135
loading

Στις 23 Αυγούστου του 1939, ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του καθώς όλοι έβλεπαν πως ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν πλέον προ των πυλών. Και δεν έπεσαν έξω. Μερικά 24ωρα αργότερα (την 1η Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα), με την εισβολή της χιτλερικής Γερμανίας στην Πολωνία, έπεσε -όπως έχει επικρατήσει να λέγεται σήμερα- η πρώτη τουφεκιά του μεγαλύτερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η 23η Αυγούστου, ωστόσο, είναι από μόνη της μια ιστορική ημέρα. Είναι η ημέρα που έπεσε ένας «κεραυνός εν αιθρία». Που έγινε μια έκπληξη που προκάλεσε τρόμο. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που μέχρι εκείνη την καλοκαιρινή Τρίτη, έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ναζιστική Γερμανία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, δυο πλευρές που κανονικά εκείνη την εποχή θα έπρεπε να βρίσκονται στα χαρακώματα και να κοιτάνε ο ένας τον άλλο μέσα από… διόπτρες, υπέγραψαν ένα σύμφωνο μη επίθεσης! Το σύμφωνο που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Ρίμπεντροπ-Μολότοφ».

Δυο πανίσχυρες χώρες με θηριώδεις πολεμικές μηχανές που κατά διαβολική σύμπτωση θα συγκρουστούν στη μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη που γνώρισε η ανθρωπότητα, σε εκείνη του Στάλινγκραντ, ακριβώς τρία χρόνια αργότερα (στις 23 Αυγούστου του 1942), «έστησαν» την πιο γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας.

Η εποχή που η ανθρωπότητα προετοιμαζόταν για τη μεγάλη σφαγή

Από την εποχή που ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία στη Γερμανία, είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: Πώς θα ετοιμάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μια τρομακτική πολεμική μηχανή, ώστε, να πάρει την εκδίκηση που ζητούσε για την ταπείνωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν πια θεώρησε πως ήταν έτοιμος άρχισε να καταστρώνει τα πολεμικά του σχέδια. Πρώτο του θύμα, θα ήταν η Πολωνία. Ήδη από τα τέλη του 1938 ή κατ΄ άλλους ιστορικούς από τις αρχές του 1939 είχε δώσει εντολή στο επιτελείο του να καταστρώσει ένα σχέδιο «γρήγορης εισβολής» στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ οι προετοιμασίες για την επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές και λιγότερο στρατιωτικές, δεδομένου πως σε αντίθεση με την «πληγωμένη» από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, Γερμανία, οι Σοβιετικοί διέθεταν τον λαβωμένο αλλά πανίσχυρο Κόκκινο Στρατό.

Εκεί που εστίαζε, λοιπόν, ο Στάλιν ήταν στο να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συμμαχίες που θα του επέτρεπαν για όσο μεγαλύτερο διάστημα γινόταν και μέσα στο γεωπολιτικό παιχνίδι να παραμείνει αλλά και να μην εμπλακεί στρατιωτικά.

Στον αντίποδα, ο Χίτλερ είχε ήσυχο το κεφάλι του σε ότι αφορούσε τους συμμάχους του. Η πίστη που του έδειχναν Ιταλία, Ιαπωνία και στο «βάθος» η Ισπανία, του παρείχαν άνεση κινήσεων.

Μια ανίερη συμμαχία που βόλευε δυο αιώνιους εχθρούς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ

Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ως τέτοιο κρύβει και μπόλικο παρασκήνιο. Πριν αρχίσουν να «μιλάνε» τα όπλα, πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά δωμάτια εξυφαίνονται κάθε λογής δολοπλοκίες.

Το καλοκαίρι του 1939, λοιπόν, οι δυο ιδεολογικά αιώνιοι εχθροί, έπρεπε να διαλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θ’ αφήσουν. Ή για το θέσουμε σε ένα πιο πολιτικό πλαίσιο «με ποιον θα πάνε πριν αρχίσουν και με εκείνον να πολεμάνε».

