Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητο το ρωσικό βομβαρδισμό του Μάρχανετς που προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων. Παράλληλα, τόνισε ότι πλέον όλες οι δυνάμεις των Ουκρανών και όσων τους υποστηρίζουν πρέπει να συγκεντρωθούν στο να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν όταν η Ρωσία βομβάρδισε το Μάρχανετς από την περιοχή ενός πυρηνικού εργοστασίου που έχει καταλάβει στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, οι μυστικές υπηρεσίες μας και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν θα αφήσουν τον σημερινό βομβαρδισμό του Ντνιπροπετρόφσκ αναπάντητο», είπε ο Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του.

Η επίθεση, ανέφερε, πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση προς τους συμμάχους και εταίρους της Ουκρανίας τη μεγάλη ανάγκη που συνεχίζει να έχει η χώρα του για περισσότερα ισχυρά εξοπλιστικά συστήματα και ότι πρέπει να τα προμηθευτεί ταχύτερα.

«Όσες περισσότερες απώλειες έχει ο εισβολέας, τόσο το συντομότερο θα είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε τη γη μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας», τόνισε ο χαρακτηριστικά.

«Αυτό πρέπει να σκέφτονται όσοι υπερασπίζονται το έθνος μας και βοηθούν την Ουκρανία: πώς να επιφέρουμε τις μεγαλύτερες δυνατόν απώλειες στους εισβολείς ούτως ώστε να συντομεύσουμε τον πόλεμο», ανέφερε.

The Armed Forces of Ukraine, our intelligence and our law enforcement agencies will not leave today's Russian shelling of the Dnipropetrovsk region unanswered. This regular manifestation of Russian terror, just as the attacks on Mykolaiv and Kharkiv, once again proves that it is necessary to increase military aid to Ukraine. The more powerful our weapons are and the greater the range of their use is, the sooner this cruel war will end.The more losses the occupiers suffer, the sooner we will be able to liberate our land and guarantee Ukraine's security. If almost 43,000 dead Russian soldiers do not convince the Russian leadership that they need to find a way out of the war, then more fighting is needed, more results are needed to convince.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, August 10, 2022

«Ο πόλεμος χρειάζεται να τελειώσει πριν από τον χειμώνα»

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε χθες (10/8) ότι το Κίεβο πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία προτού έρθει ο χειμώνας.

Σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές και τα συστήματα θέρμανσης.

Ο ρωσικός στρατός ήδη πλήττει υποδομές, προειδοποίησε. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε ο πόλεμος να τερματιστεί περί τα τέλη του φθινοπώρου». Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και οδεύει να συμπληρώσει έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον Γέρμακ, ο ουκρανικός στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαταλάβει εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός οχυρώνει τις θέσεις του τόσο πιο δύσκολο γίνεται το καθήκον των στρατευμάτων του Κιέβου, αναγνώρισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Δεν υπάρχει σήμερα καμιά ένδειξη ότι θα αρχίσουν σύντομα συνομιλίες για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη μέσω διαπραγματεύσεων.