Κορονοϊός: Βιβλίο του 1981 περιέγραφε φονικό ιό από την Ουχάν της Κίνας

Το μυθιστόρημα «The Eyes of Darkness» και ο ιός «Ουχάν - 400» που είχε περιγραφεί 40 χρόνια πριν


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
12:04
28/02/2020
Κορονοϊός: Βιβλίο του 1981 περιέγραφε φονικό ιό από την Ουχάν της Κίνας
5
loading

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι έναν βιβλίο του 1981, που πριν από σαράντα χρόνια αναφερόταν σε έναν φονικό ιό από την Κίνα.

Το πόνημα με τίτλο «The Eyes of Darkness» του Αμερικανού συγγραφέα Dean Koontz γνωρίζει νέες δόξες, με φόντο την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, επειδή περιλάμβανε επίσης έναν ιό ονόματι «Ουχάν - 400», δίνοντας άφθονη τροφή στους συνωμοσιολόγους και σε όσους δεν πιστεύουν πως ο ιός ξεκίνησε από τα ζώα στις παράνομες αγορές άγριας ζωής της Ουχάν αλλά πως υπάρχει και ανθρώπινη «ανάμειξη» στη δημιουργία του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χαρακτήρας του βιβλίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ονομάζουν τον ιό "Wuhan-400" επειδή αναπτύχθηκε μέσα στα εργαστήρια RDNA έξω από την πόλη Ουχάν», αναφερόμενος στην ίδια πόλη, που αποτελεί το επίκεντρο του τωρινού ξεσπάσματος.

Ο Nick Hinton, που ανέβασε το πρώτο post πιστεύει πως «βιβλίο του 1981 γραμμένο από τον Dean Koontz προέβλεψε το ξέσπασμα του κορονοϊού».

Η εντυπωσιακή σύμπτωση εκτόξευσε το tweet, που έγινε σύντομα viral, και τροφοδότησε ακόμα περισσότερες θεωρίες συνωμοσίες, με τους αναγνώστες να σημειώνουν το ότι ο ιός αναφέρεται ως «το τέλειο όπλο» για να «εξαφανίσεις μία πόλη ή μία χώρα».

Δεν είναι ωστόσο λίγοι κι εκείνοι που απέρριψαν άμεσα τα σενάρια περί «πρόβλεψης» του ιού,  σημειώνοντας πως οι ομοιότητες ανάμεσα στο βιβλίο και την πραγματικότητα τελειώνουν στο όνομα Ουχάν. Άλλωστε στην αρχική έκδοση του βιβλίου, ο ιός ονομαζόταν «Gorki-400», από τη ρωσική πόλη στην οποία είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με την πλοκή, αλλά η προέλευση του ιού- και η ονομασία του- άλλαξε το 1989, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Κι έτσι προέκυψε η Κίνα και η Ουχάν.

Σύμφωνα με έρευνα του Snopes, υπάρχουν ακόμα τρία σημεία στα οποία η συνωμοσιολογία διαψεύδεται.

-Στο βιβλίο, ο ιός «Wuhan-400» είναι ένα βιολογικό όπλο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι. Ο κορονοϊός όχι.

-Στο βιβλίο, ο ιός έχει ποσοστό θανάτων 100%. Παρότι οι έρευνες αναφορικά με τον κορονοϊό παραμένουν σε εξέλιξη, το ποσοστό θανάτων κινείται γύρω στο 2%.

-Στο βιβλίο ο ιός έχει πολύ σύντομο χρόνο επώασης, περίπου τεσσάρων ωρών. Αντίθετα ο τωρινός κορονοϊός έχει χρόνο επώασης μεταξύ δύο και 14 ημερών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Λενιω

  Ο ιός είναι φτιαγμένος από ανθρώπινο χέρι.
  Μη λέτε ότι θέλετε

 2. avatar μπα

  Πιθανότερο ο ιός να είναι αμερικάνικο κατασκεύασμα. Έχουμε μάθει τις βρωμοδουλειές τους.

  1. avatar Τότε

   Γιατί έχουν και αυτοί κρούσματα που καθημερινά αυξάνονται?
   Γιατί έχει ερημώσει η chinatown στη Νέα Υόρκη ?
   Ακόμα και αν αυθυνεται άνθρωπος γι αυτή την επιδημία θα έπρεπε να ξέρει ότι δεν θα γνώριζε σύνορα ! Εκτός και αν ήταν εντελώς ηλίθιος ,πράγμα άτοπο !

  2. avatar xaxaxaxaxaxaxaxaxa

   κλείσε το netflix!

 3. avatar Χαχας

  Πάντως στο institute of virology of wuhan , έχει δημοσιεύσεις στο site του για κάποιο ιό που απομονώθηκε το 2015 από νυχτερίδες και που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπό. [...]
  Εξ΄ου και οι κινέζοι τα έκαναν πάνω τους μόλις κατάλαβαν τι έχει συμβεί.

  Τώρα αν ξέφυγε από εκεί, μεταλλάχθηκε ή δεν τροποποιήθηκε επαρκώς είναι επόμενη κουβέντα. Το θέμα είναι πως τον είχαν εκεί μέσα και όχι σε κάποια λαϊκή αγορά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει