Όσοι πηγαίνουν για διακοπές στη Μύκονο γνωρίζουν καλά ότι δεν πηγαίνουν σε ένα φθηνό νησί, καθώς οτιδήποτε και να αγοράσει κάποιος εκεί, σχεδόν μετά βεβαιότητας θα είναι πιο ακριβό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παραθεριστικό μέρος της επικράτειας.

Εξαίρεση προφανώς δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο κλάδος της εστίασης. Το πιο φθηνό έδεσμα που μπορεί να φάει κάποιος στο επονομαζόμενο Νησί των Ανέμων (εάν εξαιρέσουμε τα σάντουιτς από το σούπερ μάρκετ) είναι το σουβλάκι.

Πόσο στοιχίζει λοιπόν αυτή τη στιγμή στη Χώρα, στην «καρδιά» δηλαδή της Μυκόνου; Η αλήθεια είναι πως η τιμή του φέτος έχει πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά παραμένει ψηλά για τον πελάτη εάν συγκριθεί με τα σουβλατζίδικα των άλλων νησιών των Κυκλάδων. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η τουριστική κίνηση έχει για δεύτερη συνεχή χρονιά μια μικρή πτώση που έχει αναγκάσει όλους τους επιχειρηματίες να εξορθολογήσουν κάπως τις τιμές και αφετέρου στο ότι έχουν ανοίξει και νέα σουβλατζίδικα αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Έτσι λοιπόν, για να έχετε μια ιδέα του τι συμβαίνει, το πιο φθηνό τυλιχτό σουβλάκι που μπορεί να αγοράσει κανείς ξεκινά από τα 5 με 6 ευρώ. Μιλάμε για τυλιχτό με πίτα, γύρο (χοιρινό ή κοτόπουλο), πατάτες, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2023 οι τιμές ξεκινούσαν από τα 9,40 ευρώ χωρίς πατάτες οι οποίες χρεώνονταν έξτρα άλλα 50 λεπτά φθάνοντας τα 9,90 ευρώ.

Την ίδια ώρα τα ψητοπωλεία στη Μύκονο προωθούν και το «Souvlaki Combo» που κοστίζει πλέον 10 ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα τυλιχτό σουβλάκι με πατάτες και ένα μικρό αναψυκτικό ή ένα μπουκάλι νερό.

Το δε «καλαμάκι» («souvlaki stick») όπως αποκαλείται στην Αθήνα, ξεκινά από τα 2,70 ευρώ. Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως πως η τιμή δεν είναι δεδομένη, όπως μας λένε οι γνωρίζοντες, αλλά… αυξομειώνεται. Δεν είναι τυχαίο πως οι κατάλογοι ενίοτε δεν έχουν τυπωμένες τις τιμές, αλλά τις αλλάζουν με χαρτάκια που άλλη τιμή μπορεί να γράφει τον Ιούνιο και άλλη τον Αύγουστο, που «βουλιάζει» από κόσμο το νησί.

Από την άλλη πλευρά, οι ντόπιοι καταστηματάρχες υπερασπίζονται τις τιμές τους, τονίζοντας πως το λειτουργικό κόστος στη Μύκονο είναι ιδιαίτερα υψηλό: από τα ενοίκια, μέχρι τις πρώτες ύλες και τη μισθοδοσία του προσωπικού, όλα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Γι’ αυτό και ένα απλό σουβλάκι δεν μπορεί, λένε, να κοστίζει όσο και στην Πάτρα ή τη Λάρισα. Σε κάθε περίπτωση, το «ταπεινό» σουβλάκι παραμένει σημείο αναφοράς. Ένα γεύμα που στη Μύκονο αποκτά άλλη βαρύτητα – και, κυρίως, άλλη τιμή. Για άλλους είναι ακριβό, για άλλους λογικό με βάση τη συνολική εμπειρία του νησιού.