Το φιλί είναι μια από τις πιο δυνατές χειρονομίες που μπορεί να μοιραστούν δύο άνθρωποι. Αποτελεί ένδειξη στοργής, οικειότητας, αγάπης, έρωτα ή ο σεβασμού ενώ την ίδια στιγμή, η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκειά του, ο εγκέφαλος εκκρίνει ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και οι φερομόνες, που ενισχύουν το δέσιμο και μειώνουν το άγχος.
Όμως κάποια φιλιά δεν είναι απλώς ρομαντικές στιγμές αλλά εικόνες που έγιναν σύμβολα εποχών, στιγμές που αποτυπώθηκαν στη μνήμη της ποπ κουλτούρας και της τέχνης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού, παρουσιάζουμε τα πιο εμβληματικά φιλιά που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους: από κινηματογραφικές σκηνές και μουσικές σκηνές μέχρι έργα τέχνης και ιστορικές, φωτογραφίες.
Ναύτης – νοσοκόμα στην Times Square (1945)

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε τη στιγμή της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια εμβληματική αγκαλιά γεμάτη ανακούφιση, συγκίνηση και πάθος. Το αυθόρμητο φιλί ανάμεσα στον ναύτη και τη νοσοκόμα, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, έγινε διαχρονικό σύμβολο της χαράς για την ειρήνη και της ανεξέλεγκτης έκρηξης συναισθημάτων που ακολούθησε το τέλος μιας εποχής τρόμου.
Ρόουζ – Τζακ στον Τιτανικό

Ο Jack και η Rose αγκαλιάζονται στην πλώρη του πλοίου σε μια σκηνή-ορισμό του κινηματογραφικού ρομαντισμού, με τον αέρα να τους αγκαλιάζει και τον ωκεανό να απλώνεται μπροστά τους. Το φιλί τους, με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τη συγκλονιστική μουσική επένδυση, έγινε διαχρονικό σύμβολο αγάπης, ελευθερίας και αθωότητας πριν από την τραγωδία που θα ακολουθούσε.
Πίτερ Πάρκερ – Μαίρη Τζέιν στο ανάποδο φιλί του Spiderman

Ο Spiderman και η Mary Jane φιλιούνται στη βροχή, με τον Πίτερ Πάρκερ κρεμασμένο ανάποδα από τον ιστό του – μια σκηνή που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο και έγινε ένα από τα πιο αξέχαστα φιλιά της ποπ κουλτούρας. Η ένταση, η ανατροπή και το στοιχείο του απαγορευμένου έκαναν το συγκεκριμένο στιγμιότυπο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και ρομαντικά όλων των εποχών.
Νόα – Άλι στο «Notebook»

Βρεγμένοι από τη βροχή, ο Noah και η Allie επιβεβαιώνουν ότι η αγάπη τους άντεξε στον χρόνο, σε μια σκηνή που θεωρείται η πεμπτουσία του κινηματογραφικού πάθους. Το φιλί τους, με τα ρούχα να κολλούν πάνω τους και τα δάκρυα να μπερδεύονται με τη βροχή, έγινε εμβληματικό σύμβολο της δύναμης των συναισθημάτων και της δεύτερης ευκαιρίας στον έρωτα.
Λαίδη – Αλήτης στο φιλί με τα σπαγγέτι

Ένα εικονογραφημένο φιλί που απέδειξε ότι και τα κινούμενα σχέδια ξέρουν από ρομαντισμό. Η Λαίδη και ο Αλήτης, μοιράζονται ένα πιάτο μακαρόνια κάτω από το φως των φαναριών και καταλήγουν να φιλιούνται τρυφερά, όταν τα σπαγγέτι τους φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Μια αξέχαστη στιγμή που ζέστανε καρδιές κάθε ηλικίας και έγινε διαχρονικό σύμβολο της γλυκιάς, αθώας αγάπης.
Rhett – Scarlet στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (Gone with the Wind)

Ο Rhett φιλάει την Scarlett με πάθος, σηκώνοντάς την στα χέρια του σε ένα από τα πιο δυναμικά και έντονα φιλιά της κλασικής κινηματογραφικής εποχής. Η σκηνή αυτή, γεμάτη ένταση και αμφιθυμία, αποτυπώνει ιδανικά τη θυελλώδη σχέση τους και έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα έρωτα και σύγκρουσης στη μεγάλη οθόνη.
Holly – Paul στο «Breakfast at Tiffany’s» (1961)

