Τρόμο σκόρπισε στους πολίτες της Βιέννης το τυφλό χτύπημα που σημαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (02/11). Τα όσα συνέβησαν, αποτέλεσαν ένα βαρύ πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων που ζουν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, η οποία παρέμενε επί δεκαετίες αλώβητη από παρόμοιο κτύπημα.

Ο κάθε πολίτης προσπάθησε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με τον δικό του τρόπο και όσο καλύτερα μπορούσε. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση από μουσικούς της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, οι οποίοι συνέχιζαν να παίζουν, αφότου οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τους θεατές ότι δεν ήταν ασφαλές να φύγουν, καθώς ένας ένοπλος κυκλοφορούσε ελεύθερος έξω.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter ένας θεατής, διακρίνεται το κουαρτέτο να παίζει για όσους όσους είχαν απομείνει στις θέσεις τους από το κοινό.

Μια εκπρόσωπος τύπου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης εξήγησε πως η διεύθυνση ενημερώθηκε από την Αστυνομία στο διάλειμμα της χθεσινής παράστασης με τις όπερες «Cavalleria Rusticana» και «Pagliacci» ότι έξω από το κτίριο, στο κέντρο της πόλης, εκτυλίσσονταν επιθέσεις.

Τα εισιτήρια για τη χθεσινή παράσταση είχαν εξαντληθεί, με ένα κοινό 1.000 ανθρώπων να έχει σπεύσει να τη δει, την παραμονή της εφαρμογής ενός νέου lockdown εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

«Σκεφτήκαμε εάν θα έπρεπε να διακόψουμε την παράσταση ή όχι. Αποφασίσαμε ότι αυτό δεν θα ήταν λογικό. Εάν δεν επιτρεπόταν στον κόσμο να φύγει, γιατί θα έπρεπε να σταματήσουμε νωρίτερα;».

Οι μουσικοί ολοκλήρωσαν την παράστασή τους και κατόπιν ανέβηκε στη σκηνή ο διευθυντής της Κρατικής Όπερας. «Περιέγραψε τι συνέβαινε, ότι είχαν διαπραχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη, απαγορευόταν να φύγουν και οι πόρτες είχαν κλειδωθεί. Ο κόσμος έπρεπε να μείνει μέσα, όμως εμείς θα ανοίγαμε τα αναψυκτήριο και θα κάναμε τα πάντα προκειμένου ο κόσμος να νιώθει άνετα».

Η εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ότι έμεινε κατάπληκτη από την ανταπόκριση των θεατών. «Δεν επικράτησε πανικός. Ο κόσμος είτε παρέμεινε σιωπηλός στη θέση του είτε πήγε στο αναψυκτήριο», είπε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περίπου στις 11 το βράδυ, κάποια μέλη της ορχήστρας επέστρεψαν στη σκηνή για μια αυθόρμητη παράσταση με κομμάτια του Χάιντν. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, «είχαν απομείνει λίγοι θεατές στις θέσεις τους, όμως ξεκάθαρα το απόλαυσαν».

Η πόλη ερήμωσε –  Το 90% των καταστημάτων έμεινε κλειστό

Σήμερα, αφότου πέρασε μια πολύ δύσκολη νύχτα, εικόνα πόλης-φάντασμα έδινε το κέντρο της Βιέννης, καθώς το 90% των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας να κάνει λόγο για «κορυφαίο ταξίδι τρόμου», στους άδειους από κόσμο δρόμους και πλατείες.

«Η σύσταση του υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ σήμερα το πρωί ήταν να αποφευχθεί το κέντρο της πόλης και αυτό φυσικά ισχύει και για εμάς και τους υπαλλήλους μας», ανέφερε ο επικεφαλής του κλάδου εμπορίου του Επιμελητηρίου, Ράινερ Τρέφελικ, διευκρινίζοντας ότι το εμπόριο θα διατηρήσει κλειστά τα καταστήματα, για όσο χρόνο απαιτεί η κατάσταση.

Δεν ήταν βέβαια μόνο τα καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας με πληθυσμό 1,9 εκατομμύρια κατοίκους που παρέμειναν κλειστά, αφού και αρκετά μεγάλα εμπορικά κέντρα σε άλλα σημεία της πόλης δεν λειτούργησαν και η Ένωση Εμπορίου επικαλέστηκε την κατανόηση των καταναλωτών για το γεγονός ότι «η ασφάλεια του πληθυσμού είναι η πρώτη προτεραιότητα».

Για παράδειγμα, το The Mall στον σιδηροδρομικό σταθμό Wien-Mitte, το πολυκατάστημα Gerngross στη Mariahilfer Strasse, το πολυκατάστημα Steffl στον πεζόδρομο της Kärntner Strasse, πίσω από την ξακουστή Κρατική Όπερα Βιέννης, αλλά και το μεγάλο εμπορικό κέντρο Donauzentrum στο 22ο διαμέρισμα της πόλης έμειναν κλειστά.

Αλλά, και πολλές τράπεζες δεν άνοιξαν τα υποκαταστήματα τους τόσο στο κέντρο, αλλά και εκτός του Ring, του φημισμένου Δακτυλίου με τα πολλά αξιοθέατα, ο οποίος περικλείει το πρώτο διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Ανοικτά παρέμειναν τα φαρμακεία στο κέντρο της πόλης, «προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια φαρμάκων στο πρώτο διαμέρισμα της Βιέννης για επείγουσες καταστάσεις, παρά την ασαφή κατάσταση ασφάλειας στο κέντρο της Βιέννης», όπως ανακοίνωσε σήμερα το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών, στο οποίο δίνεται η ευχέρεια για την κανονική λειτουργία των φαρμακείων ή με καθεστώς εφημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα.

Το λιανικό εμπόριο έχει ήδη κλονιστεί άσχημα φέτος στην Αυστρία από τις εβδομάδες κλεισίματος που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και το εξασθενημένο καταναλωτικό συναίσθημα των καταναλωτών.

Ήδη από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη ισχύει ένα δεύτερο μερικό lockdown σε ολόκληρη την Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών εξόδου από τις 20.00 έως τις 6.00.

«Είναι μία τόσο δύσκολη χρονιά για όλες τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους, κάποιος χρειάζεται πολλή συναισθηματική σταθερότητα για να το ξεπεράσει», παραδέχεται ο Ράινερ Τρέφελικ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, ότι τώρα έρχεται να προστεθεί και μία τρομοκρατική επίθεση, ως «τοξικό μείγμα».

Ταυτόχρονα ο ίδιος εκπέμπει ελπίδα και αισιοδοξία στις δηλώσεις του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να το βάλουμε κάτω και να αφήσουμε τους τρομοκράτες να μας γονατίσουν».