Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 250 μονάδες βάσης και πλέον έχει φθάσει στο 45%. Η κίνηση για την αύξηση του βασικού ήταν αντίστοιχη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων και έρχεται μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που σκαρφάλωσε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Η χώρα επιδίδεται σε μία συνεχιζόμενη μάχη κατά του διψήφιου πληθωρισμού, με την αύξηση του επιτοκίου να αποτελεί το τελευταίο βήμα σε αυτή την προσπάθεια.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι η τελευταία σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων (οκτώ συνεχόμενες αυξήσεις από τις εκλογές του Μαΐου 2023), που είναι επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα παλεύει με ένα δραματικά αποδυναμωμένο νόμισμα και με την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης στα ύψη.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια υψηλού πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επίμονα χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 38% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.