Δύο χρόνια μετά τη μονομαχία τους στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, Γερμανία και Ισπανία συναντώνται και πάλι, αυτή τη φορά με έπαθλο το δεύτερο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η «νατσιονάλμανσαφτ» θέλει μετά την Αγγλία και την Αργεντινή να προσθέσει και τους Ισπανούς στη λίστα με τα… θύματά της. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ έχει αποδώσει-κατά γενική ομολογία-το καλύτερο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση, έχει ήδη πετύχει το στόχο της πρόκρισης στην τετράδα που είχε τεθεί πριν το Μουντιάλ, αλλά δεν αρκείται στη 15η παρουσία της στην τετράδα και επιδιώκει την έκτη παρουσία της σε τελικό και ασφαλώς το τέταρτο τρόπαιο στην ιστορία της. Μεγάλος απών από την αναμέτρηση θα είναι ο τιμωρημένος Τόμας Μίλερ, αποκάλυψη της διοργάνωσης που με τέσσερα γκολ αλλά και τη γενικότερη παρουσία του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία των «πάντσερ». Τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Τόνι Κρόος, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη με τον Πιοτρ Τροχόφσκι.

Η Ισπανία, δίχως να εντυπωσιάσει με το ποδόσφαιρο που παίζει, έχει κατορθώσει μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Ελβετία να παίρνει αυτό που θέλει και να φτάσει ως τα ημιτελικά για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 60 ολόκληρα χρόνια. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο Ραούλ Αλμπιόλ προπονείται πλέον κανονικά, ενώ οι ενοχλήσεις του Σεσκ Φάμπρεγκας στον ώμο αντιμετωπίζονται με παυσίπονες ενέσεις. Άγνωστο παραμένει αν ο Ισπανός προπονητής θα επιλέξει και πάλι τον-μακριά από τον καλό του εαυτό-Φερνάντο Τόρες. Σε περίπτωση που ο φορ της Λίβερπουλ και σκόρερ στον τελικό του EURO 2008 απέναντι στη Γερμανία μείνει εκτός ενδεκάδας, τη θέση του διεκδικούν αρκετοί παίκτες. Οι Φάμπρεγκας, Σίλβα ή Πέδρο, αν προτιμηθεί ένα πιο συντηρητικό σχήμα με τον Βίγια στην κορυφή της επίθεσης, αλλά ακόμη και ο Φερνάντο Γιορέντε, σε σχήμα με δύο φορ.

Πιθανές συνθέσεις:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ, 4-2-3-1): Νόιερ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ, Λαμ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Κρόος, Ποντόλσκι, Κλόζε.

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, 4-4-2 ή 4-5-1): Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Καπντεβίλα, Πουγιόλ, Μπούσκετς, Τσάβι, Αλόνσο, Ινιέστα, Βίγια, Τόρες (;).

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Γήπεδο: «Moses Mabhida Stadium» (Ντέρμπαν)

Προϊστορία
Γερμανία και Ισπανία έχουν αναμετρηθεί 20 φορές στο παρελθόν, με τα «πάντσερ» να μετρούν 8 νίκες, τους «φούριας ρόχας» 6, ενώ ισάριθμα ματς έχουν λήξει ισόπαλα (27-22 τα γκολ υπέρ της Γερμανίας). Σε Παγκόσμιο Κύπελλο οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τρεις φορές, με τους Γερμανούς να έχουν νικήσει δύο φορές με 2-1, στη φάση των ομίλων το 1966 και στο δεύτερο γύρο το 1982, ενώ το 1994 στη φάση των ομίλων το σκορ ήταν 1-1. Η πιο πρόσφατη και σπουδαιότερη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν ο τελικός του EURO 2008 στις 29 Ιουνίου του 2008, όταν με τέρμα του Φερνάντο Τόρες οι Ίβηρες είχαν επικρατήσει με 1-0.

Πηγή: sport-fm.gr