Η υγεία των μαλλιών σας υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορείτε να δείτε στην επιφάνεια του κεφαλιού σας, γεγονός που οδηγεί σε έναν παράγοντα που συχνά παραβλέπετε όταν πρόκειται να διατηρήσετε τα μαλλιά σας δυνατά: τη διατροφή.

Πέρα από τις θεραπείες και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, λοιπόν, για την περιποίηση των μαλλιών σας, η διατροφή σας παίζει το Α και το Ω για την καλύτερη υγεία τους. Και αν θέλετε να έχετε υγιή και λαμπερά μαλλιά, τότε θα πρέπει σίγουρα να βγάλετε από την διατροφή σας κάποιες τροφές.

Ζάχαρη

ζάχαρη

Ακόμη κι αν λατρεύετε τα γλυκά, αν θέλετε να έχετε τέλεια, υγιή και λαμπερά μαλλιά θα πρέπει να κόψετε τη ζάχαρη. Σύμφωνα με το healthdigest.com, υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη και η τριχόπτωση (σε άνδρες και γυναίκες) συνδέονται. Το γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να συζητείται.

Αλλά τα αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν την αντίσταση στην ινσουλίνη -η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης- ως σημαντικό παράγοντα όταν πρόκειται για την τριχόπτωση. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του ο αισθητικός χειρουργός προσώπου Δρ. Anthony Farole, η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, καθώς διασπά τη ζάχαρη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να πάρει ινσουλίνη για να αποτρέψει την κλιμάκωση των επιπέδων σακχάρου του σε επιζήμια και επικίνδυνα επίπεδα. Έτσι, εάν ένα άτομο αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, τότε τα επίπεδα σακχάρου του θα μπορούσαν να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση ή ακόμη και φαλάκρα.

Το γιατί ακριβώς η ζάχαρη έχει αυτή την επίδραση στη γραμμή των μαλλιών μας είναι άγνωστο, αλλά όπως σημειώνει ο Δρ Farole στην ιστοσελίδα του, υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Πρώτον, γιατί η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, τα οποία με τη σειρά τους, μπορούν να επηρεάσουν το πόσα μαλλιά δημιουργεί το σώμα μας. Μια άλλη θεωρία, λέει ότι οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε ζαχαρούχα τρόφιμα αντί για πιο υγιεινά προϊόντα που περιέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται τα μαλλιά για να παραμείνουν υγιή. Συγκεκριμένα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα συχνά δεν περιέχουν πρωτεΐνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα μαλλιά μας.

Αλκοόλ

αλκοόλ

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ειδικά σε τακτική βάση, επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών σας. Όπως εξηγεί το Healthline, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά χαλκό και ψευδάργυρο, τα οποία είναι δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών σας.

Εάν αυτή η θεωρία είναι σωστή, τότε το αλκοόλ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε γκριζάρισμα των μαλλιών πολύ σύντομα, καθώς τα χαμηλά επίπεδα χαλκού μπορεί να οδηγήσουν τα μαλλιά σας στο να χάσουν το χρώμα τους. Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να απορροφήσει σωστά την πρωτεΐνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών. Ακόμη, ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τον θυρεοειδή και τις ορμόνες ενός ατόμου, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο λεπτά μαλλιά που είναι πιο πιθανό να πέσουν.

Τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά

τηγανητά

Γνωρίζατε ότι όταν ένα τρόφιμο αναφέρει το υδρογονωμένο ή μερικώς υδρογονωμένο λάδι ως ένα από τα συστατικά του, στην ουσία σας ενημερώνει ότι περιέχει τρανς λιπαρά; Ο όρος «υδρογονωμένο λάδι» προέρχεται από τη διαδικασία κατά την οποία οι παρασκευαστές των διάφορων συσκευασμένων τροφίμων συνδυάζουν φυτικό έλαιο με υδρογόνο, ώστε το τρόφιμο να μην χαλάσει τόσο γρήγορα, αναφέρει το healthdigest.com. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έλαιο έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης των ανδρών και των γυναικών.

Όπως εξηγεί το Everyday Health, η κατανάλωση πολλών τρανς λιπαρών μπορεί να συμβάλει σε κάποιον που αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη. Θυμηθείτε, το σώμα σας χρειάζεται ινσουλίνη για να επεξεργαστεί σωστά τη ζάχαρη. Αλλά αν γίνετε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, τότε το σώμα σας δυσκολεύεται να διασπάσει τη ζάχαρη, η οποία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την υγεία των μαλλιών σας, αλλά να οδηγήσει και σε άλλα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Δυστυχώς, η αποφυγή τρανς λιπαρών ουσιών μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς αρκετά τρόφιμα τα περιέχουν. Για παράδειγμα, οτιδήποτε θα αγοράζατε σε ένα αρτοποιείο ή στο τμήμα αρτοποιίας ενός σούπερ μάρκετ που περιέχει βούτυρο ή άλλα λιπαρά έχει επίσης τρανς λιπαρά. Επιπλέον, οι κρέμες για γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά, η μαργαρίνη και τα ποπ κορν γενικά χρησιμοποιούν όλα μερικώς υδρογονωμένο λάδι. Και, φυσικά, πρέπει να μειώσετε ή να αποφύγετε τηγανητά τρόφιμα και συσκευασμένα σνακ, εάν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και δυνατά.