Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη σημασία της αποκατάστασης των θαλάσσιων δρόμων στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να συνεχιστούν οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος της επισιτιστικής κρίσης.

Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε πως συνομίλησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί του θέματος. Ο Ερντογάν χθες (11/7) επικοινώνησε και με τον Ρώσο ομολόγό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το ίδιο ζήτημα. «Είχα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Το βασικό ζήτημα ήταν η αποκατάσταση των διαδρομών εξαγωγής των σιτηρών μας από τη Μαύρη Θάλασσα. Εργαζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Όσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο λιγότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα νιώσουν τον αντίκτυπο της επισιτιστικής κρίσης που τόσο λεπτομερώς έχει προετοιμάσει η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ρωσία εκτός από τα σιτηρά έχει εργαλειοποιήσει και την ενέργεια ώστε να απειλήσει τα κράτη της Δύσης. Γι’ αυτό επανέλαβε πως οι δυτικές δυνάμεις δεν θα έπρεπε να δείχνουν κανένα σημάδι… αδυναμίας προς τη Ρωσία γιατί η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό περιμένει για να αυξήσει την πίεση της.

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε και στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε πολυκατοικία στο Τσας Γιαρίβ στην περιοχή του Ντονέτσκ. Τόνισε πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των ουκρανικών αρχών οι νεκροί ανέρχονται στους 31 (σ.σ. στο μεταξύ, ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως είναι 33) ενώ εννιά άτομα διασώθηκαν καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να απομακρύνουν τα ερείπια του κτιρίου. «Οι Ρώσοι τρομοκράτες χτύπησαν σκοπίμως το κτίριο», τόνισε ενώ ανέφερε πως υπήρξαν απώλειες και από χτυπήματα στο Χάρκοβο, στη Σαλτίβκα, στο Κίεβο και στην Οδησσό. «Στο Χάρκοβο οι επιθέσεις είναι βάρβαρες. Ένας πύραυλος εξαφάνισε ένα οικοδομικό τετράγωνο», υποστήριξε.

Now, there can be no doubt that Russia will try not just to limit as much as possible, but to completely shut down the supply of gas to Europe at the most acute moment. This is what we need to prepare for now, this is what is being provoked now.Because every concession in such conditions is perceived by the Russian leadership as an incentive for further, stronger pressure. Of course, this decision on one turbine, which leads to many other problems, can still be revised. Russia has never played by the rules in the energy sector and it will not play now unless it sees strength.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, July 11, 2022