Τροπολογία με την οποία κάνει πίσω στο θέμα της μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης του με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τήρηση των δημοκρατικών αξιών, κατέθεσε το κυβερνών Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης της Πολωνίας.

Τον Οκτώβριο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε σε απόφαση που δεν επιδέχεται έφεσης ότι η Πολωνία πρέπει να σταματήσει την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αιτιολόγηση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του πολωνικού κοινοβουλίου.

«Η τροπολογία συνιστά εκτέλεση της οδηγίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται στην ανάρτηση. Η τροπολογία προβλέπει, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι δικαστές που αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο ανάγκασαν ορισμένους ανώτατους δικαστικούς σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Το κυβερνών κόμμα είχε ισχυριστεί ότι οι αλλαγές ήσαν αναγκαίες για να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία των δικαστηρίων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νόμος μείωσε το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών από τα 70 στα 65 χρόνια. Από την εφαρμογή του, περισσότεροι από 20 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περί το ένα τρίτο των μελών του, αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν. Η τροπολογία που κατατέθηκε ορίζει συγκεκριμένα ότι οι δικαστές που αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν μπορούν να εξακολουθήσουν να εργάζονται, ενώ η συνταξιοδότηση παραμένει ενεργή.