Ο Χίτλερ είχε πάρει τις αποφάσεις του. Δεν περίμενε την… άδεια του Στάλιν για την εισβολή στην Πολωνία. Αυτό που χρειαζόταν, ωστόσο, ήταν μια «καβάτζα». Ήξερε πως η Πολωνία είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από την Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία πως θα την υποστηρίξουν σε περίπτωση ναζιστικής εισβολής. Γνώριζε, λοιπόν, πως σχεδόν αμέσως θ’ ανοίξει το δυτικό μέτωπο. Αυτό που επεδίωκε ήταν να μην ανοίξει και το αντίστοιχο ανατολικό. Αρκετά απλοϊκό θα μπορούσε να πει κάποιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ

Αντίθετα, ο Στάλιν είχε περισσότερα πράγματα να σκεφτεί. Από την μια η ναζιστική Γερμανία, αυτός ο ιδεολογικά αιώνιος εχθρός θα πλησίαζε μια ανάσα από τα σύνορά του. Από την άλλη, πίστευε, πως οι δυτικοί σύμμαχοι αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον Χίτλερ προς ανατολάς. Έβλεπε μέσα σε αυτό μια καπιταλιστική συνωμοσία που είχε αντικομμουνιστικούς σκοπούς.

Πάνω σε αυτή την πολιτική σκακιέρα, τα πιόνια έπρεπε ν’ αρχίσουν να κινούνται. Σκληρός και απόλυτα ρεαλιστής ο Στάλιν ήξερε πως ανάμεσα σε δυο κακές συμμαχίες έπρεπε να επιλέξει αυτή που θα του χαρίσει περισσότερο χρόνο. Και επέλεξε…

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ

Ο Χίτλερ ξέρει πως μια συμφωνία με την ΕΣΣΔ, τους προσφέρει άνεση χρόνου και χώρου. Δεν ανοίγει το ανατολικό μέτωπο και έχει ν’ ασχοληθεί (για την ώρα) με το δυτικό και τα σχέδια του να επιτεθεί μετά την Πολωνία σε Γαλλία και Νορβηγία.

Ο Στάλιν ξέρει πως μια συμφωνία με το Γ’ Ράιχ του δίνει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε, να φτιάξει μια γραμμή άμυνας που θα προστάτευε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, είτε από μια πιθανή επίθεση των ναζί, είτε από μια επίθεση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) των καπιταλιστών της δύσης. Επιπλέον, προλαβαίνει να θωρακίσει την οικονομία του αλλά και να μετακινήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού προς την ενδοχώρα για να προφυλάξει όσους περισσότερους μπορεί ενόψει του μελλοντικού πολέμου.

Η στιγμή που ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, βάζει την υπογραφή του στο Σύμφωνο. Πίσω του, διακρίνεται ο Στάλιν

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών  ξεκινούν μυστικά ήδη από τον Απρίλιο του 1939 προκειμένου να δουν αν μπορούν να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο σύγκλισης. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα απ’ ότι και οι ίδιοι υπολόγιζαν. Τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και ο σοβιετικός ομόλογός του, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ.

Οι υπογραφές στο Σύμφωνο μπαίνουν σε σύσκεψη στη Μόσχα, με κάθε επισημότητα, και παρουσία διεθνών ΜΜΕ. Και οι δυο πλευρές, ωστόσο, υπογράφουν ένα ακόμα, μυστικό αυτή τη φορά, σύμφωνο με το οποίο μοιράζουν την βορειοανατολική Ευρώπη σε «σφαίρες συμφερόντων».

Στο χάρτη που περιλαμβάνεται στο μυστικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι δυο πλευρές φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο μοίρασαν τη βορειοανατολική Ευρώπη

Από τη μια πλευρά, η Γερμανική που περιλάμβανε την Πολωνία (μέχρι τον ποταμό Βιστούλα και τη Λιθουανία) και από την άλλη η Σοβιετική (Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία και η περιοχή της Βεσαραβίας).

