Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας παραβιάσει το νόμο; Μπορούν να συλληφθούν, να φυλακιστούν και να παραπεμφθούν σε δίκη και τι ακριβώς ισχύει για την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ;

Με το πέρασμα των αιώνων, λοιπόν, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες στην Ευρώπη (και αλλού) έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο ότι η ιδιότητά τους ως μονάρχης δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Για παράδειγμα, στην Αγγλία, ο Κάρολος Α’ δικάστηκε για προδοσία και έχασε το κεφάλι του από το τσεκούρι του δήμιου το 1649, όπως αναφέρει το Historic Royal Palaces. Ομοίως, στη Γαλλία, πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας ή όσοι συνδέονται με τη μοναρχία, έχασαν τα κεφάλια τους στη γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση στα τέλη του 1700, όπως σημειώνει η Britannica.

Βρετανική βασιλική οικογένεια

Βρετανική βασιλική οικογένεια: Μπορούν να συλληφθούν τα μέλη της;

Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μονάρχες έχουν ελάχιστη έως καθόλου πραγματική πολιτική εξουσία και οι ευκαιρίες τους να εξοργίσουν τον λαό τους και να ρισκάρουν, κατά κάποιον τρόπο, τα κεφάλια τους είναι περιορισμένες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κατά καιρούς δεν παραβιάζουν τον νόμο. Για παράδειγμα, το 2019, όπως ανέφερε ο Guardian, ο πρίγκιπας Φίλιππος ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ως αποτέλεσμα να πάρει κλήση ή ακόμη και να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, αλλά δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, εάν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας διαπράξει ένα έγκλημα -εξαιρουμένης της βασίλισσας (ή του βασιλιά, ανάλογα με την περίπτωση)- μπορεί να διωχθεί ποινικά.

Τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας μπορούν να συλληφθούν και να δικαστούν

Πρώτα και κύρια, ο βασιλεύων μονάρχης -στην προκειμένη περίπτωση, η βασίλισσα Ελισάβετ– δεν μπορεί να συλληφθεί, να δικαστεί ή να καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα. Όπως σημειώνει το Today I Found Out, η δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδεται στο όνομα της βασίλισσας και δεδομένου ότι η Αυτού Μεγαλειότης δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη στον εαυτό της, είναι ουσιαστικά υπεράνω του νόμου.

Βασίλισσα Ελισάβετ


Όσο για άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μπορούν πράγματι να συλληφθούν και να δικαστούν για εγκλήματα, μικρά ή μεγάλα. Όπως σημειώνει το grunge.com, υπάρχουν κανόνες, όπως ότι κανείς δεν μπορεί να συλληφθεί παρουσία της βασίλισσας ή σε ορισμένες βασιλικές ιδιοκτησίες, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μέλος της οικογένειας θα μπορούσε θεωρητικά να κρυφτεί σε ένα από τα ακίνητα της οικογένειας και να μείνει εκεί για πάντα.

Ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Η περίπτωση του πρίγκιπα Άντριου

Στην περίπτωση του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση κατά μιας γυναίκας που ήταν ανήλικη εκείνη την εποχή, βρίσκεται πιο κοντά στο ειδώλιο από ποτέ, καθώς οι δικηγόροι του δεν κατάφεραν να πείσουν δικαστή στις ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή της Βιρτζίνια Τζιούφρε. Ωστόσο, το περιοδικό Avenue, σύμφωνα με το grunge.com, υποστηρίζει επίσης ότι ο πρίγκιπας Άντριου θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον νόμο και απλώς να παραμείνει στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου ζει τώρα, για το υπόλοιπο της ζωής του.