Σε αναλογιστικές μελέτες ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία και να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Οι αναλογιστικές μελέτες -που προβλέπονται και στο Μνημόνιο- αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2011 και από το επόμενο έτος (2012) θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε τα Ταμεία να είναι σε θέση να καταβάλλουν συντάξεις.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ήδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών, προκειμένου να γίνει ακριβής καταγραφή της οικονομικής τους κατάστασης σε βάθος χρόνου.

Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Γ.Κουτρουμάνης, οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν. Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν να χορηγούνται συντάξεις στο 40% – 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια τα Ταμεία να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ορισμένες επικουρικές συντάξεις θα προσαρμοστούν στο 20%-24%, ενώ υψηλότερες συντάξεις θα καταβάλλουν όσα Ταμεία έχουν τη δυνατότητα. Οι αναπροσαρμογές αυτές έχουν την έγκριση των ελεγκτών της τρόικας, που επιμένουν ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις δυνατότητες των Ταμείων και να μην υπάρξει «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση αυτών των παροχών.

«Προβληματικά» εμφανίζονται τα επικουρικά Ταμεία των τραπεζών. Ωστόσο το υπουργείο δεν προτίθεται να «αγγίξει» όσα Ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εκτός εάν αυτό ζητηθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αναλογιστικό -και όχι ταμειακό- πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΔΥ), που καλύπτουν 1,8 εκατ. ασφαλισμένους.

«Έχουν πρόβλημα όχι άμεσο, αλλά σε βάθος χρόνου και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» υποστηρίζει ο κ. Κουτρουμάνης.

Πηγή: www.in.gr