Ολοκλήρωσαν μόλις την αποστολή τους να ζήσουν για 2 μήνες σε ένα πτυσσόμενο καταφύγιο στις παγωμένες εσχατιές της Γροιλανδίας, προσομοιώνοντας τις αφιλόξενες συνθήκες της Σελήνης.

Το Lunark είναι ένα καταφύγιο που σχεδιάστηκε ειδικά για τις εξερευνητικές αποστολές στο Φεγγάρι. Και είναι πτυσσόμενο, ώστε να εξοικονομεί χώρο κατά τη μεταφορά του.

Η φίρμα από τη Δανία, SAGA Space Architects, σκοπεύει να το ρίξει μάλιστα στην αγορά, καθώς απέδειξε ότι μπορεί να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή ακόμα και στις σκληρές συνθήκες της Γροιλανδίας.

Οι Sebastian Aristotelis και Karl-Johan Sørensen, μέλη της εταιρίας, έκαναν κάμπινγκ στους -16 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα σε πλήρη απομόνωση. Ούτε κινητά τηλέφωνα ούτε ίντερνετ.

Το Lunark τους είναι ένα φουτουριστικό καταφύγιο που έχει κατά νου τα προγραμματισμένα ταξίδια της NASA στη Σελήνη.

Είναι ένα πτυσσόμενο σπίτι 1.700 κιλών που ξεδιπλώνεται για να στεγάσει στους ευρύχωρους χώρους του ανθρώπινη ζωή, αντέχοντας ακόμα και σε θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου.

Έτσι έζησαν οι δύο ερευνητές, ώστε να μετατραπούν σε πειραματόζωα για την ανθρωπότητα και να δουν αν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος σε κάτι τόσο αφιλόξενο.

«Το μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι είναι δυνατόν να ζήσεις σε μια πτυσσόμενη κατασκευή», δήλωσε ο Sebastian Aristotelis στη MailOnline από το σπίτι του στην Κοπεγχάγη πια, «ανοίξαμε την κατασκευή σε μία μέρα, δύο άνθρωποι χωρίς μεγάλες μηχανές, μέσα σε ένα ακραίο περιβάλλον».

Η SAGA Space Architects είναι μία μόνο από τις εταιρίες που φτιάχνουν καταφύγια για τους αστροναύτες που θέλουν να φέρουν στο Διάστημα τόσο η NASA όσο και ιδιωτικές εταιρίες, όπως η SpaceX του Elon Musk και η Virgin Galactic του Richard Branson.