Η πλέον γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας είναι γεγονός. Μερικές ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου ο Χίτλερ δίνει την εντολή να ξεκινήσει η εισβολή στην Πολωνία και μαζί της ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Στάλιν κάνει τη δική του εισβολή στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας αυτό που ήθελε. Να μετακινήσει τα σύνορά του προς τη δύση προκειμένου να έχει… ήσυχο το κεφάλι του.

Την ίδια ώρα οι υποσχέσεις της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας προς την Πολωνία μένουν στα χαρτιά και κάπως έτσι, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι αφού πάνω σε αυτή την γεωπολιτική σκακιέρα, ο καθένας έχει πετύχει και έχει κερδίσει αυτό που ήθελε.

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ θα παραμείνει σε ισχύ, όσο οι δυο πλευρές μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτό. Όταν πλέον δεν το είχαν ανάγκη, το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό έγινε στις 22 Ιουνίου 1941 όταν η… ιδεολογική τάξη αποκαταστάθηκε και η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε ενάντια στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Οι δύο πλευρές ρίχτηκαν σε μια -δίχως κανένα έλεος- μάχη το τέλος της οποίας βρήκε τους ναζί να οπισθοχωρούν προς το Βερολίνο και τον Κόκκινο Στρατό στο κατόπι τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

135
σχόλια
 1. avatar criskalts

  Μισές αλήθειες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τους κομμουνιστές, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.
  1. Το ηθικό πλεονέκτημα της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ πάει περίπατο, όπως και των ιμπεριαλιστών που σύνηψαν κάθε είδους συμφωνίες με τον Χίτλερ. Διότι κύριοι κομμουνιστές, δεν είναι ‘’ηθικό’’ να έχει το δικαίωμα μόνο ο Στάλιν να κερδίσει χρόνο για την πολεμική του προετοιμασία και να μην το έχουν οι ‘’κακοί’’ ιμπεριαλιστές…. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;;; Άρα, ΚΑΙ σύμφωνα με εσάς, καλώς έπραξαν και οι δυτικοί με τις δικές τους συμφωνίες με Χίτλερ. Ή όχι;;;
  2. Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ναι, αλλά κάτι που αποκρύπτετε δολίως είναι ότι καθ’ όλη την ισχύ της συμφωνίας Ρίπμεντροφ-Μολότωφ, η ΕΣΣΔ προμήθευε τους ναζί με καύσιμα, πυρομαχικά, ατσάλι και ότι άλλο χρειαζόταν για να πολεμάει τους μετέπειτα συμμάχους της. Η ειρωνεία είναι ότι το τελευταίο τραίνο με εφόδια έφθασε στο Βερολίνο την 21-6-1941, παραμονή της επίθεσης στην ΕΣΣΔ. Αλήθεια, ο Στάλιν το έκανε για να κερδίσει χρόνο;;; Ενισχύοντας τον αντίπαλό του;;; Ήξερε τις προθέσεις του Χίτλερ;;; Κάποιος εδώ είπε ότι ο Στάλιν έκανε πλάτες στον Χίτλερ, τόσο ξεδιάντροπη η νοοτροπία των απογόνων;;;….
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Το 39 η Ρωσία πρότεινε μέτωπο κατά του φασισμού σε Γαλλία και Αγγλία το οποίο απερειψαν. Λογικό η αστική τάξη σε όλη την Ευρώπη θαύμαζε τα "κατορθωματα" του φασισμού. Ακόμα και ο Τσόρτσιλ έγραφε για τα κατορθώματα των φασιστών. Αυτό καταρρίπτει όλο τον συλλογισμό σου

   1. avatar criskalts

    Τον συλλογισμό μου, που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και λογική, δεν μπορεί να τον καταρρίψει η ιδεολογική τύφλωση κανενός φανατικού ιδεοληψία.

