Η σημαντική αλλαγή στις δωρεές – γονικές παροχές χρηματικών ποσών

Τι καταργείται, τι προστίθεται στο νέο πλαίσιο λειτουργίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:09
04/01/2019
Η σημαντική αλλαγή στις δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών
6
loading

Το πρώτο βήμα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η αρχή γίνεται με τις δηλώσεις φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών ενώ ένα ακόμη νέα στοιχείο είναι ότι στο εξής οι δηλώσεις θα υποβάλλονται και από τους δυο συμβαλλόμενους. Δηλαδή, η δήλωση φόρου δωρεάς θα υποβάλλεται και από τον δότη και από τον δέκτη της δωρεάς, ενώ η δήλωση φόρου γονικής παροχής θα υποβάλλεται και από τον γονέα και από το τέκνο.

Εγκύκλιος του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζει το νέο πλαίσιο και προβλέπει την κατάργηση της διαδικασίας της χειρόγραφης συμπλήρωσης και υποβολής στις Δ.Ο.Υ. εντύπων δηλώσεων φόρου δωρεάς-γονικής παροχής.  Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε. οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, αφορούν στην καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet καθώς και στην καθιέρωση της υποχρέωσης υποβολής κάθε δήλωσης φόρου δωρεάς-γονικής παροχής και από τους δύο συμβαλλομένους, ανεξάρτητα αν για τη σύσταση αυτής συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet οι δηλώσεις φόρου δωρεάς-γονικής παροχής χρηματικών ποσών, οι αναλογούντες φόροι θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών.

Σημειώνεται  ότι όλες οι χρηματικές δωρεές και οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ανέρχονται σε:

- 10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλο σύζυγο κι από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια

- 20% για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες σε δισέγγονα

- 40% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς καθώς και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μη συγγενών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Chris Ar

  ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ΤΟ ΕΙΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΜΙΣΘΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΠΟΥΔΕΣ-ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ?ΑΣ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ.

 2. avatar κακομοιρηδες

  ληστες......σταλινοφασιστες......θα φορολογησετε και τη θαλασσα......

 3. avatar Soujeimav

  Τελικά κάνεις δεν ψήφισε Σύριζα Αντε ΣΟΥΡΓΕΛΑ

 4. avatar Μνημόνιο τέλος

  Δηλαδή αν θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο γάμου με κατάθεση σε τράπεζα θα πληρώσουμε κ 40% φόρο.Αυτο δεν λέγεται φορολογία ,λέγεται τοκογλυφια.

 5. avatar αν-αν

  αν δεν ειχες ψηφισει συριζα αριστερα πως θα εβλεπες τι σημαινει.................ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ.αντε βρε τωρα και Κ>Κ>Ε.....μπρρρ..μου φαινεται κανει κρυο.

 6. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Χαχαχαχα θα φορολογουνται και τα κάλαντα.
  Πρώτη φορά αριστερά.
  Ηταν δικαιο και εγινε πραξη!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει