Την ελβετική Λουκέρνη ως πρώτη αντίπαλο θα βρει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός στην προσπάθειά του να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Η Λουκέρνη κατετάγη Τρίτη στο πρωτάθλημα της Ελβετίας την περασμένη σεζόν, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Ζυρίχης, αλλά και της Γκρασχόπερς για το κάτι παραπάνω. Το ξεκίνημα της στο πρωτάθλημα ήταν κακό, ωστόσο βρήκε τα πατήματα, πάτησε στις αδυναμίες των αντιπάλων, τερμάτισε στην τρίτη θέση, εξαργυρώνοντας για τρίτη διαδοχική χρονιά ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πάντως, όταν είχε την ευκαιρία δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τους μεγάλους. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στους «8» από τη Βασιλεία. Αξίζει να σημειωθεί, πως η αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας της Ελβετίας τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ συνολικά στην ιστορία της έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα. Από το 2010 και έπειτα μετρά τρεις παρουσίες στα προκριματικά της διοργάνωσης, αλλά όλες αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Το Σάββατο μπήκε με το… αριστερό στο νέο πρωτάθλημα, καθώς ηττήθηκε 2-0 από την νεοφώτιστη Ξαμάξ, χωρίς να πείσει με την εικόνα της τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά. Δύο νίκες (Βιντερτούρ 3-1, Σοσό 1-0) και τρεις ισοπαλίες (Βαντούζ 0-0, Λουγκάνο 1-1, Ντιναμό Κιέβου 1-1), ο απολογισμός της Λουκέρνης σε πέντε φιλικά προετοιμασίας.

Εμπειρία στον πάγκο της

«Αντίο» είπε ο 39χρονος Γκεράρντο Σεοανέ έπειτα από έξι μήνες στο τιμόνι της ομάδας. Για πολλούς ήταν ο πρωτεργάτης της επιτυχίας, αφού χάρη στο πλάνο του η ομάδα βρήκε τα πατήματά της και πήρε τον δρόμο για την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Σεοανέ αποχώρησε και τα κλειδιά πήρε ο 44χρονος, Ρενέ Βάιλερ. Εμπειρία από τους πάγκους των Αντερλεχτ και Νυρεμβέργη, έχει σημαντικές ευρωπαϊκές παραστάσεις. To 4-3-3 αγαπημένο σύστημα του Ελβετού τεχνικού, ο οποίο υποσχέθηκε πως θα κάνει τη Λουκέρνη πιο αμυντική ομάδα. Η πρεμιέρα πάντως δεν ήταν ιδανική και περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν!

Το μεταγραφικό πάρε – δώσε

Δεν προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Από τις πιο σημαντικές αποχωρήσεις αυτή του 24χρονου τερματοφύλακα Γιόνας Όμλιν, ο οποίος ήταν βασικός και ήδη φορά τη φανέλα της Βασιλείας. Απώλεια αποτελεί και ο Κοσοβάρος αμυντικός μέσος Χέκουραν Κριεζίου που πήγε στη Ζυρίχη. Τη δεδομένη στιγμή πάντως το μοναδικό κενό που καλύφθηκε ήταν αυτό του «άσου», με την απόκτηση δύο τερματοφυλάκων. Δανεικοί οι Μίρκο Σάλβι (από Γκρασχόπερς) και Λόι Γιάκοτ (από Ξαμάξ). Ενισχύθηκε και με επιστροφές δανεικών, ωστόσο θέλει ακόμα έναν χαφ, αλλά και έναν επιθετικό. «Με μόνο 15 παίκτες διαθέσιμους υπάρχει πρόβλημα. Είναι από τα μειονεκτήματα, με το ρόστερ να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα», ήταν το σχόλιο του Βάιλερ παραμονές του ματς με την Ξαμάξ και η ήττα ήρθε φυσιολογικά.

Οι παίκτες – κλειδιά της Λουκέρνης

Ο μουντιαλικός Τόμι Γιούριτς είναι ο παίκτης – κλειδί της ομάδας. Ο 27χρονος Αυστραλός που είναι τραυματίας, μέτρησε πέρσι σε 31 συμμετοχές 9 γκολ και 6 ασίστ. Η διοίκηση δέχθηκε αρκετές προτάσεις, αλλά αποφάσισε να τον κρατήσει στο ρόστερ της. Ξεχωρίζει ο βασικός στόπερ και αρχηγός Λούστενμπεργκερ, ο οποίος και αυτός αντιμετωπίζει πρόβλημα με τραυματισμούς. Καλή στην άμυνα με τους Κνέζεβιτς, Σουλτς, ωστόσο η αποχώρηση του Κριεζίου έφερε τεράστιο κενό στον άξονα. Με 4-2-3-1 παρουσιάστηκε στο πρώτο επίσημο ματς, με τον Σνέουβλι να ξεχωρίζει στο κέντρο.

Η έδρα της

Το Swissporarena είναι το γήπεδο της Λουκέρνης, χωρητικότητας 17.000 θέσεων. Ένα εξαιρετικό γήπεδο, που άνοιξε τις πόρτες του το 2011, ιδανικό για κρίσιμα ματς. Oι οπαδοί της Λουκέρνης προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε καμίνι, χωρίς όμως εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πηγή: gazzetta.gr