Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε «αηδιαστική» τη συμπεριφορά του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στον πόλεμο.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διατηρεί δεσμούς φιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησε τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Σρέντερ, υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί σταδιακά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Είναι απλώς αηδιαστικό όταν πρώην ηγέτες μεγάλων κρατών με ευρωπαϊκές αξίες εργάζονται για τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με αυτές τις αξίες», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης (3/8).

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει τον Σρέντερ «φωνή της ρωσικής βασιλικής αυλής» και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνευσης με τη Μόσχα θα εξαρτηθεί από την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι στις δηλώσεις του στάθηκε και σ’ ένα άλλο σημείο – στις ολοένα και περισσότερες πηγές έντασης και διαμαχών. «Αρχικά ήταν τα Βαλκάνια, μετά η Ταϊβάν και τώρα ο Καύκασος. Αυτό δείχνει ένα πράγμα το οποίο δεν το λέμε μονάχα στη διάρκεια των 161 ημερών που διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας, αλλά για χρόνια – από το 2014 ακόμη. Η παρούσα δομή ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λειτουργεί».

«Γι’ αυτό που κάνει η Ουκρανία είναι πολύ σημαντικό. Στέκεται απέναντι στη Ρωσία και παλεύει για την ελευθερία, δείχνοντας σε όλους πόσο εύθραυστη είναι αυτή η ελευθερία, για την Ευρώπη και άλλους», συμπλήρωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σφοδρές μάχες στα νότια και ανατολικά της χώρας, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται να επιχειρηθούν προσπάθειες για μεγάλες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

These days, in our information space and in social networks, there are a lot of reports about conflict situations and threats that exist in other geographies. First – the Balkans, then – Taiwan, now it may be the Caucasus… All these situations seem different, although they are united by one factor, namely: the global security architecture did not work. If it worked, there wouldn't be all these conflicts.And this is actually what Ukraine has been drawing attention to not only for 161 days since the start of the full-scale war, but for years. Since Russia has completely ignored international law, the interests of humanity as such.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, August 3, 2022