Η Holly και ο Paul φιλιούνται στη βροχή, αγκαλιάζοντας το μικρό γατάκι της, σε μια σκηνή που έγινε σήμα κατατεθέν της ρομαντικής κομψότητας και της κινηματογραφικής μαγείας. Το φιλί τους, με φόντο τη Νέα Υόρκη και τον ήχο της βροχής, έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο φινάλε μιας ιστορίας για την αναζήτηση της αγάπης και της αποδοχής.
Μπρίτνεϊ Σπίαρς – Μαντόνα (2003 MTV VMAs)

Ένα φιλί-σοκ σε live μετάδοση, που έσπασε τα ταμπού, προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες. Η σκηνή όπου η Madonna σκύβει και φιλάει τη Britney Spears (και λίγο αργότερα την Christina Aguilera) έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στιγμιότυπα στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, πυροδοτώντας συζητήσεις για τον ερωτισμό, την πρόκληση και τα όρια στη μουσική βιομηχανία.
Άννα Βίσση – Δέσποινα Βανδή (2022)

Ένα φιλί-σύμβολο συμφιλίωσης μεταξύ της Άννας Βίσση και της Δέσποινας Βανδή μετά από χρόνια φημολογούμενης αντιπαλότητας, που συγκίνησε τους fans και σφράγισε μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική μουσική σκηνή. Η αυθόρμητη αυτή κίνηση στη σκηνή έγινε viral, αποδεικνύοντας πως οι μεγάλες καλλιτέχνιδες μπορούν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, γράφοντας έναν νέο, πιο φωτεινό κύκλο στη διαδρομή τους.
Ένις – Τζακ στο Brokeback Mountain (2005)

Το φιλί των δύο καουμπόηδων έγινε σύμβολο LGBTQ+ ορατότητας, θάρρους και συναισθηματικής ειλικρίνειας. Η σκηνή, φορτισμένη με επιθυμία και πόνο, έσπασε στερεότυπα, συγκίνησε εκατομμύρια θεατές και άνοιξε τον δρόμο για μεγαλύτερη αποδοχή των ομόφυλων σχέσεων στον κινηματογράφο και την κοινωνία.
«Το Φιλί» του Gustav Klimt (1907)

Ίσως το πιο γνωστό φιλί στην ιστορία της τέχνης, πλημμυρισμένο από χρυσό, συναίσθημα και αισθησιασμό. Το αριστούργημα του Klimt αποτυπώνει δύο ερωτευμένους που χάνονται ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, τυλιγμένοι σε ένα ονειρικό, χρυσαφένιο πέπλο. Ένα διαχρονικό σύμβολο πάθους, τρυφερότητας και υπέρβασης της καθημερινότητας μέσω της αγάπης.
Ο Πυγμαλίων και η Γαλάτεια του Ζαν-Λεόν Ζερόμ

Ο μύθος του γλύπτη που ερωτεύεται το άγαλμά του, το φιλά και εκείνο ζωντανεύει – ένας διαχρονικός συμβολισμός της αγάπης που δίνει πνοή και υπερβαίνει τα όρια του εφικτού. Ο πίνακας του Ζερόμ αποτυπώνει τη μαγική στιγμή της μεταμόρφωσης, όταν το άψυχο μάρμαρο γίνεται ζωντανή σάρκα, θυμίζοντας πως η αφοσίωση και το πάθος μπορούν να κάνουν το αδύνατο πραγματικότητα.
«Το Φιλί» του Auguste Rodin (1882)

Ένα γλυπτό που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη σωματικότητα και την ένταση του έρωτα, αποδίδοντας δύο κορμιά που ενώνονται σε μια αγκαλιά γεμάτη πάθος. Το αριστούργημα του Rodin έγινε σύμβολο της ερωτικής επιθυμίας, με τη ρεαλιστική λεπτομέρεια και τη ζωντανή εκφραστικότητα να το καθιστούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της παγκόσμιας τέχνης.
Ένα φιλί μπορεί να κρατήσει μόλις λίγα δευτερόλεπτα — αλλά να μείνει για πάντα. Αποδεικνύει ξανά και ξανά τη διαχρονική του δύναμη. Είναι πράξη αγάπης, συμβιβασμού, εξέγερσης, συμφιλίωσης και κάθε ένα από αυτά, άφησε το δικό του αποτύπωμα στην εποχή του.