    1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

     Πω με αποστομοσες με τρομερά επιχειρήματα χαχαχ

     1. avatar criskalts

      Δεν είναι όλοι οι πολίτες σανοφάγα όπως νομίζετε εκεί στο κόμμα σας, υπάρχει και κόσμος που έχει κρίση και αντίληψη. Μην εκτίθεσαι.

 2. avatar criskalts

  3. Παρουσιάζετε τον Κόκκινο στρατό ως τον μόνο που ήταν ικανός να κερδίσει τους ναζί… ο ατρόμητος, ο χαλκέντερος κλπ.
  ΓΙΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ… Τι πιθανόν να συνέβαινε τελικά:
  α. Εάν ο Χίτλερ άρχιζε την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα 1 μήνα+ όπως είχε αρχικά σχεδιάσει;;; (περισσότερος χρόνος για πόλεμο με καλές καιρικές συνθήκες).
  β. Εάν δεν είχε γίνει είσοδος της Αμερικής στον πόλεμο;;; ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ
  γ. Εάν δεν εφοδιάζονταν-ενισχύονταν ο Κόκκινος στρατός με πολεμοφόδια από τους συμμάχους μέσω Περσίας και Αρκτικής;;;
  δ. Εάν δεν γινόταν ενίσχυση του δυτικού μετώπου της ΕΣΣΔ με τις αγκιστρωμένες στην ανατολή δυνάμεις της (λόγω απειλής από την Ιαπωνία η οποία τελικά μπλέχθηκε σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και πήρε τις δυνάμεις της από Κίνα).
  ε. Δεν συνέχιζαν οι ναζί την φθορά τους στο μέτωπο της Αφρικής;;;
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΧΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΟΤΑΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ;;;; ΟΧΙ, ΑΠΛΑ ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΑΝ.
  Άρα μην υπερεκτιμάτε την αξία της πολεμικής του Κόκκινου στρατού.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Εαν εαν εαν. Με το εαν πάμε να βγάλουμε αναλυσεις. Ρε τι ακούμε

   1. avatar criskalts

    Ok, αφού δεν τα παίρνεις...
    3. Ο Κόκκινος στρατός δεν ήταν η τρομερή πολεμική μηχανή όπως παρουσιάζεται εντέχνως και αυτό αποδεικνύεται από λάθη του Χίτλερ και άλλες παραμέτρους ως εξής:
    α. Ο Χίτλερ άρχισε την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα 1 μήνα+ αργότερα, με αποτέλεσμα να μην έχει επαρκή χρόνο για πόλεμο με καλές καιρικές συνθήκες.
    β. Η Αμερική αποφάσισε να μπει στον πόλεμο, γεγονός που έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των συμμάχων.
    γ. Ο Κόκκινος στρατός εφοδιάζονταν-ενισχύονταν σημαντικά με πολεμοφόδια από τους συμμάχους μέσω Περσίας και Αρκτικής.
    δ. Έγινε ενίσχυση του δυτικού μετώπου της ΕΣΣΔ με τις αγκιστρωμένες στην ανατολή δυνάμεις της (η Ιαπωνία μπήκε σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και πήρε τις δυνάμεις της από Κίνα).
    ε. Οι ναζί συνέχισαν την φθορά τους στο μέτωπο της Αφρικής, παρ όλες τις εισηγήσεις των στρατηγών για το αντίθετο.

