Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια πρώτη ένδειξη ότι είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τις εμπορικές τους συναλλαγές, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.

Η κίνηση αυτή, η οποία συνέβη αυτή την εβδομάδα, είναι η πρώτη απτή δέσμευση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από τότε που οι δύο πλευρές σταμάτησαν το κύμα των ανταποδοτικών δασμών τους. Η επιστολή αποτελεί αντίδραση σε έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι είναι έτοιμη να προσφέρει, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

«Το ζήτημα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από την αμερικανική πλευρά, η οποία πάντα απαιτούσε μια προσφορά από την πλευρά της ΕΕ για να διαπραγματευτεί», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Η επιστολή έρχεται αφού η Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων – συμπεριλαμβανομένης της κανονιστικής χαλάρωσης και των κοινών προσπαθειών για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής.

Απογοητευμένες από την έλλειψη δέσμευσης από την κυβέρνηση Τραμπ, οι Βρυξέλλες πρότειναν επίσης ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα διαβουλεύονται σχετικά με αυτές με τις χώρες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Ο Τραμπ επέβαλε βασικό δασμό 10% στις αρχές Απριλίου, μαζί με εισφορές 25% στα αυτοκίνητα και τα μέταλλα.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας υψηλότερος δασμός 20 τοις εκατό, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο κατηγορεί ευθέως την ΕΕ.

Η ανταλλαγή βάζει τελικά στο παιχνίδι σοβαρές διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εμπορική σχέση ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αφού ο Τραμπ πέτυχε μια πρόωρη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο κορυφαίος διαπραγματευτής του για το εμπόριο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, συμφώνησε το Σαββατοκύριακο να μειώσει τους τριψήφιους δασμούς σε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

Μέχρι στιγμής, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς δεν έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο σε τρεις γύρους προσωπικών συνομιλιών με ανθρώπους όπως ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να καταλήξει τελευταία και κατά ιδρωμένη σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.