Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων με το πρόβλημα να επιτείνεται από το κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων που έχει αρχίσει ήδη και αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τη λύση του εσωτερικού δανεισμού, από το Επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων, εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων να πληρώσει μέρος από τις υποχρεώσεις του σε περισσότερους από 19.000 δικαιούχους που βρίσκονται στην ουρά για το εφάπαξ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού υπολογίζεται πως άλλοι 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα καταθέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μεγάλο κύμα φυγής αναμένεται μέσα στον Αύγουστο, με περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς να καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Με στόχο να εξευρεθούν περίπου 300 – 350 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται αρχικά, στη λύση του δανεισμού, με πιθανότερο δανειστή το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι συνολικές υποχρεώσεις που καλείται να καλύψει το Ταμείο Πρόνοιας αγγίζουν βάσει των υπολογισμών, τα 900 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ακόμη και τα δανεικά 300-350 εκατ. ευρώ δεν θα λύσουν το πρόβλημα, απλώς θα ξεμπλοκάρουν λίγο τις υποθέσεις. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως τον Σεπτέμβριο -οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί και η «έξοδος» των εκπαιδευτικών- θα είναι σε εκκρεμότητα περισσότερες από 30.000 αιτήσεις και θα απαιτούνται 1,2 δισ. ευρώ.

Το α’ πεντάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 45% οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω και των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ η ΑΔΕΔΥ υπολογίζει πως η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα αγγίξει το 60%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρσι τον Ιούλιο υπήρχαν μόνο 569 αιτήσεις, φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 2.445 αιτήσεις, δηλαδή αύξηση πάνω από 400%. Την ίδια στιγμή το ταμείο που αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα αφού δεν έχει ούτε 1 ευρώ αποθεματικά αδυνατεί να ικανοποιήσεις τις πληρωμές των εφάπαξ. Πέρσι όλο το χρόνο πληρώθηκαν 16.000 εφάπαξ ενώ μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα είχαν συγκεντρωθεί 24.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Ο μέσος όρος του εφάπαξ που δίνει είναι 44.000 ευρώ και το ταμείο χρειάζεται 1,5 δισ. για να τα πληρώσει.

Μέχρι πέρσι οι πληρωμές των εφάπαξ καθυστερούσαν έως και 2 χρόνια. Η διοίκηση του ταμείου εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων κάνουν φέτος την αίτηση θα ξεπεράσουν τα 3 χρόνια και δεν αποκλείει να φτάσουν και τα 4 χρόνια με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή: tsiliadoros.blogspot.com