    1. avatar J. Kyp

     Και πως οι σύμμαχοι είπαν να ενισχύσουν τον πρώην συνεργάτη του Χίτλερ; Ρε ξέρετε τι θα πάθαινε η Ευρώπη αν δεν έκανε τη συμφωνία ο Σταλιν; Θάλαμος αερίων. Μέχρι κι ο Μαρκεζίνης το αναφέρει αυτό. Όχι ότι ήταν καλύτερος, ούτε ο Σταλιν, ούτε ο Τσωρτσιλ, ο σφαγέας. Δεν πήγαν όμως να κατακτήσουν τον κόσμο αλλά να έχουν ζώνες επιρροής και οι δύο. Οι διαφορά είναι ουσιαστική απ το να φτιάξεις μια μεγάλη μισσαλοδοξη Γερμανία με ανώτερη φυλή. Αυτή είναι και μια μεγάλη διαφορά. Ο Σταλιν δεν χώρισε τα αίματα σε χρώματα αλλά τις ζώνες επιρροής, όπως και ο Τσωρτσιλ που σκότωσε χωρίς έλεος για τις δικές του. Το ίδιο και οι ΗΠΑ (κι αυτοί δεν μπήκαν αμέσως σε πόλεμο) με τις τουλάχιστον 6 δικτατοριες που έστησαν με εκατομβες νεκρών. Αυτοί συνεχίζουν μέχρι σήμερα που σοβιετικη ένωση δεν υπάρχει. Κι όμως αυτοί οι σύγχρονοι Χίτλερ και Σταλιν (λίγο πιο ντροπαλοι, αλλαξαν οι εποχές και οι ζωές σήμερα πρέπει να έχουν περισσότερη αξία) είναι σύμμαχοι. Οπότε είναι και άτοπο να κυνηγάς ακομη μπολσεβικους.

 3. avatar Admiral75

  Τερας δειξε την φωτο του πετρου κοκκαλη απο το συνεδριο των καπακουπα πριν δυο μηνες ,στον περισσο, και την αθανατη φραση του ιταλου βιομηχανου ανιελι "ευτυχως πουυπαρχουν και οι αριστερες κυβερνησεις γιανα περναμε τα πιο αντιεργατικα μετρα" ετσι για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοτεροι.

 4. avatar κατιν-οπαραμυθια

  τροφή για σκέψη για το "εγκλημα των σοβιετικών" στο κατιν:

  Οι σφαίρες που βρέθηκαν στον τόπο των εκτελέσεων είχαν παραχθεί στη Γερμανία (γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις ημερολογιακές καταχωρήσεις του Γκέμπελς στις 14 Απριλίου, όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη να παραμείνει η πληροφορία αυτή απόρρητη, μιας και η αποκάλυψή της θα υπονόμευε ουσιαστικά το όλο «εγχείρημα»). Το διαμέτρημά τους δεν ανταποκρινόταν σε κανέναν τύπο όπλου που παρήγε η Σοβιετική Ενωση. Τα χέρια των εκτελεσθέντων ήταν δεμένα με σκοινί που επίσης δεν παράγονταν τότε στην ΕΣΣΔ.
  Στα πτώματα βρέθηκαν έγγραφα, επιστολές, αποδείξεις, κ.ά. με ημερομηνίες που έπονταν της γερμανικής εισβολής (οι Γερμανοί είχαν ισχυριστεί πως οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς την άνοιξη του 1940).
  Επιπλέον, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ο βαθμός αποσύνθεσης των θυμάτων δε δικαιολογούσε τους γερμανικούς ισχυρισμούς. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την αμερικανική αποστολή (από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα) που παρευρέθηκε στην έρευνα. Στο έργο του «Stalin's Wars», ο Βρετανός ιστορικός G. Roberts παραθέτει ορισμένα αποσπάσματα από τα ιδιωτικά έγγραφα του πρέσβη Harriman, όπου συνοψίζει τα συμπεράσματα της κόρης του (μέλος της αποστολής): «Από τα αποδεικτικά στοιχεία γενικά και από την κατάθεση, η Kathleen και το μέλος της πρεσβείας πιστεύουν ότι σε κάθε περίπτωση η σφαγή πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς»5.

