Με απόλυση κινδυνεύουν οι Διοικητές και οι υποδιοικητές των 132 νοσοκομείων, αν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχουν αναρτήσει στο esy.net όλα τα στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο τους.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του esy.net στους δημοσιογράφους.

Το esy.net είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας. Στον ιστότοπο esy.net, θα καταχωρούνται οι μηνιαίες προμήθειες, οι αναλώσεις υλικών και φαρμάκων, οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών, η παρακολούθηση των νοσηλίων, οι ισολογισμοί, οι μισθοδοσίες, τα έξοδα και τα έσοδα, η νοσηλευτική κίνηση, η παρακολούθηση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, κ.λπ.

Στο σύστημα έχουν ήδη αναρτηθεί τα στοιχεία για το 2008 και το 2009 και από την εικόνα διαφόρων νοσοκομείων της χώρας προκύπτει ότι χαρακτηριστικά ότι τον Ιανουάριο του 2011: το Γ. Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» εμφανίζει υπέρβαση δαπανών, τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Μεταξά», της Καβάλας και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης εμφανίζουν μείωση, ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπως και το Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα δεν έχουν ακόμη καταχωρήσει τα στοιχεία τους.

Εκτός από το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών των νοσοκομείων, θα μπορεί να διαπιστώσει τι γίνεται με τις προμήθειες.

«Αν κοιτάξεις κατάματα της ρεμούλα, έχεις πετύχει κατευθείαν μείωση των τιμών στις προμήθειες», είπε ο υπουργός Υγεάις φέρνοντας ως παράδειγμα ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία που είναι και λιγότερα από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά υλικών και φαρμάκων.

Το σύστημα βρίσκεται στη αρχική φάση της λειτουργίας του και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του μήνα. Την εποπτεία του όλου συστήματος έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος.

Πηγή: healthview.gr