Υλικά
- 1 κ. σ. βούτυρο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε φέτες
- 2 μεσαία κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 450 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 450 γρ. μπρόκολο ψιλοκομμένο
- 2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. πιπέρι
- 1 κ. γλ. ρίγανη
- Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
- 6 κ. σ. βούτυρο
- 6 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 φλ. τσαγιού 2% γάλα
- 2 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 κ. γλ πιπέρι
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1/4 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
- 1 πακέτο λαζάνια έτοιμα για φούρνο (χωρίς να χρειάζονται βράσιμο)
- 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το σπανάκι, το μπρόκολο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και αφήστε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι. Μαγειρέψτε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό και στη συνέχεια αρχίστε να ρίχνετε σταδιακά το γάλα 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας με το σύρμα ώστε το γάλα να ενσωματωθεί πλήρως πριν προσθέσετε κι άλλο.
- Μόλις προσθέσετε όλο το γάλα, ανεβάστε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και συνεχίστε να χτυπάτε με το σύρμα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να φουσκώνει και να πήξει ελαφρώς.
- Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το καγιέν και την παρμεζάνα, ανακατέψτε και σβήστε τη φωτιά.
- Σε ένα πυρέξ απλώστε ένα λεπτό στρώμα από τη μπεσαμέλ και από πάνω ένα στρώμα από τα ζυμαρικά (ωμά). Προσθέστε το μισό μείγμα λαχανικών και από πάνω παρμεζάνα και λευκή σάλτσα και στη συνέχεια προσθέστε άλλο ένα στρώμα από τα ζυμαρικά.
- Προσθέστε το άλλο μισό μείγμα λαχανικών μαζί με παρμεζάνα και λευκή σάλτσα, στη συνέχεια προσθέστε άλλη μια στρώση ζυμαρικών και ολοκληρώστε με παρμεζάνα, μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.