  1. avatar https://el.wikipedia.org/wiki/Σφαγή_του_Κατύν

   Tο επιχείρημα αυτό αποδεικνύεται έωλο εφόσον είναι γνωστό ότι στην περίοδο της σοβιετο-γερμανικής φιλίας (Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, Αύγουστος 1939) τα γερμανικά όπλα εισάγονταν στην ΕΣΣΔ, οι δε σταλινικές μυστικές υπηρεσίες τα προτιμούσαν λόγω της ανώτερης ευστάθειάς τους από τα αντίστοιχα σοβιετικά. Ο ίδιος ο Γιεζόφ (ο ηγέτης του NKVD την περίοδο των μεγάλων διώξεων 1936 - 1938) είχε στην κατοχή του γερμανικό όπλο Walther όπως προκύπτει από την αναφορά σύλληψης του το 1939, επιπρόσθετα άλλο ενδεικτικό γεγονός είναι πως με γερμανικό Walther πιστόλι αυτοκτόνησε και η δεύτερη σύζυγος του Στάλιν το 1932, Ναντέζντα Αλληλούγεβα. Ο Χρήστος Κεφαλής στο βιβλίο του για το Κατύν επιπρόσθετα φέρνει και άλλα επιχειρήματα παραθέτοντας τη μαρτυρία του Καρλ Γκένσοβ, του ιδιοκτήτη της εταιρείας που τα παρήγαγε, ότι εξάγονταν στην ΕΣΣΔ.

  2. avatar WIRWOLF

   Επίσημη συγνώμη από Γκορμπατσοφ για το έγκλημα στο Κάτιν εκ μέρους του Ρωσικού λαού επίσημη τοποθέτηση της Πολωνικής κυβέρνησής και Πολωνικές ταινίες με αυτό το θέμα και κοινοί θέση και άποψη του συνόλου του Πολωνικου λαού. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΈΛΕΤΕ !!!!

   1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    Καινο χιμπλερ είχε παραδεχτεί ότι για το κατυν ευθύνονται οι ναζί. Γιατί να μην πιστεψουμε αυτόν αφού αυτός φαίνεται και από τα στοιχεία

    1. avatar https://el.wikipedia.org/wiki/Σφαγή_του_Κατύν

     1. Η Έκθεση καταλογίζει τη σφαγή του Κατύν σε ένα «Επιτελείο του Γερμανικού Τάγματος 537 Κατασκευών» που βρισκόταν από τον Αύγουστο του 1941 στο Κατύν. Στη διαδικασία της Νυρεμβέργης κατατέθηκε από τους ναζί ότι η γερμανική μονάδα στο Κατίν ήταν στην πραγματικότητα το 537 Σύνταγμα Διαβιβάσεων.

     2. Ο διοικητής του 537 Συντάγματος Διαβιβάσεων συνταγματάρχης Άρενς (στην Έκθεση Μπουρντένκο αναφέρεται εσφαλμένα ως αντισυνταγματάρχης Άρνες, διοικητής του Τάγματος Κατασκευών και παρουσιάζεται ως ο αυτουργός του εγκλήματος) κατέθεσε στη Νυρεμβέργη ότι ως τον Νοέμβριο του 1941 ήταν αποσπασμένος σε άλλη γερμανική μονάδα.

     3. Ασυνέπειες στον χρονικό προσδιορισμό του εγκλήματος. Αναφέρονται διαδοχικά ως χρόνος τέλεσής του ο Αύγουστος-Σεπτέμβριος του 1941, ο Σεπτέμβριος του 1941, το φθινόπωρο του 1941 και το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 1941.

    2. avatar https://el.wikipedia.org/wiki/Σφαγή_του_Κατύν

     4. Δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός για το πού ήταν τα στρατόπεδα όπου, σύμφωνα με την Έκθεση, κρατήθηκαν οι Πολωνοί αιχμάλωτοι πολέμου ως τον Ιούνιο του 1941, απασχολούμενοι σε εργασίες επισκευής δρόμων. Ο Ταγματάρχης Βετοσίνικοφ που αναφέρεται ως διοικητής ενός από αυτά δεν αναφέρεται σε αρχεία του NKVD.

     5. Η Έκθεση Μπουρντένκο αναφέρει ότι «Μαρτυρίες ότι ο ρουχισμός στα πτώματα, τα μεταλλικά μέρη, τα παπούτσια και τα ίδια τα σώματα ήταν καλά διατηρημένα προσφέρθηκαν από όλους τους μάρτυρες που είχαν συμμετάσχει στις «επισκέψεις» στους τάφους στο Κατύν».

     Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη υπέρ της ρωσικής ενοχής, γιατί δείχνει ότι οι Πολωνοί αιχμάλωτοι θανατώθηκαν λίγο μετά τη σύλληψή τους και τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να φθαρούν. Αν αντίθετα είχαν απασχοληθεί ως τον Ιούνιο του 1941 σε επισκευές δρόμων, όπως βεβαιώνει η Έκθεση Μπουρντένκο, οι στολές τους θα έπρεπε να παρουσιάζουν μεγάλη φθορά.

     6. Η Έκθεση Μπουρντένκο δεν απαντά διόλου στο εύλογο ερώτημα για το πώς τα πτώματα των Πολωνών βρέθηκαν με χειμερινά ρούχα, βαριές χλαίνες, παλτά, κ.λπ. Αν είχαν εκτελεστεί κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 1941, όπως είναι η βασική εκδοχή της Έκθεσης, θα αναμενόταν να έχουν καλοκαιρινό ρουχισμό. Αυτό επίσης τεκμηριώνει έμμεσα την τέλεση του εγκλήματος τον Απρίλιο του 1940 από τη ρωσική πλευρά.

 5. avatar Με τις ώρες!

  Πανομοιότυπη στρατηγική από τους Γερμανούς όπως με τη Συνθήκη του Μπρεστ - Λιτόφσκ.
  Ηταν το 1918 όταν με τη συνθήκη επωφελήθηκε ο τοποθετημένος από τους Γερμανούς, κ. Λένιν ο οποίος, για να κρατήσει τη Ρωσία εκτός του πολέμου, παρέδωσε εθνικά εδάφη στους Γερμανούς (Καρελία, Λιθουανία, Πολωνία, Λετονία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουκρανία) για να κρατήσει την εξουσία και να εγκαταστήσει τον κομουνισμό.

 6. avatar Απλά

  Αδόλφος Χίτλερ, Ιωσίφ Στάλιν ή Μάο. Ποιος σκότωσε τους περισσότερους; Ενα επεξηγηματικό διάγραμμα απεικονίζει δέκα δικτάτορες που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα.μας στο Google+
  Με αυτό τον μάλλον παιδικό, απλοϊκό τρόπο απεικονίζεται το πόσα εκατομμύρια ψυχές έχουν αφαιρέσει: μια σταγόνα αίμα ισοδυναμεί με ένα εκατομμύριο νεκρούς.

  Φυσικά, ο νικητής είναι ο Μάο, που ακολουθείται από τον Στάλιν και μετά από τον Χίτλερ.

  https://i.redditmedia.com/nHMjhcEhlmPIL2VYSd5NV-ZTF8Tn4AryZICUelRNnFI.jpg?s=1a0d7f84155d1c12b1c5548b6be681ae

  1. avatar Απάντηση σε: Απλά

   Ό αντικομουνισμός - φασισμός, εμφανίζει πολύ ταχτικά και τύφλωση.

   "Ξέχασες", φυσικά,τον Τρούμαν.

   "Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του 20ου αιώνα.

   Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν 20.000 στρατιώτες, 75.000 άμαχοι. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000 και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους."

   Οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.

 7. avatar Είναι η επέτειος του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνο μη Επίθεσης ή Συμφώνου Μολότωφ – Ρίμπεντροπ

