Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν άμεση πληροφόρηση για φορτία μη εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, μέσω συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (RAFSS), και η πληροφόρηση αφορά τόσο φορτία κατά τις εισαγωγές όσο και κατά την ενδοκοινοτική διακίνηση.

Τη διαβεβαίωση αυτή δίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Κουτσούκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αθανασίου Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υφυπουργός προειδοποιεί επίσης ότι σε περίπτωση ανίχνευσης μη εγκεκριμένων Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, ο εισαγωγέας υποχρεούται να προβεί σε επανεξαγωγή σε τρίτη χώρα ή καταστροφή του φορτίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εφαρμόζονται διοικητικές και άλλες κυρώσεις, ενώ, ταυτόχρονα ενημερώνεται και ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να συνεχιστεί ο έλεγχος και στην εσωτερική αγορά.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τροποποιείται η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει νεότερα δεδομένα, αναφορικά με τους ελέγχους, διοικητικούς και εργαστηριακούς, κατά την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων φυτικής προέλευσης και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Το έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Πλεύρη και Γεωργιάδη οι οποίοι κατήγγειλαν ότι όλο και περισσότερες εταιρείες παρασκευής τροφίμων χρησιμοποιούν στις πρώτες ύλες τους μεταλλαγμένα συστατικά, άκρως επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών.

Όπως ενημερώνει ο υφυπουργός, η κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων υπόκειται στις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας και επισήμανσης που καθορίζονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Προκειμένου δε να αποφεύγεται η παραπλάνηση του καταναλωτή «για τα προϊόντα που περιέχουν ή αποτελούνται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς», καθώς και γι΄ αυτά που «παράγονται από ή περιέχουν συστατικά που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους Οργανισμούς», οι φορείς διακίνησης διασφαλίζουν ότι αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος η φράση «γενετικώς τροποποιημένο» ή «παράγεται από γενετικώς τροποποιημένο» με ονομασία του συστατικού. Όταν πρόκειται όμως για μη προσυσκευασμένα προϊόντα, οι ενδείξεις αναγράφονται επί του εκθετηρίου του προϊόντος ή πλησίον αυτού με μόνιμο και ορατό τρόπο.