Ενότητα Γ1’ 3rd Athens Investment Forum: «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης»

Στην τρίτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με θέμα «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης», συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου, η οποία στην εισαγωγή της μίλησε για το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα μεταπολεμικά, όπου υπάρχουν σχέδια και μεγάλοι επενδυτές έτοιμοι να στηρίξουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Κ. Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και απολιγνιτοποίηση οι κρίσιμοι τομείς για ενεργειακές επενδύσεις

Νέες νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ, ενώ την Τρίτη θα γίνει η ηλέκτριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νάξου.

Στις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με νέα ρύθμιση που ετοίμασε το ΥΠΕΝ οι επενδυτές δεν θα περιμένουν πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των έργων, αλλά θα γίνεται με έγκριση μηχανικού. Ταυτόχρονα, ο υπουργός τόνισε πως προετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων αδειοδότησης των ΑΠΕ ως την άδεια λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης, εστίασε στις επενδύσεις και έφερε πέντε παραδείγματα σε συνάρτηση με την ενεργειακή μετάβαση: Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, όπου υπάρχουν πλέον ιδιωτικά και δημόσια ώριμα έργα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στα πλαίσια του σχετικού σχεδίου.

Αθ. Δαγούμας: Target model, ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα και ΑΠΕ οι τομείς όπου εστιάζει η ΡΑΕ αυτή τη στιγμή

Στο νευραλγικό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος, Αθανάσιος Δαγούμας, κατά την ομιλία του. Στόχος της Αρχής, όπως τόνισε, είναι να παρέχει ένα δίκαιο πλαίσιο για όλους τους συμμετέχοντες με σταθερότητα και προσέλκυση επενδύσεων. Η ΡΑΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει άμεση και έμμεση εμπλοκή στην ενεργειακή μετάβαση είτε με δομικά μέτρα, είτε διευκολύνοντας την είσοδο νέων επενδυτών στους διαχειριστές, είτε στην ανάδειξη νέων ρόλων στην αγορά (aggregators κτλ), είτε στην επιτάχυνση επενδύσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Δαγούμας, το ΕΣΕΚ θέτει το πλαίσιο όπου προσαρμόζεται ο ρυθμιστής και όλοι οι φορείς, ενώ οι κρίσιμες εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα είναι το Target model, η πολιτική ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε δίκτυα, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε επίσης ότι θεωρεί πιθανό να ξεπεραστεί ο εθνικός στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2030 και στάθηκε στη σημασία της στήριξης των ιδιωτικοποιήσεων και των υποδομών στο φυσικό αέριο, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.

Γ. Αλεξόπουλος: Οργανικά και με εξαγορές θα πετύχουμε το στόχο για ΑΠΕ 600 MW ως το 2025

Η ενεργειακή μετάβαση είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον Γεώργιο Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ των ΕΛΠΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή, στηρίζοντας νέες δραστηριότητες όπως στις ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και την ηλεκτροπαραγωγή. Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο τον εταιρικό στόχο για 50% βελτίωση του αποτυπώματος CO2 ως το 2030 μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας που είναι η αφετηρία σε όλες τις δραστηριότητες, της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης. Στις ΑΠΕ ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι να φτάσει τα 300 μεγαβάτ εγκαταστάσεων ως το 2021 και τα 600 μεγαβάτ ως το 2025. Ο όμιλος σκοπεύει να το επιτύχει αυτό μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, ενώ θεωρεί εμβληματικό το μεγάλο έργο του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα έχει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Κ. Ξιφαράς: Νέες δραστηριότητες, διεθνή έργα και επιθετική εμπορική πολιτική το τρίπτυχο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ στάθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενεργειακός κλάδος ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, της διακύμανσης των τιμών, της πανδημίας και της γεωπολιτικής αστάθειας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να γίνει οδηγός στις εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείες (Εμπορίας, Υποδομών, Διεθνών Έργων). Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς και μειώνει τις τιμές στα πλαίσια μιας επιθετικής εμπορικής πολιτικής με εξειδικευμένα και ανταγωνιστικά πακέτα για κάθε κατηγορία πελατών της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα επιτυχημένα βήματα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΔΕΠΑ, συγκαταλέγεται η επαναδιαπραγμάτευση των μακροχρόνιων συμβολαίων της, η κλιμάκωση της δραστηριοποίησης στα διεθνή έργα και η δυναμική είσοδος στο LNG. Χαρακτηριστική επίσης είναι η είσοδος και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ σε τομείς όπως οι μικρές χρήσεις LNG, το bunkering, η αεριοκίνηση και τα ανανεώσιμα αέρια. Τέλος, ο κ. Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων εγχώριων και διεθνών επενδυτών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αποκρατικοποίησης, καθώς γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους εξασφαλίζουν ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ι. Κοπανάκης: Στο δικό της green deal βασίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στηρίζεται στο δικό της green deal, στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στα δίκτυα μέσα παραγωγής και στην εμπορία, όπως τόνισε ο Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το green deal περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση στις ΑΠΕ με κυριότερη δράση τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορυχεία. Σχετικά με τις τοπικές κοινότητες με λιγνιτική παραγωγή, ο κ. Κοπανάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις άξονες, ο πρώτος είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, ο δεύτερος η ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών στα πρώην ορυχεία και ο τρίτος επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, βιομάζα, υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες.

Αρ. Χαντάβας: Οι πράσινοι τομείς όπου μπορεί να εστιάσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Enel

Ο Αριστοτέλης Χανταβάς, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power & Πρόεδρος του SolarPower Europe, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Ελλάδας. Ο ίδιος μίλησε για τις ευρείες προσπάθειες και επενδύσεις της Enel για μείωση των εκπομπών CO2 και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της ως παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις.

Η εταιρεία επένδυσε μέχρι στιγμής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και έχει φτάσει πλέον τα 58 έργα με ισχύ 475 μεγαβάτ. Το σύμπλεγμα αιολικών του Καφηρέα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στον ελληνικό χώρο, όπως τόνισε, ενώ τα πράσινα λιμάνια είναι ένας υποσχόμενος νέος τομέας και μαζί με τα υβριδικά, τα έξυπνα νησιά και το repowering συγκαταλέγονται ανάμεσα στις προτάσεις της Enel για την χώρα μας.

Ε’ Ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή»

Στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιος τομέας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ήταν αφιερωμένη η ενότητα Digital – Ψηφιακός Μετασχηματισμός «Η Ελλάδα στην Ψηφιακή Εποχή» στο πλαίσιο του τρίτου Athens Investment Forum.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Δελεβέγκο για τα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Την τεράστια συμβολή που έχει η ψηφιοποίηση του Δημοσίου όχι μόνο στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην οικονομία, τόνισε, μεταξύ άλλων ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως υπογράμμισε στόχος του υπουργείου είναι να φέρει ουσιαστικά την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει, τόσο μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της βασικής ιστοσελίδας gov.gr όσο και μέσω της επικείμενης δημοπράτησης για το φάσμα 5G.

Αναφερόμενος στο gov.gr υπογράμμισε ότι σε καθημερινή βάση αυξάνονται οι υπηρεσίες που προσφέρει και μάλιστα με τέτοιο ρυθμό ώστε σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς αριθμοί, καθώς είναι ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το gov.gr ξεκίνησε με 531 υπηρεσίες και σήμερα αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τις 600, με τελευταία αυτή που θα παραδοθεί σήμερα και θα αφορά τον επονομαζόμενο «χάρτη του κορονοϊού», όπου θα αποτυπώνεται η πορεία της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει όπως η Εσθονία, μία χώρα που οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα πάντα από το σπίτι τους, εκτός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, από το να παντρευτούν, να χωρίσουν ή να αγοράσουν ακίνητο. Φυσικά πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ταχύτητα με την οποία καλύπτονται τα κενά είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Σε ό,τι αφορά το φάσμα του 5G, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών που πραγματοποιούν μία τετραπλή δημοπράτηση, ενώ πέραν από τα οφέλη που μπορεί να έχει για την καθημερινότητα των πολιτών, αυτό που θα αλλάξει πλήρως είναι η λειτουργία της ίδιας της οικονομίας αλλά και αρκετών τομέων, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και όχι μόνο.  Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί και ένδειξη εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα.

Στις κινήσεις τις οποίες έχει προχωρήσει ο όμιλος ΟΤΕ προκειμένου να «ευθυγραμμιστεί» με τη νέα ψηφιακή εποχή, αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, chief officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ. Όπως υπογράμμισε βασικός στόχος του ΟΤΕ είναι η αύξηση των επενδύσεων του κυρίως στον τομέα των οπτικών ινών, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα δύο δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία στηρίζει τις επενδύσεις. Προσέθεσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των fiber οπτικών ινών σε μεγάλο βαθμό, με αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης άνω του 50%. Το δεύτερο σκέλος του επενδυτικού προγράμματος αφορά τις οπτικές ίνες όπου μέσα στην επόμενη 3ετία το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομητών του ΟΤΕ θα απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Υπογράμμισε ακόμη το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία του fund «Φαιστός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα στηριχθούν υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και η τηλεϊατρική. Επιπρόσθετα, πέραν των συνεργασιών του με τις μεγάλες εταιρείες, ο ΟΤΕ έχει ανάλογη δραστηριότητα και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Κωνσταντινίδης ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι η αύξηση των επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και θα την καταστήσει βιώσιμη, αρκεί όλοι να κινούνται βασισμένοι σε μία ισχυρή και καλά προγραμματισμένη στρατηγική.

Στη δυναμική που παρουσιάζει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Κοτσικάρης, Πρόεδρος Δ.Σ., της I Know How. Ο κ. Κοτσικάρης έκανε εκτενή αναφορά των διαφορετικών κλάδων στους οποίους μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, από την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα και την εκπαίδευση έως τη λειτουργία του Δημοσίου, τον ιατρικό κλάδο και το τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας πιο γρήγορες, έξυπνες και ασφαλείς διαδικασίες. Ανάμεσα στα παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Κοτσικάρης για τη σημαντική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι και η πρόβλεψη και παρακολούθηση επιδημιών κάτι που, όπως παρατήρησε, φέτος αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο, στον εντοπισμό patterns για την πρόληψη εγκλημάτων, ενώ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αιολικών πάρκων.

Στα βασικά στοιχεία τα οποία «περιλαμβάνει» η επένδυση της Microsoft, αναφέρθηκε ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα της εταιρείας. Ξεκαθάρισε ότι η τεχνολογία cloud είναι βασική για τη νέα εποχή την οποία βιώνει όλη η υφήλιος, καθώς τα data centers, όπως αυτά που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ο κορυφαίος τεχνολογικός όμιλος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.  Σημείωσε ότι η επένδυση θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία, με τις επενδύσεις να φθάνουν στο επίπεδο του ενός δισ., ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει την ασφάλεια. Μέσω αυτών των κέντρων θα δοθεί στήριξη τόσο στο Δημόσιο όσο και στις επιχειρήσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν ταχύτερα και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και στον τομέα της Παιδείας.  Προσέθεσε ακόμη ότι η επιλογή της Microsoft δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει ο τεχνολογικός όμιλος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη χώρα στο σύνολό της, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η 10ετής κρίση είναι αρκετά «πίσω» στη νέα ψηφιακή εποχή. Υπογράμμισε ακόμη την τεράστια συμβολή της τεχνολογίας στο σύνολο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς η χρήση της και οι νέες δυνατότητες που παρέχει αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα καθιστώντας την αρκετά πιο απλή για όλους.

Ζούμε μία εντυπωσιακή μετάβαση παραδέχτηκε ο Κος Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Uni SystemsΚος τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει έρθει για να μείνει επηρεάζοντας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως σημείωσε ωστόσο δημιουργεί νέα ερωτηματικά που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να απαντηθούν όπως είναι τα νέα ηθικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα ιδιωτικότητας, αποκλεισμών και τεχνολογικού αναλφαβητισμού. Ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα πίσω σε αρκετούς δείκτες που παρακολουθεί η ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έλλειψη συνεκτικής ψηφιακής στρατηγικής πολιτικής απο το κράτος με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται σωστά τα κονδύλια που υπήρχαν για την ψηφιακή μετάβαση αλλά και να μην υπάρχει καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. «Έχουμε μία νέα κυβερνητική κατεύθυνση που ελπίζω να έχει μεταρρυθμιστικό ζήλο» είπε και σημείωσε ότι οι πόροι από τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με το Ταμείο ανάκαμψης δημιουργούν συνολικούς πόρους 6 – 10 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο Κος Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία από τον «ψηφιακό σχηματισμό» της εταιρείας, όπως τον χαρακτήρισε. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα που έχουν προσφέρει υψηλή διαθεσιμότητα συστημάτων καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, μπορεί να εργαστεί κανείς από παντού αρκεί να έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή και ιντερνετ. «Ακόμα και να καταστραφούν τα γραφεία μας μπορούμε να λειτουργήσουμε την ίδια κιόλας μέρα» είπε χαρακτηριστικά. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας αυξάνοντας την παραγωγικότητα, ελαχιστοποιώντας τα σφάλματα και προσφέροντας συνολικά μεγαλύτερη ικανοποίηση στους πελάτες. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι περνώντας αρκετές διαδικασίες της εταιρείας στην ψηφιακή εποχή, οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε πιο δημιουργικές εργασίες ενώ μέσω των νέων τεχνολογιών μπορεί να υπάρχει 24ωρη επικοινωνία με το κοινό. Όπως σημείωσε αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο του lockdown καθώς οι πελάτες είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες της εταιρείες ανά πάσα στιγμή, γεγονός που έφερε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για τους πελάτες. Αυτό όπως είπε έγινε εμφανές και στα αποτελέσματα της εταιρείας που μετά την «πρώτη κοιλιά» λόγω των περιοριστικών μέτρων, ήταν ψηλότερα σε σχέση με το διάστημα πριν την πανδημία.

Παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας ο Κος Λάμπρος Φώτος, Σύμβουλος Επιχειρησιακών Θεμάτων, ONEX GROUP τόνισε ότι ο μόνος τρόπος βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ανθρώπινη ανάπτυξη. Όπως είπε στους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας εντάσσονται η αύξηση της απασχόλησης δίνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις σε Σύρο και Ελευσίνα, οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν στην κοινωνική συνοχή και η καινοτομία για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φώτος αναφέρθηκε στην ΟΝΕΧ Marine Operation Platform ως ένα παράδειγμα του πώς ο Όμιλος αξιοποιεί την τεράστια εμπειρία του στο να εντοπίζει τα κενά και να δημιουργεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τους πελάτες τους. Ο κ. Φώτος σημείωσε ότι για το σύστημα αυτό χρησιμοποιούνται hardware της εταιρείας Cisco για τη συλλογή των δεδομένων και μέσω δορυφόρου φτάνουν σε data base στα κεντρικά πελάτη. Έτσι, μέσω των πέντε σημαντικών λειτουργιών (επιχειρησιακή, αποδοτικότητας, επιτήρησης, κυβερνοασφάλειας και επικοινωνίας) που προσφέρει το σύστημα αυτό στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και από οποιαδήποτε συσκευή όλων των δεδομένων του πλοίου μπορεί ο πελάτης να λάβει στοχευμένες αποφάσεις.

 3rd Athens Investment Forum – Συμπεράσματα

Κλείνοντας τις εργασίες του φετινού συνεδρίου Athens Investment Forum 2020, ο Νικόλαος Μήλης, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την επιτυχή διοργάνωση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένος ο εν λόγω θεσμός, θα χρειαστεί να είμαστε πρακτικοί με αποτελέσματα, άρα θα πρέπει όσα ειπώθηκαν να επικοινωνηθούν εκεί που πρέπει, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Έτσι, θα επιτύχει ο θεσμός αυτός που θα συνεχιστεί και του χρόνου από την πλευρά του ΤΕΕ ώστε να υπάρχει διάλογος και συνεισφορά.

Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Μήλης ανέφερε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ιστορικών διαστάσεων υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Υπάρχει συνεχής μείωση των θέσεων εργασίας, πολλές προκλήσεις και δυστυχώς συνεχές έλλειμμα απαντήσεων για αυτές. Παράλληλα, στην Ελλάδα έγιναν αισθητά τα καταστροφικά αποτελέσματα του Ιανού, άρα η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη πραγματικότητα.
Κατ’ επέκταση, το περίγραμμα είναι ότι η Ε.Ε. θα δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις αγορές, με το 30% να αφιερώνεται σε πράσινες δράσεις και το 20% σε ψηφιακές δράσεις. Συνολικά 32 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα και σε αυτά αν προστεθούν το ύψος της χρηματοδότησης από διαρθρωτικά ταμεία, από το ΕΣΠΑ και αρκετά ακόμη δισ. του ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, τότε η Ελλάδα θα σχεδιάσει, να εγκρίνει, να προκηρύξει και να υλοποιήσει κλιματικές ψηφιακές και κοινωνικές δράσεις ύψους 115 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 13-14 δισ. ετησίως, ενώ σήμερα οριακά η χώρα διαχειρίζεται 3-4 δις. ευρώ. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντήσουμε, όπως υπογράμμισε ο κ. Μήλης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα χρειαστούν ανατροπές στη λειτουργία του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών και μια νέα λογική για τα έργα υποδομής στην ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα συγκοινωνιακά έργα, τη διαχείριση αποβλήτων και άλλους τομείς. Όπως τόνισε, υπάρχει η ιστορική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα το παραγωγικό της υπόδειγμα, από εισαγωγικό σε αυτόνομο και εξαγωγικό και να πράξει brain import αντί για brain drain. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται επένδυση και στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, να γίνουν νέες συγκοινωνιακές υποδομές και έξυπνες πόλεις, με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και με περιβαλλοντική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Καταλήγοντας, ο κ. Μήλης δήλωσε ότι όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια θα έρθουν με αξιοποίηση της εμπειρίας, με αρμοδιότητες προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση, με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Από την πλευρά του, το ΤΕΕ στέκεται αρωγός στην Πολιτεία διαχρονικά με βασικά εργαλεία τη ψηφιοποίηση του κράτους και με μια πρόσφατη πρόταση για δημιουργία παρατηρητηρίου για το ταμείο ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Μήλης έθεσε το ερώτημα: “Είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε τη μεγάλη ανατροπή;”.