Ας μιλήσουμε απλά. Με καθημερινούς όρους. Έχεις πάρει ένα στεγαστικό δάνειο προκειμένου να αγοράσεις σπίτι. Υποχρέωσή σου είναι να τηρείς την καταβολή των δόσεων μέχρι την αποπληρωμή του ποσού που έλαβες. Η τράπεζα για να είναι καλυμμένη σε κάθε περίπτωση σου προσημειώνει το ακίνητο. Έτσι, αν εσύ (κακή ώρα) για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατείς να εξυπηρετείς το δάνειο, ο δανειστής σου παίρνει το σπίτι για να μην χάσει τα λεφτά του.

Αν, βέβαια, εσύ έπειτα από δύο χρόνια βρεις να πουλήσεις το σπίτι σου στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αποδείξει πως έχει οικονομική επιφάνεια και δεσμευτεί πως αναλαμβάνει να πληρώσει το υπόλοιπο δάνειο, η τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να μπλοκάρει τη διαδικασία. Ίσα, ίσα που την συμφέρει επειδή δεν πρόκειται να χάσει ούτε σεντς.

Αν, όμως, πας να πασάρεις το ακίνητο στον Δημήτρη Τραμπάκουλα που δεν έχει μαντήλι να κλάψει, η τράπεζα θα ακυρώσει άμεσα την πώληση. Γιατί θα είναι δεδομένο ότι θα τα κλάψει τα λεφτά της. Ξέρετε πολλές τράπεζες να χαρίζουν λεφτά; Εγώ καμία.

Ακριβώς έτσι είναι και η κατάσταση με τη Morgan Stanley και την ΑΕΚ. Η αγγλική τράπεζα πήρε το ρίσκο να κάνει κάτι που καμία ελληνική τράπεζα δεν τολμούσε. Να δανείσει ένα μεγάλο ποσό στην ΠΑΕ. Λογικό, λοιπόν, ήταν να βάλει κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες. Να κρατήσει τις μετοχές ως ενέχυρο έως ότου η ΑΕΚ ξοφλήσει τα εννιά εκατ. ευρώ.

Ναι, οι μετοχές της «Ένωσις» ανήκουν στη Morgan Stanley. Αυτό είναι γνωστό σχεδόν από την πρώτη στιγμή σύναψης του ομολογιακού δανείου. Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση πως οι Άγγλοι ορίζουν το μέλλον της ΠΑΕ. Μια λανθασμένη εντύπωση.

Η Morgan Stanley δε θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί με την ΑΕΚ. Τράπεζα είναι, δεν είναι ο διαχρονικός σωτήρας Μελισσανίδης… Το μόνο που θέλει η Morgan Stanley είναι να λάβει τα χρήματά της. Τίποτα άλλο. Και πως θα πάρει τα χρήματά της; Μόνο αν η ΑΕΚ ανήκει σε κάποιον, ο οποίος θα είναι σε θέση να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, ίσως και παραπάνω, η ΑΕΚ έχει σταματήσει να πληρώνει το δάνειό της. Γι αυτό εκεί που υπολειπόμενο ποσό είχε μειωθεί σχεδόν στα πέντε εκατ. ευρώ, τώρα έχει ανέβει ξανά πάνω από τα επτά εκατ. ευρώ. Οι τόκοι πέφτουν κανονικά.

Τι συμφέρει λοιπόν τη Morgan Stanley; Σκεφτείτε το λογικά. Οι πιο δύσκολες απαντήσεις είναι εκείνες που βρίσκονται μπροστά σου. Σου φαίνονται πολύ απλές για να είναι οι σωστές και έτσι την πατάς ψάχνοντας το εξεζητημένο και δημιουργώντας σενάρια στο μυαλό σου.

Τη Morgan Stanley τη συμφέρει ό,τι ακριβώς βολεύει και τον Νοτιά και τον Παππά. Να βρεθεί ένας σοβαρός επενδυτής και να πάρει την ΠΑΕ. Ετσι, όταν αρχίσει να πληρώνει, θα αρχίσουν και οι Αγγλοι να λαμβάνουν τα χρήματά τους. Στην περίπτωση που ένας υπαρκτός ως οντότητα επιχειρηματίας, ένας πρίγκιπας, ένα επενδυτικό fund, κάποιος, κάνει πρόταση για την αγορά των μετοχών της ΑΕΚ, η Morgan Stanley μόνο κόκκινο χαλί δε θα στρώσει για να τον υποδεχτεί. Ενας σοβαρός ενδιαφερόμενος, επαναλαμβάνω. Ακόμα και τότε, πάντως, η Morgan θα διατηρήσει ως ενέχυρο τις μετοχές μέχρι να αποπληρωθεί. Εκτός αν κάνει κάποια άλλη πιο συμφέρουσα συμφωνία και απεμπλακεί άμεσα.

Σε περίπτωση, όμως, που ο επενδυτής είναι Κοζώνης ή Ηλίας Ηλία ή Παντελής Αθηνής ή Petit Château, φυσικά και η Morgan Stanley θα μπλοκάρει τη διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων επί των μετοχών για να διασφαλίσει το συμφέρον της. Είναι κακό αυτό; Δε νομίζω. Προσωπικά στην έρευνα φερεγγυότητας του Χ επενδυτή εμπιστεύομαι περισσότερο έναν τραπεζικό κολοσσό παρά ανθρώπους όπως ο αλησμόνητος Νίκος Θανόπουλος και ο εξυγιαντής Σταύρος Αδαμίδης.

Είναι λάθος να περνά προς τα έξω, λοιπόν, πως η ΑΕΚ είναι δέσμια της Morgan Stanley. Στην πραγματικότητα είναι δέσμια της ασυνέπειάς της. Οι Αγγλοι πολύ θα ήθελαν να μην ξανακούσουν για τον ελληνικό σύλλογο. Προφανώς και έχουν μετανιώσει που χορήγησαν το δάνειο. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχονται να κάνουν στην άκρη με τη ελάχιστη δυνατή χασούρα.

Περίπου στις αρχές της θητείας της διοίκησης Αδαμίδη, η ΑΕΚ είχε προσεγγίσει τη Morgan Stanley συζητώντας την λύση του «κουρέματος». Να πληρώσει, δηλαδή, η ΠΑΕ ένα εφάπαξ ποσό, να σβήσει το υπόλοιπο χρέος και να αγοράσει το δάνειο.

Οι Άγγλοι είπαν «ναι», η συμφωνία προχωρούσε μέχρι τη στιγμή που ένας εκ των μετόχων ζήτησε ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα». Η τράπεζα επειδή δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα, έκανε πίσω, αλλά εξακολουθεί να μην είναι αρνητική στη συγκεκριμένη προοπτική. Επειδή συνειδητοποιεί πως αν η ΑΕΚ βαρέσει κανόνι, πράγμα ολοένα και πιο πιθανό, θα χάσει και αυτά τα λίγα που μπορεί να πάρει. Γι αυτό αν βρεθεί κάποιος να της δώσει περίπου 2-2,5 εκατ. ευρώ, το δάνειο θα αποτελέσει μια ανάμνηση. Ποιος, όμως, θα είναι αυτός; Ξέρετε κανέναν εύκαιρο; Αν, όχι, μήπως να πούμε στον Τσάκα να αγοράσει και την ΑΕΚ;

Πηγή: sday.gr