Το Ellines.com, που αποτελεί την πρώτη διαδικτυακή κοινότητα του Ελληνισμού, είναι ένα δίκτυο που φιλοδοξεί να συμβάλλει, σε μία κρίσιμη στιγμή, στη συσπείρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού και στην ανάδειξη της εθνικής μας ταυτότητας. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να αξιοποιήσει και να δικτυώσει τον πιο σημαντικό πλούτο του ελληνισμού, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Προβάλλοντας τα επιτεύγματα των Ελλήνων, στοχεύει να μεταδώσει ελπίδα και αισιοδοξία, να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για το αύριο, αναδεικνύοντας την ταυτότητα της Ελλάδας.
Μια ευκαιρία… να γνωρίσουμε τους Έλληνες που διαπρέπουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του δικτυού των Ellines.com, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, παρουσία του υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη, του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων και των επιστημών.
«Η βαθιά κρίση που βιώνουμε συσκοτίζει το διάλογο, ένα διάλογο για την αναζήτηση της ταυτότητας μας. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε αυτό το διάλογο» είπε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, συντονιστής του συνεδρίου. «Βασική αποστολή του συνεδρίου μέσα από τα λαμπρά παραδείγματα των ομιλητών, ανθρώπων που έχουν διακριθεί παγκοσμίως, είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί» πρόσθεσε.
«Τα θέλω που ενώνουν όλον τον ελληνισμό. Αυτή είναι η αρχή μας» σημείωσε ο Γεώργιος Μπάρλας, ιδρυτής του δικτύου ellines.com, παρουσιάζοντας τις βάσεις και τις δομές του εγχειρήματος. «Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη να πούμε καλές ειδήσεις. Να βρούμε Έλληνες που διαπρέπουν, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το ελληνικό δαιμόνιο δεν είναι μύθος» επισήμανε.
Ο κ. Μπάρλας διευκρίνισε πως το όραμα ήταν να δημιουργηθεί ένα σταθερό δίκτυο, με βιώσιμο πρόγραμμα δράσεων που θα συμβάλλει στη συσπείρωση, περιγράφοντας παράλληλα τα επόμενα βήματα του δικτύου, που είναι η διοργάνωση εθελοντικών δράσεων και προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να υποστηριχθούν χιλιάδες νέοι Έλληνες και Ελληνίδες για να πραγματώσουν το όνειρό τους. «Φιλοδοξούμε σήμερα να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα, να συμμετάσχουμε σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης, που θα δώσει όραμα και ελπίδα, που θα αποκαταστήσει την εθνική μας φήμη» υπογράμμισε.
«Εμπνεύστηκα οτιδήποτε έκανα από οτιδήποτε ελληνικό» τόνισε ο Γιώργος Μπίζος, νομικός σύμβουλος του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πολλές φορές λένε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αρχίσανε από το χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1948, και εγώ τους θυμίζω τα λόγια του Θουκυδίδη» σημείωσε ο κ. Μπίζος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον φιλελληνισμό και στη συνεισφορά του Νέλσον Μαντέλα προς τη χώρα μας, ενώ μιλώντας για την κρίση στην Ελλάδα, είπε πως η παγκόσμια κοινότητα πρέπει ξανά να την εμπιστευτεί. «Δεν είναι ο ρόλος των Ελλήνων της διασποράς να υποδείξουν στους Έλληνες τι θα κάνουν. Ας φτιάξουμε εμείς οι Έλληνες και όλοι οι φιλέλληνες μια νέα “φιλική εταιρεία”, να ανασυντάξουμε την δημοκρατία. Αφού τα κατάφερε η Νότιος Αφρική, μπορεί και η Ελλάδα» παρατήρησε καταλήγοντας «αφήστε εμάς τους Έλληνες να θεραπεύσουμε τις πληγές μας».
Για τη διασύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας και τον ρόλο των επενδύσεων και της αξιολόγησης, μίλησε ο ακαδημαϊκός, αστροφυσικός, πρωτοπόρος ερευνητής στη NASA, Σταμάτης Κριμιζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία είναι το «κλειδί» της επιτυχίας των ΗΠΑ, που δαπανά σε αυτήν μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της από αυτό της ΕΕ, τη στιγμή που στην Ελλάδα η επένδυση στην έρευνα ανέρχεται σε 0,5%, ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. «Έχουμε προοπτικές σε αυτή τη χώρα. Υπάρχουν κάποια μικρά παραδείγματα που ανεβάζουν το μέσο όρο, αλλά αποτελούν μειοψηφία» δήλωσε. Στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως η σύνδεση της έρευνας με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θεωρείται πολιτικά λανθασμένη, τη στιγμή που σε άλλες χώρες η ανάπτυξη έρχεται εξαιτίας αυτής της σύνδεσης. Αναλύοντας το στρατηγικό σχεδιασμό, ισχυρίστηκε πως ορίζοντας είναι μέχρι το 2020 η αύξηση της επένδυσης στην έρευνα να ανέρχεται σε 1,5% του ΑΕΠ. «Έχουμε την υποχρέωση ως χώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Η μετριότητα δεν μας αξίζει και μας οδήγησε στο αδιέξοδο της σημερινής κρίσης» συμπλήρωσε.
