Η μεγάλη ασπίδα της χώρας μας απέναντι στην covid-19 είναι ο λαός μας∙ οι υπεύθυνοι πολίτες, που ενημερώνονται σωστά, τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, εμβολιάζονται και εφαρμόζουν τις οδηγίες των ειδικών μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η ανάσχεση της επέλασης της πανδημίας είναι θέμα της συμμαχίας Πολιτείας – κοινωνίας.

Γράφει η Ζωή Ράπτη*

Μεγάλο όπλο αυτής της συμμαχίας είναι οι εμβολιασμοί. Όσο ταχύτερα προχωρήσουν τόσο πιο κοντά φτάνει το τέλος αυτής της ταραχώδους διαδρομής. Επιπλέον, και σε αυτό το κρίσιμο θέμα της πανδημίας αλλά και γενικά οι πολιτικοί οφείλουν να είναι συγκεκριμένοι. Ειδικά όσοι ασκούν υπουργικά καθήκοντα πρέπει να στοιχειοθετούν όσα ισχυρίζονται. Γι’ αυτό παραθέτω ορισμένα στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών στον τομέα ευθύνης μου.

Το πρώτο βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε με την ψήφιση του άρθρου 249 του ν. 4782/2021, που καθιστά δυνατό τον εμβολιασμό των Κλειστών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ανά την επικράτεια από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ακολούθως, προχωρήσαμε σε πράξεις.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί ήδη έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός 717 ασθενών έως τις 16 Απριλίου 2021 και 680 (σε σύνολο 1200) ατόμων του υγειονομικού προσωπικού. Έχουν ήδη γίνει 604 εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό). Στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο έχουν εμβολιαστεί 189 Ασθενείς (εντός Νοσοκομείου : 92 Ασθενείς και εκτός Νοσοκομείου 9), 156 στο Υγειονομικό προσωπικό (36 Ιατροί σε σύνολο 54 και 120, Νοσηλευτικό προσωπικό σε σύνολο 252).

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 30-3-2021 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 278 ασθενείς. Στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου εμβολιάστηκαν 201 άτομα. Στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Γενικών Νοσοκομείων οι εμβολιασμοί θα ολοκληρωθούν στις 6 Απριλίου. Το σύνολο των ασθενών που θα εμβολιασθούν στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Ν.Π.Δ.Δ. είναι 2.178.

Στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Ν.Π.Ι.Δ.) και στις ψυχιατρικές κλινικές οι εμβολιασμοί γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το ιατρικό προσωπικό των Δομών. Εκεί έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται ο εμβολιασμός 6910 ατόμων, (εργαζόμενοι και ωφελούμενοι). Έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί σε 5845 άτομα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το προσωπικό ανταποκρίνεται με ταχύτητα, προθυμία και αποτελεσματικότητα στο κάλεσμα της Πολιτείας αλλά και της κοινής λογικής να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Η δική μας προσπάθεια συνεχίζεται και η έξοδος από αυτή την άβολη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει δημιουργήσει η πανδημία, πλησιάζει γρήγορα.

* Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών