Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των εμπορικών σημάτων easy (easy family of brands – easygroup.com.gr, που συμπεριλαμβάνει και τις easyJet.com, easyHotel.com, easyCar.com, easyBoat.com and easyFerry.com κ.α.) και του Stelios Philanthropic Foundation steliosfoundation.gr, επιστρέφει ακόμη πιο δυναμικά, για να επιβραβεύσει τις πιο αξιόλογες προσπάθειες στον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Φέτος, ο θεσμός προσφέρει έπαθλα συνολικής αξίας €100.000 σε 3 νικητές που θα διακριθούν για τις ιδέες τους, και συγκεκριμένα: €30.000 στον πρώτο νικητή, €30.000 στον δεύτερο και €20.000 στον τρίτο. 

Τα 14α Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece απευθύνονται αποκλειστικά σε νέες και νέους επιχειρηματίες μέχρι 35 ετών (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1988 ή μετέπειτα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο ηλικίας έχει μειωθεί από τα 40 στα 35 χρόνια για να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους νεότερους να κερδίσουν. Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν ιδρύσει ελληνική εταιρεία και ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον €20.000 το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 3 άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Εάν οι ιδιοκτήτες είναι δύο, θα πρέπει να κατέχουν πάνω από το 80% της εταιρείας μεταξύ τους.

Από το 2008, και με μια μικρή παύση το 2020 και το 2021, ο σημαντικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα θεσμός ενισχύει ουσιαστικά την εθνική οικονομία της Ελλάδας. Με τη φετινή διοργάνωση, τα Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece θα έχουν ενισχύσει τις νέες επιχειρήσεις της χώρας με το συνολικό ποσό των €1.130.000.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται αποκλειστικά online, μέσα από τη σελίδα του Stelios Philanthropic Foundation: steliosfoundation.gr/vraveia-epicheirimatikotitas/. Οι υποψήφιοι καλούνται να «κατεβάσουν» από εκεί τη σχετική φόρμα συμμετοχής, να τη συμπληρώσουν και να τη στείλουν σε μορφή pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], αναφέροντας “STELIOS AWARDS FOR YOUNG ENTREPRENEURS” στο θέμα του e-mail. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023.

Νικητές και υποψήφιοι προηγούμενων ετών είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να υποβάλουν εκ νέου συμμετοχή, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία και εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια. Οι νικητές θα ανακοινωθούν από το ίδιο τον κ. Χατζηιωάννου στην Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο του θεσμού, έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί συνολικά 46 επιχειρήσεις. Το 2023, το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μάριος Κωνσταντινίδης ιδιοκτήτης του Paketto (pakketo.com), μία εταιρεία με είδη σπιτιού.  

Τo 2019, το πρώτο βραβείο κέρδισε η HEMPOILSHOP (hempoilshop.gr/), εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα κλωστικής και βιομηχανικής κάνναβης, η οποία επιλέχθηκε από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου ώστε να δημιουργήσει, μαζί με την easyGroup, την online πλατφόρμα easyhemp.gr/. 

Επίσης, το 2018 μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Ferryhopper (ferryhopper.com/), η πρωτοποριακή πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που μέσα από διάφορες λειτουργίες μετατρέπει τη διαδικασία online κράτησης ακτοπλοϊκού εισιτηρίου σε μια απλή και ευχάριστη εμπειρία. Το Ferryhopper επιλέχθηκε επίσης από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και εντάχθηκε στο δυναμικό της easyGroup, δημιουργώντας τη νέα πλατφόρμα http://www.easyferry.com. 

Τις προηγούμενες χρονιές, νικήτριες ανακηρύχθηκαν οι εταιρείες: insert websites ____ Melira Greek Honey melira.com.gr/ (2017), Sun of a Beach sunofabeach.com (2016), Sede sede.gr/ (2015), Ancient Greek Sandals ancient-greek-sandals.com (2014), Nanobionic nanobionic.com/ (2013), People for Business pfb-group.com/ (2012), Fereikos Helix fereikos.com (2011), Fasmetrics fasmetrics.com (2010), Zoo.gr zoo.gr (2009) και Simply Burgers simplyburgers.gr (2008).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece και τα κριτήρια συμμετοχής, επισκεφθείτε το steliosfoundation.gr/vraveia-epicheirimatikotitas/., αποστείλετε e-mail στο [email protected] ή καλέστε το +377 9880 1010 (ώρες γραφείου).

Λίγα Λόγια για το Stelios Philanthropic Foundation

Στόχος του μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation είναι η υποστήριξη μιας σειράς από φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κυρίως σε χώρες όπου έχει ζήσει και δραστηριοποιηθεί ο ιδρυτής του, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου: την Ελλάδα, την Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Μονακό. Το ίδρυμα προσφέρει στην κοινωνία με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Βοηθά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσω τις πρωτοβουλίας «Φαγητό από Καρδιάς». Το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε το 2013, προσφέρει κάθε εργάσιμη ημέρα -χωρίς καμία διάκριση- σνακ σε ανθρώπους που εγγράφονται στο πρόγραμμα και προσέρχονται στα Κέντρα Διανομής. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι προσφέρεται φαγητό σε 200.000 άτομα το μήνα.
  2. Προσφέρει οικονομική στήριξη σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα με ποικίλα αίτια – με έμφαση σε ιδρύματα που εδρεύουν στις τέσσερις χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών, το Ίδρυμα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2018, το ίδρυμα προσέφερε €505.000 στους συγγενείς των θανόντων από τις φονικές πυρκαγιές της ίδιας χρονιάς στο Μάτι Αττικής.
  3. Αντίστοιχα με την τραγωδία στο Μάτι, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου προχώρησε στην άμεση χρηματική δωρεά ύψους 10.000 Ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πλησιέστερων συγγενών των συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα στην τραγική σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι σήμερα το Ίδρυμα έχει ολοκληρώσει 57 τραπεζικές μεταφορές σε συγγενείς των θανόντων συνολικής αξίας 570,000 ευρώ. 
  4. Χρηματοδοτεί υποτροφίες, βοηθώντας νέους να φοιτήσουν σε σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου έχει φοιτήσει και ο ιδρυτής του Stelios Philanthropic Foundation, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, (Γυμνάσιο Δούκα στην Αθήνα doukas.edu.gr/, London School of Economics lse.ac.uk και Cass City University of London bayes.city.ac.uk στο Ηνωμένο Βασίλειο). Για πρώτη χρονιά φέτος ξεκίνησε σε συνεργασία με το BCA college bca.edu.gr το πρόγραμμα yacht chef με 7 πλήρεις υποτροφίες και την παραχώρηση του motor yacht “Klelia 1” την κουζίνα του οποίου χρησιμοποιούν για τα μαθήματά τους.