Θερμή υποδοχή στον Νίκο Δένδια επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Φραντζίσκο Μπουστίγιο Μπονάσο (Francisco Bustillo Bonasso).

Στο Μοντεβιδέο, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών της Ουρουγουάης Νίκολας Αλμπερτόνι (Nicolás Albertoni), οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, στη διμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος, των επενδύσεων, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Επίσης, συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών εντός των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουρουγουάης και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το καλό κλίμα της συνάντησης αποτυπώνεται στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασιών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ουρουγουάης από τους Νίκο Δένδια και Francisco Bustillo Bonasso. Πρόκειται για το μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία σε τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης και το μνημόνιο Κατανόησης για σύσταση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων.

Σημειώνεται πως η Ουρουγουάη είναι, μετά τη Βραζιλία, ο δεύτερος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουρουγουάη, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Πολιτιστικό ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο, παρουσία Ουρουγουανών καθηγητών ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης, αναμένεται να γίνει δεκτός από την αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπεατρίζ Αργκιμόν (Beatriz Argimon), ενώ θα επισκεφτεί τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας.