Οι κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου πραγματοποιούνται με την εφαρμογή γενικής αναισθησίας. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις όπου ο ασθενής απαιτείται να είναι σε εγρήγορση, δηλαδή να παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε αυτές ανήκει η παρουσία χωροκατακτητικών βλαβών του εγκεφάλου σε ευγενείς δομές του, όπως είναι τα φλοιώδη κέντρα του λόγου και ο αισθητικοκινητικός φλοιός.

Στην εκτομή γλοιωμάτων η κρανιοτομία σε εγρήγορση συνιστάται κατά κύριο λόγω στα χαμηλής κακοήθειας γλοιώματα, ενώ  στα υψηλής κακοήθειας  τα οποία εμπλέκονται ή και γειτονεύουν με σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου εφαρμόζεται πιο σπάνια αν και στις μέρες μας τείνει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο λόγω του εξαιρετικού νευρολογικού αποτελέσματος του αρρώστου.

Οι βλάβες που αφορούν τα φλοιώδη κέντρα του λόγου του εγκεφάλου απαιτούν ο ασθενής να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα λειτουργικής χαρτογράφησης του εγκεφάλου σχετικά με το λόγου (εκπομπή και πρόσληψη του λόγου).

Στη συγκεκριμένη επέμβαση, ο ασθενής παραμένει σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου, υπό νευροληπτική αναισθησία και αναλγησία κατά τους χειρουργικούς χρόνους που δεν χρειάζεται η συνεργασία του, ενώ είναι πλήρως συνεργάσιμος όταν αυτό απαιτείται. Εναλλακτικά, ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται αρχικά σε καταστολή και να αφυπνίζεται κατά τη χρονική περίοδο που είναι αναγκαίο και στη συνέχεια να καταστέλλεται πάλι ώστε να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι αρκετά και πέραν της λειτουργικής χαρτογράφησης περιλαμβάνουν

  • τη δυνατότητα επιλογής μιας ασφαλούς διόδου προς τη βλάβη, ώστε ο νευροχειρουργός να μπορεί να αφαιρέσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ή και ολόκληρη σε μακροσκοπικά υγιή όρια
  • την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης νευρολογικού ελλείμματος
  • την αποφυγή γενικής αναισθησίας
  • τον μειωμένο αριθμό επιπλοκών
  • τη μείωση της μετεγχειρητικής νοσηλείας του ασθενούς και
  • την συντομότερη και λειτουργικότερη επάνοδο στην καθημερινότητά του

Βέβαια χειρουργική εγκεφάλου με τον ασθενή σε εγρήγορση είναι πιο σπάνιο να πραγματοποιηθεί σε παιδιά και ηλικιωμένους, αφού τα επίπεδα συνεργασίας τους με τον νευροχειρουργό δεν είναι συνήθως τόσο υψηλά, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα συναισθηματικής αστάθειας των ασθενών. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με νοητική καθυστέρηση ή με αδυναμία στην επικοινωνία του λόγου είτε λόγω έλλειψης γνώσης της γλώσσας είτε λόγω προεγχειρητικού ελλείμματος ομιλίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις τίθενται σε εφαρμογή διαφορετικές νευροχειρουργικές τεχνικές.

Για περισσότερες πληροφορίες: neurosurgeon-plakas.gr