Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων στη Γενεύη σχετικά με τους δασμούς, υποστηρίζοντας πως διαπραγματεύτηκαν μια «πλήρη επανεκκίνηση» στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, o Τραμπ αναφέρει: «Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) με την Κίνας, στην Ελβετία. Πολλά θέματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν. Διαπραγματεύτηκαν μια πλήρη επανεκκίνηση με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος!».
Οι συνομιλίες μεταξύ αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων στη Γενεύη αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ ηγείται της αντιπροσωπείας του Πεκίνου.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως μοχλό πίεσης στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Επέβαλε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Ως αποτέλεσμα, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Την Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο επίπεδο του 80%.
«Ο πρόεδρος θα ήθελε να διευθετήσει το πρόβλημα με την Κίνα. Όπως έχει πει, θα ήθελε να ηρεμήσει η κατάσταση», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ μιλώντας στο Fox News.
Η χειρονομία θεωρείται συμβολικού χαρακτήρα, αφού σε αυτό το επίπεδο οι τελωνειακοί δασμοί θα εξακολουθούσαν να είναι αφόρητοι για τις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
#Beijing and #Washington kick off negotiations as Trump signals openness to cutting tariffs
— Daily Euro Times (@dailyeurotimes) May 10, 2025
⁰China and the U.S. began high-level trade talks in Geneva led by He Lifeng and Scott Bessent, a day after #DonaldTrump said he was open to reducing tariffs on Chinese goods. pic.twitter.com/PCpJUwLAnZ
ΠΟΕ: «Βήμα προς την αποκλιμάκωση»
Οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι «ένα θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς την αποκλιμάκωση», εκτίμησε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Στα μέσα Απριλίου, η επικεφαλής του ΠΟΕ είχε εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Εκτίμησε πως παρότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών «αντιπροσωπεύουν περίπου μόλις το 3% του παγκόσμιου εμπορίου», η αποσύνδεση αυτών των δύο μεγάλων οικονομιών «θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες».
Η παγκόσμια οικονομία θα χωριζόταν τότε σε «δύο απομονωμένα μπλοκ» με βάση γεωπολιτικά συμφέροντα, εξήγησε.
Αύξηση των κινεζικών εξαγωγών παρά τη μείωση προς τις ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα ατού: η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της τον Απρίλιο, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 18%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν πρόκειται να μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα. Πρέπει να δούμε παραχωρήσεις και από την πλευρά τους», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
«Πιθανή έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία θα ήταν μια συμφωνία για την αναστολή των περισσότερων, αν όχι όλων, των δασμών που επιβλήθηκαν φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων», εκτίμησε η Μπόνι Γκλέιζερ, επικεφαλής του προγράμματος Ινδίας-Ειρηνικού στο κέντρο μελετών German Marshall Fund με έδρα την Ουάσινγκτον.
Ο Σου Μπιν, καθηγητής στο China Europe International Business School (CEIBS) της Σανγκάης, δεν θεωρεί ότι οι δασμοί θα επιστρέψουν σε «λογικά επίπεδα»: «Ακόμη κι αν μειωθούν, θα μειωθούν μάλλον κατά το ήμισυ. Αλλά ακόμη και σε αυτό το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλοί» για να επιστρέψει η κανονικότητα στις εμπορικές συναλλαγές.
Σκληρή η πραγματικότητα
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο Guardian ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη λήξη των συνομιλιών σχετικά με την ουσία των συζητήσεων, ούτε υπήρξε κάποιο σημάδι συγκεκριμένης προόδου ως προς τη μείωση των εξοντωτικών δασμών, καθώς οι συναντήσεις στην κατοικία του Ελβετού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη ολοκληρώθηκαν περίπου στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) – 18:00 GMT.
Η τοποθεσία των συνομιλιών στον ελβετικό διπλωματικό κόμβο δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα. Ωστόσο, μάρτυρες είδαν και τις δύο αντιπροσωπείες να επιστρέφουν στην περιφραγμένη έπαυλη του πρεσβευτή του ΟΗΕ στην Κολόνι, μετά από διάλειμμα για γεύμα.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων οι Μπέσεντ και Γκριρ, εμφανίστηκαν χαμογελαστοί καθώς έφευγαν από το ξενοδοχείο τους κατευθυνόμενοι στις συνομιλίες. Ο Μπέσεντ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή, βαν Mercedes με φιμέ τζάμια εθεάθησαν να αποχωρούν από το ξενοδοχείο όπου διέμενε η κινεζική αποστολή.
Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν χαμηλές προσδοκίες για κάποια σημαντική πρόοδο. Ο Τραμπ έχει υπονοήσει ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Κίνας ενώ το Πεκίνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν τις συνομιλίες και ότι η πολιτική της Κίνας, η οποία αντιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς, παραμένει αμετάβλητη.