Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες ευτυχίας είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Να ξυπνάς και να ανυπομονείς να πας στη δουλειά σου, αντί να περιμένεις να έρθει το Σαββατοκύριακο για να ξεφύγεις από τη δουλειά σου και τη ζωή που κάνεις καθημερινά. Η ενασχόληση με ένα επάγγελμα που σου προσφέρει ολοκλήρωση έχει πάρα πολλά οφέλη στη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Όλοι ξέρουν πως το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Λίγοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν όμως.

Το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων είναι ένα από τα επαγγέλματα που έχουν συνεχή ανάπτυξη με πάρα πολλές προοπτικές για περαιτέρω εξέλιξη. Η ενασχόληση με τους σκύλους επαγγελματικά είναι μια πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα, μας λέει ο Αλέξανδρος Παράσχης, υπεύθυνος της σχολής Dog Friendly Academy.

Είναι ένα επάγγελμα που προσφέρει ατελείωτες στιγμές χαράς, ηθική ικανοποίηση, προσωπική εξέλιξη μαζί με ικανοποιητικές απολαβές.Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να πετύχεις, είναι να αγαπάς τα ζώα και αυτό που κάνεις.

Με την ολοένα αυξανόμενη τάση για υιοθεσία σκύλων αυξάνεται πολύ και η ζήτηση σωστών επαγγελματιών στο χώρο της εκπαίδευσης που θα είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους νέους κηδεμόνες σκύλων, έχοντας μια στέρεη θεωρητική και πρακτική γνώση. Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για εκπαιδευτές στην αγορά, που δυστυχώς αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος, έχοντας άγνοια να πηγαίνει σε εκπαιδευτές αμφιβόλου ποιότητας, γνώσεων και ηθικής.

Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο γύρω από το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων με συνέπεια ο καθένας με μια απλή έναρξη στην εφορία να μπορεί να δηλώσει ότι είναι εκπαιδευτής σκύλων.

Ο Αλέξανδρος Παράσχης τονίζει πως το να είσαι εκπαιδευτής σκύλων δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα και το υποστηρίζει έμπρακτα με τις πράξεις του και την πορεία του μέχρι τώρα, έχοντας δουλέψει ως εκπαιδευτής σκύλων οδηγών τυφλών.

Επίσης, σε συνεργασία με το πρότυπο καταφύγιο σκύλων “Save A Greek Stray” λαμβάνει μέρος στα προγράμματα ιαματικής φιλοζωίας ως υπεύθυνος εκπαίδευσης, όπως στο πρωτοποριακό πρόγραμμα που γίνεται στα καταστήματα κράτησης γυναικείων φυλακών Θήβας, όπου κρατούμενες μαθαίνουν να φροντίζουν και να εκπαιδεύουν σκυλιά.

Αλλά και στο πρόγραμμα σκύλων θεραπείας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», όπου ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του καταφύγιου προσφέρουν χαρά και ανακούφιση σε παιδιά με καρκίνο.

Ο χαρακτήρας της σχολής έχει, επίσης, έντονο κοινωνικό προσανατολισμό μεταδίδοντας εκτός απο την αγάπη, το σεβασμό και την ευγένεια προς τα ζώα και ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Οι σπουδαστές κάνουν την πρακτική τους εκπαιδεύοντας τους σκύλους του πρότυπου καταφύγιου “Save A Greek Stray”, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τα σκυλάκια του καταφύγιου να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες τους και να μάθουν βασικές συμπεριφορές, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες υιοθεσίας τους.

Στη σχολή δίνεται επίσης βάση στην εκμάθηση τεχνικών εκπαίδευσης σκύλων που μπορούν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας (σκύλοι βοήθειας) στην καθημερινότητά τους.