  Όταν θα σας ρωτήσει το παιδί σας γιατί 8 μέρες μετά, εισέβαλαν στην Πολωνία Γερμανοί και Ρώσοι (οι οποίοι συνέλαβαν 230.000 Πολωνούς στρατιώτες, αξιωματικούς και επιφανείς προσωπικότητες που εκτέλεσαν κατά τη Σφαγή του Κατύν τον Απρίλιο και Μάιο του 1940) και γιατί βάσει μιας συμφωνίας της 28ης Σεπτεμβρίου, με την οποία τροποποιήθηκε το Σύμφωνο μη Επίθεσης, η Λιθουανία πέρασε στην σοβιετική σφαίρα επιρροής, ενώ η Γερμανία έλαβε ως αντάλλαγμα μεγαλύτερο μέρος της κατακτημένης Πολωνίας (μέχρι τον ποταμό Μπουγκ), το 1940 η Σοβιετική Ένωση κατέκτησε τμήματα της Ρουμανίας (Βεσσαραβία και βόρεια Βουκοβίνα, η οποία σήμερα ανήκει στην Ουκρανία) και γιατί επίσης εισέβαλε και στις βαλτικές χώρες Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που ενσωματώθηκαν στην Σοβιετική Ένωση, να του πείτε περί ιδεολογικής χρήσης της Ιστορίας.
  Θα καταλάβει

 8. avatar αντιπαρολογος

  Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει το παρακάτω ντοκιμαντέρ στο οποίο φαίνεται με στοιχεία ότι οι δυτικοί πολιτικοί(ακόμα και ο Τσόρτσιλ) και επιχειρηματίες όχι μόνο εξυμνούσαν την ναζιστική γερμανία αλλά προσπαθουσαν να φέρουν έναν τέτοιο καπιταλισμό και στις χώρες. το ντοκιμαντέρ μοιράζει πόνο σε ναζί και φιλελεδια

  https://www.youtube.com/watch?v=vEc-mNyZWW4

 9. avatar Ellraiser

  Δυο δικτατορες υπεγραψαν ενα συμφωνο. Που ειναι το περιεργο τετοιοι τυποι δεν διακρινονται για την εντιμοτητα τους!
  Η επιχειρηση μπαρμπαροσα βρηκε ενα αποκεφαλισμενο κοτοπουλο μπροστα της αφου ο 'πατερουλης' εξοντωσε ακομη και την σκια του για να μην του κλεψη την εξουσια ο στρατος του - αξιωματικοιειδικα στρατηγοι - αποδεκατιστηκε απο τον ιδιο.
  Και τοτε μετα το σοκ του θυμηθηκε τον λαο του που εξοντωνε η εστελνε στα γκουλαγκ να ξεθαψουν τα κουμουνιστικα ιδεωδη!!!.
  Ο κυριοτερος λογος ειναι οτι οι ρωσοι πολεμησαν για τον διαολο που γνωριζαν παρα για τον ξενο διαολο.
  Οπως παντα (εκστρατια Βοναπαρτη) την Ρωσια την εσωσε η χαοτικη εκταση, ο καιρος, ο υπερπληθυσμος της και η βοηθεια απο την δυση - με αυτη την σειρα.
  Μην ξεχναμε οτι ειχαμε και Φρανκο, Μουσολινι και τον αβουλο αυτοκρατορα της Ιαπωνιας που τον κοροϊδευε το πολεμικο επιτελειο του. Πιξαμε σε δικτατορες δυνατων κρατων!

 10. avatar αντιπαραλογος

  Αυτοί που βοήθησαν τη ναζιστική Γερμανία να αναπτυχθεί τεχνολογικά και οικονομικά και κατηγορούν τον Στάλιν επειδή προετοιμάστηκε για να αποκρούσει την επίθεση των ναζί. Στην ουσία ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία ήθελαν η Γερμανία να χτυπήσει τη Ρωσία με σκοπό να τη διαλύσουν. Αφού γινόταν αυτό θα μπορούσαν να χτυπήσουν την αποδυναμωμένη Γερμανία.Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια δηλαδή.

 11. avatar tudor80

  Μπράβο,μεσα απο ολα τα σχόλια που διάβασα κατάλαβα οτι μετα απο τόσα χρόνια ο νεοέλληνας θέλει η χώρα του να χωρίζεται σε κομμουνιστές και δεξιους,εμφυλιακα πράγματα δηλαδή.Μπράβο μας,αυτά και αυτούς αξίζουμε,η διχόνοια είναι το αγαπημένο μας αθλημα σαν χώρα.Ντροπή μας....

Παρακαλούμε περιμένετε ...