«Είναι ο μονόλιθος που εξουσιάζει όλους τους άλλους;», ρωτά αστειευόμενος ο κόσμος online για τον νέο και χρυσό μονόλιθο που εμφανίστηκε στην Κολομβία.

«Ελέγχει τους υπόλοιπους» σε Αμερική (Γιούτα και Καλιφόρνια), Ρουμανία, Αγγλία (Νήσος Γουάιτ) και τον επίσης καινούριο που εμφανίστηκε στην Ολλανδία;

Το μυστήριο βαθαίνει γύρω από τους μονόλιθους που εντοπίζονται στον κόσμο. Ο πρώτος εμφανίστηκε στην έρημο της Γιούτα στα τέλη Νοεμβρίου και σειρά είχαν μετά παρόμοιες κατασκευές στην Καλιφόρνια, τη Ρουμανία και τη Νήσο Γουάιτ στα Στενά της Μάγχης.

Οι 4 τους ήταν μεταλλικοί, με ασημένια απόχρωση, ο πέμπτος που εμφανίστηκε ωστόσο στην Κολομβία είναι χρυσός.

Ένας ακόμα καταγράφηκε προσφάτως σε προστατευόμενο δρυμό της Ολλανδίας. Εδώ μάλιστα οι αναφορές μάς λένε πως δεν υπήρχαν ίχνη από πατημασιές γύρω από τη βάση της κατασκευής, ούτε και κάποιο στοιχείο για το πώς βρέθηκε εκεί.

Λάδι στη φωτιά έριξε προσφάτως μια καλλιτεχνική συλλογικότητα, η «The Most Famous Artist», που ιδρύθηκε από τον αμερικανό καλλιτέχνη Matty Mo. Η ομάδα πουλά τρεις μονόλιθους παρόμοιους με αυτούς που εντοπίζονται στον πλανήτη έναντι 45.000 δολαρίων τον καθένα.

Όταν ρώτησαν τον Mo αν έχει σχέση με τον μονόλιθο που εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο σε παραλία του βρετανικού νησιού, εκείνος απάντησε απλώς πως «ο μονόλιθος δεν είναι πια στον έλεγχό μου».

Ούτε αυτός ο μονόλιθος είναι σαφές πώς στήθηκε στην παραλία, η μόνη πρόσβαση στην οποία γίνεται από ένα στενό μονοπάτι.

Όσο γίνονται αυτά, ο μονόλιθος της Καλιφόρνια έχει γίνει ήδη τουριστικό αξιοθέατο. Αυτός εμφανίστηκε λίγες μόνο μέρες μετά την απομάκρυνση των δύο πρώτων που είχαν εντοπιστεί σε Γιούτα και Ρουμανία.