Στο θάρρος που έδειξαν ιστορικά οι Έλληνες αναφέρθηκε ο Άντυ Μανάτος, πρόεδρος της Manatos & Manatos Government Relations and Public Policy Company στην Ουάσιγκτον. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που νίκησε τις δυνάμεις του Άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σχολίασε. Ο κ. Μανάτος είπε πως είναι κοινή συνείδηση στην Αμερική ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πρόβλημα του συστήματος και δεν οφείλεται στους πολίτες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίες σε ταλαντούχους Έλληνες που λόγω κρίσης δεν μπορούν να βρουν δουλειά, καθώς και σε επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες. «Δεν θέλουμε να πάρουμε τους καλύτερους από την Ελλάδα, αλλά εκείνους που δεν έχουνε δουλειά να έρθουν να εργαστούν στην Αμερική και μετά να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως οικογένεια. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα» πρόσθεσε.
«Οι δικές μας διακρίσεις προέρχονται από ξένους που αναγνώρισαν τη δουλειά μας» τόνισε στην ομιλία του ο πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα των Νευροεπιστημών Ιωάννης Γούσιας. «Στον Έλληνα δεν του είναι εύκολο να αναγνωρίσει την αξία των άλλων. Του αρέσει η κριτική, αλλά όχι η αυτοκριτική» παρατήρησε υπογραμμίζοντας: «Αν δεν υπάρχουν σπουδαίοι ηγέτες, θα πρέπει ο λαός τότε να γίνει σπουδαίος και έτσι να επιστρέψουν όσοι εκείνοι κατέφυγαν στο εξωτερικό για να εργαστούν».
«Όλα όσα έκανα στην καριέρα μου μέχρι τώρα συνδέονταν με την καινοτομία. Στόχος μου ήταν να βρίσκω ιδέες για να αλλάξω τον κόσμο. Όταν η δουλειά σου έχει να κάνει με την καινοτομία, καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι. Αυτή είναι που δίνει την αίσθηση της εξέλιξης”» επισήμανε ο Στηβ Βρανάκης, δημιουργικός διευθυντής στο Google creative lab, τονίζοντας στην ομιλία του, την αξία της συνεργασίας στη δημιουργικότητα. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε. Αν αλλάξει αυτό τότε μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε. Έχουμε όλα τα συστατικά με το μέρος μας» διεμήνυσε.
«Η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι τόσο χαμηλή. Αλλά η αυτοεκτίμηση των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλότερη» ανέφερε ο Πίτερ Οικονομίδης, στρατηγικός brand. «Δεν μπορείς να περιμένεις, δεν μπορείς να ζητιανέψεις, να αγοράσεις, να πωλήσεις, να κοροϊδέψεις. Πρέπει να δημιουργήσεις την δική σου διέξοδο από αυτή την κρίση» υποστήριξε ο κ. Οικονομίδης. Στη συνέχεια μίλησε για τις δυνατότητες της Ελλάδας και τα πλεονεκτήματα της να συγκεντρώσει επενδύσεις, φέρνοντας το παράδειγμα της Apple που από χρεοκοπημένη εταιρεία το 1997 έγινε το 2011 η δεύτερη μεγαλύτερη σε οικονομική θέση εταιρεία. «Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το πρόσκαιρο κέρδος, με το να ανοίγουμε νέες προοπτικές. Να ξεχωρίσουμε αυτό που είμαστε από αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε» εκτίμησε, συμπληρώνοντας: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη δύναμη να οραματιζόμαστε. Και τώρα ήρθε η ώρα να οραματιστούμε ένα μέλλον».
«Μεγαλώνοντας στο εξωτερικό είχα πολλές ευκαιρίες να μάθω τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο» είπε η ελληνοαυστραλιανή, σύμβουλος εταιρικής επικοινωνίας Νάντια Χαραλάμπου, μιλώντας για τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο και πόσο μεγάλες ευκαιρίες κρύβονται σε αυτή τη χρονική συγκυρία για τη χώρα. «Όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει μέλλον» πρόσθεσε.