Δεν θα ενταχθούν νέες χώρες ή περιοχές στην αποκαλούμενη «πράσινη» λίστα της Βρετανίας σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες χώρες μπορεί να βγουν από την «πράσινη λίστα» με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που είναι ασφαλείς για τους τουρίστες.

Αναμένεται επίσης να υπάρξουν προσθήκες στην «κόκκινη λίστα». Η πλήρης λίστα των χωρών του λεγόμενου «φωτεινού σηματοδότη» της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν πως κάποια ελληνικά και ισπανικά νησιά ενδέχεται να πρστεθούν στην «πράσινη λίστα», μαζί με τη Μάλτα, τη Φινλανδία και κάποια μέρη της Καραϊβικής. Όμως η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι «πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί», σύμφωνα με το BBC.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε στο BBC: «Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει εδώ στη χώρα μας, επιτρέποντας παράλληλα τα ταξίδια όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Πρέπει να ακολουθούμε τα δεδομένα».

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για προσθήκες στην πράσινη λίστα ελληνικών νησιών όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κως, νησιών της Καραϊβικής, καθώς και της Μάλτας και της Φινλανδίας.

Τι ισχύει για το πράσινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο επίπεδο

Για όσους ταξιδεύουν σε «πράσινους» προορισμούς ισχύουν τα εξής: Όχι καραντίνα, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή, PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

Για το πορτοκαλί επίπεδο προβλέπεται: 10 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμός, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή, δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Τέλος, για τους «κόκκινους» προορισμούς προβλέπεται 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή, δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.