Με καθυστέρηση πέντε ετών, το χέρι… καταπέλτης του Αλιρεζά Μπιρανβάντ αναγνωρίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ο τερματοφύλακας της Μποαβίστα πήρε τη θέση που ζητούσε στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness, για την μακρύτερη μεταβίβαση με το χέρι σε αγώνα ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, είχε… εκτοξεύσει τη μπάλα σε απόσταση 61 μέτρων και 26 εκατοστών, σε ματς της εθνικής Ιράν με τη Νότια Κορέα που έγινε στις 11/10/2016 για τους προκριματικούς του Μουντιάλ της Ρωσίας. Εκεί όπου ο Ιρανός γκολκίπερ πρόσθεσε άλλο ένα αστέρι στο βιογραφικό του, αποκρούοντας πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 1-1 με την Πορτογαλία.

Ο Μπιρανβάντ κατάγεται από οικογένεια νομάδων και μεγάλωσε στη επαρχία του Λορεστάν, απ΄ όπου έφυγε σε ηλικία 15 ετών με προορισμό την Τεχεράνη σε ηλικία 15 ετών για να κυνηγήσει το όνειρό του: να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστης.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά, φαίνεται πως τα κατάφερε μια χαρά έχοντας περάσει με επιτυχία από την κορυφαία ομάδα της χώρας του, την Περσέπολις. Από εκεί το 2020 πήρε μεταγραφή στο Βέλγιο και την Άντβερπ, ενώ το καλοκαίρι παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Μποαβίστα.