«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μία πολιορκημένη πόλη, μία χώρα η οποία αναζητεί να κάνει τη δικιά της έξοδο, την έξοδο προς μία νέα εποχή εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ευημερίας, τόνισε σήμερα ο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα έξοδο, είπε, είναι πάνω από όλα η ενότητα του λαού. Ενότητα, η οποία συμβολίστηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο, μέσα από την έξοδο του Μεσολογγίου.
Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε στο Μεσολόγγι μια εμβληματική στιγμή, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Οι Έλληνες του Μεσολογγίου απέδειξαν τι μπορεί να πετύχει κανείς, αν διαθέτει σθένος, καρτερικότητα, αλλά κυρίως γενναιότητα και έστειλαν το μήνυμα για διαχρονική ελευθερία.
Στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καθρεφτίζονται μία σειρά από ιστορικά μηνύματα, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Είναι αλήθεια ότι το Μεσολόγγι εγκαταλείφθηκε από ηγέτες του απελευθερωτικού αγώνα. Είναι επίσης εξίσου αλήθεια, ότι οι Μεσολογγίτες ενωμένοι έδωσαν νέα πνοή στην Ελληνική Επανάσταση και έστειλαν παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο το διαχρονικό μήνυμα για ελευθερία. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον “Ύμνο εις την ελευθερία” εμπνευσμένος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι ο “Ύμνος εις την Ελευθερία” δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ πέρα στο Μεσολόγγι, στην πρώτη ελληνική εφημερίδα, στα «Ελληνικά Χρονικά».
Το Μεσολόγγι είναι επίσης ταυτισμένο με τον φιλελληνισμό, με τη διαδρομή και τον πρόωρο θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος με τον τρόπο του πιστοποίησε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρώπης. Δεσμοί που παραμένουν και σήμερα εξαιρετικά επίκαιροι. Στον τόπο επίσης αυτόν, στα άγια χώματα του Μεσολογγίου, είπε μεγάλες αλήθειες ο Χαρίλαος Τρικούπης».