Αντισυνταγματικό κρίθηκε μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στο εφάπαξ που χορηγείται στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ήρθε μετά από προσφυγή 20 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων στην ΕΡΤ, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν την διετία 1999-2001 και έλαβαν μειωμένο εφάπαξ.

Η Ολομέλεια του Στε δικαίωσε τους προσφεύγοντες και έκρινε ότι σύμφωνα με την αρχή της ισότητας και την συνταγματική υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων είναι επιτρεπτή η εισαγωγή με νόμο ανωτάτου ορίου (πλαφόν) στο εφάπαξ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι «αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα έχει το εφάπαξ το οποίο καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο που σχηματίζεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από εισφορές είτε μόνο των ασφαλισμένων είτε και του εργοδότη που τους απασχολεί, ανεξάρτητα μάλιστα από το ύψος των εισφορών του εργοδότη.

Δεν έχει όμως ανταποδοτικό χαρακτήρα το εφάπαξ βοήθημα το οποίο καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο στο σχηματισμό του οποίου συμβάλλουν ουσιωδώς κοινωνικοί πόροι ή επιβαρύνσεις τρίτων».