Έρευνα των New York Times αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ένας αστυνομικός παγίδευσε τέσσερις μαύρους νεαρούς, τοποθετώντας χόρτο στο αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας.

Το περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018 όταν οι αστυνομικοί Elmer Pastran and Kylie Erickson σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο στο Στάτεν Άιλαντ.

Με τη δικαιολογία ότι ο οδηγός του δεν έβγαλε φλας για να στρίψει και ότι τα παράθυρα του οχήματος ήταν πολύ σκούρα, ζήτησαν από τους επιβαίνοντες να βγουν έξω για έλεγχο.

Στο αυτοκίνητο υπήρχαν συνολικά τέσσερις νεαροί συμπεριλαμβανομένου του 19χρονου οδηγού, Lasou Kuyateh.

Ο αστυνόμος Pastran είπε στον οδηγό ότι στο αυτοκίνητο υπήρχε μυρωδιά μαριχουάνας και στη συνέχεια ενημέρωσε τον συνάδελφό του πως οι νεαροί είναι μέλη μιας επικίνδυνης συμμορίας που ονομάζεται «OTA». Οι νεαροί παραδέχθηκαν ότι είχαν καπνίσει χόρτο μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά ορκίστηκαν στο θεό πως εκείνη τη στιγμή δεν είχαν τίποτα παράνομο πάνω τους.

Στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις και στη συνέχεια ξεκίνησε εξονυχιστικός έλεγχος στο αυτοκίνητο. Διενεργήθηκαν δύο ξεχωριστοί έλεγχοι από αστυνομικούς, αλλά δεν βρέθηκε καμία παράνομη ουσία μέσα στο αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως ενόχλησε τον αστυνόμο Erickson που αποφάσισε να αναλάβει δράση. Η ενσωματωμένη κάμερα που έφερε ξαφνικά χάλασε για σχεδόν τέσσερα λεπτά και μετά ως δια μαγείας λειτούργησε ξανά κανονικά. Ήταν αρκετό διάστημα για έναν ακόμα έλεγχο αυτή τη φορά από τον αστυνόμο Erickson που «ανακάλυψε» αποτσίγαρο μαριχουάνας στο πάτωμα του χώρου επιβατών, καθώς επίσης και αρκετές πλαστικές σακούλες που περιείχαν μαριχουάνα.

Ο οδηγός του οχήματος πέρασε δύο εβδομάδες στη φυλακή κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών, αλλά κατά την προδικαστική διαδικασία ισχυρίστηκε πως τα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν στο όχημα από τους αστυνομικούς. Και στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο δικαστής της υπόθεσης, μετά και την κατάθεση του αστυνόμου Erickson αλλά και όταν ενημερώθηκε πως στους δυο προηγούμενους ενδελεχείς ελέγχους δεν είχε βρεθεί τίποτα στο όχημα. Οι κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στον Kuyateh απορρίφθηκαν και ο δικαστής συνέστησε στον αστυνόμο Erickson να προσλάβει δικηγόρο.

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης είπε στους Times ότι το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων ερευνά το θέμα και μελετά τα πλάνα από τις κάμερες των αστυνομικών και πως οι δύο αξιωματικοί ενήργησαν όπως αρμόζει. Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο δικαστής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όπως επίσης και οι δύο εμπλεκόμενοι αξιωματικοί.