», με σκορ 0-0 στο 90’.

Και αυτό γιατί πολλοί δεξιόστροφοι ψηφοφόροι στηρίζουν τον εκ ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενο Απόστολο Καλογιάννη, αλλά και πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον εκλεκτό της ΝΔ για τη δημαρχία Θανάση Μαμάκο.

Περισσότερες ελπίδες επικράτησης στον 2ο γύρο, όμως, φαίνεται να συγκεντρώνει ο τελευταίος, λόγω της ακροδεξιάς ψήφου (Κώστας Βαϊούλης), μέρος της οποίας μάλλον θα καταλήξει στον Θανάση Μαμάκο, ενώ οι αντίστοιχες ψήφοι του ΚΚΕ, πολύ δύσκολα, θα πήγαιναν σε μια πιο κεντροαριστερή επιλογή, όπως είναι ο Απόστολος Καλογιάννης.

Για το δε δήμαρχο του 2ου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Θεσσαλίας, τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα, αφού οι ενδείξεις δείχνουν τον Αχιλλέα Μπέο να κινείται πέριξ του 50%, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από το 43% που απαιτείται για εκλογή από την 1η Κυριακή των εκλογών

Στον Πύργο θα γίνει μεγάλη μάχη στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τον Στάθη Καννή, που έχει και το προβάδισμα.

Επικράτηση του νυν δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού δείχνουν τα προγνωστικά στο Χαϊδάρι, καθώς απέναντί του έχει τον πρώην δήμαρχο του ΚΚΕ, Μιχάλη Σελέκο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να τον απειλήσει. 

Μάχη για τρεις καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην Αγία Παρασκευή, καθώς ένας νυν (Βασίλης Ζορμπάς) και ένας πρώην (Γιάννης Σταθόπουλος) απειλούνται από τον συνδυασμό του Γιάννη Μυλωνάκη, που έχει αναπτύξει δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες.

Ελληνικό – Αργυρούπολη: Από τον πρώτο γύρο ο Γιάννης Κωνσταντάτος με ποσοστά που αναμένεται να προσεγγίσουν, ίσως και να ξεπεράσουν, το 70%, ενώ στην Παλλήνη, έχουμε  προβάδισμα από τον νυν δήμαρχο Θανάση Ζούτσο που όμως αυτή την φορά έχει ισχυρό αντίπαλο τον Χρήστο Αηδόνη.

Άγιοι Αν. Άργυροι – Καματερό: Στον Β’ γύρο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα οδηγηθεί η μάχη
ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα και τον Αλέξανδρο Σαμόλη.

Καλλιθέα: Προβάδισμα για τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Καρναβό. Βασικός του αντίπαλος ο πρώην δήμαρχος Κώστας Ασκούνης. Δεδομένη την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο φαίνεται να έχουν οι: Γιώργος Παπανικολάου Γλυφάδα, Γιάννης Φωστηρόπουλος στο Παλαιό Φάληρο, ο Ανδρέας Ευθυμίου στο Μοσχάτο, στα Βριλήσσια ο Γιάννης Πισιμίσης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι  και ο Ηλίας Αποστολόπουλος στον Χολαργό – Παπάγου. Χωρίς αντίπαλο στη Φυλής ο νυν δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Στο Ίλιον θα γίνει μάχη στον Β γύρο ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Νικο Ζενέτο και την Ανδριάνα Αλεβίζου.

Στο Ηράκλειο, ισχυρό το προβάδισμα του νυν δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου ενώ και στο Μαρούσι ισχύει το ίδιο με τον νυν δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Στο Χαλάνδρι με τους πολλούς υποψηφίους το φαβορί είναι ο Σίμος Ρούσσος, ενώ όσον αφορά το τοπίο στη Λαμία φαίνεται να ξεκαθαρίζει, καθώς ο επιχειρηματίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου φαίνεται να επικρατεί του νυν δημάρχου, Θύμιου Καραΐσκου, καθώς όλες οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη του. 

Θήβα: Επικράτηση του Γιώργου Αναστασίου για δεύτερη θητεία δείχνουν όλες οι προβλέψεις. Και εδώ προβλέπεται νίκη από τον πρώτο γύρο.

Σκύρος: Ενδιαφέρουσα εκλογική μάχη δίνεται στο όμορφο νησί της Σκύρου (που ανήκει  διοικητικά στην Στερεά Ελλάδα), με τον νυν δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο να εξασφαλίζει θέση στο σίγουρο β’ γύρο, αλλά εκεί να απειλείται από τον επιχειρηματία και πρ. αντιδήμαρχο Γιάννη Ευγενικό, γνωστό και ως προπονητή του παγκόσμιου πρωταθλητή κικ μπόξινγκ, Μιχάλη Ζαμπίδη

Κύθνος: Από τον πρώτο γύρο θα κριθούν οι εκλογές στη γραφική και ανερχόμενη Κύθνο, καθώς ο πρ. αντιδήμαρχος Κώστας Φιλιππαίος με έναν ανεξάρτητη συνδυασμό φαίνεται ότι μπορεί να επικρατήσει του νυν δημάρχου Σταμάτη Γαρδέρη.

Στην όμορφη Μύκονο θα έχουμε δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Κουκά και τον Χρήστο Βερώνη ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος του νησιού από το 1991 μέχρι το 2008. Εδώ το προβάδισμα το έχει ο νυν δήμαρχος.

Τέλος, στην Πάρο ισχυρό προβάδισμα του Μάρκου Κωβαίου απέναντι στον νυν έπαρχο Κώστα Μπίζα τη δεύτερη Κυριακή, ενώ στην Τήνο προηγείται ο Γιάννης Σιώτος.