Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, άπό όπου τις τελευταίες ημέρες έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες της φρίκης και του χάους που επικρατεί μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του ΝΑΤΟ, από την Κυριακή που οι πρώτοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προκαλώντας τη συρροή στο αεροδρόμιο ενός φοβισμένου πλήθους που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, συνολικά 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε σε ποδοπατήματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.

«Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αφγανιστάν: Η Ιταλία οργανώνει έκτακτη σύνοδο της G20

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, εργάζεται για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της G20 για το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ, από τους Ταλιμπάν την Κυριακή, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων La Repubblica και Il Messaggero.

Η Ιταλία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το 2021. Η επόμενη σύνοδος κορυφής κανονικά θα διεξαγόταν στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

Ο κ. Ντράγκι θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του γραφείου του ιταλού πρωθυπουργού για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί εξάλλου έκτακτη σύνοδος κορυφής της G7 ψηφιακά προκειμένου να αναζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική για το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.