Διόρθωση: Όπως ενημερωθήκαμε από τα Ellinika Hoaxes, η συγκεκριμένη είδηση δεν επιβεβαιώνεται.

Αρχικά, διαβάστε το κείμενο όπως είχε δημοσιευτεί πρώτη φορά, πριν επιβεβαιώσουμε το ότι η είδηση είναι παραπλανητική και δεν ισχύει:

Πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Yaakov Litzman, είχε δηλώσει ότι ο κορονοϊός είναι μία θεϊκή τιμωρία για την ομοφυλοφιλία.

Τώρα ο Ισραηλινός αξιωματούχος βρέθηκε θετικός στον ιό, όπως αναφέρει και η γαλλική Le Monde.

Επιπλέον από τον νέο κορονοϊός έχει προσβληθεί και η σύζυγός του.

Αυτό αναγκάζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να θέσει σε απομόνωση των υπουργό του για 15 μέρες.

Και τώρα διαβάστε την πραγματική είδηση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι έχει ειπωθεί τέτοια φράση από τον Yaakov Litzman. Παρεμφερή δήλωση έχει κάνει προ μηνός ο ραββίνος Meir Mazuz.

Τι ισχύει;

Με αφορμή την είδηση από 2 Απριλίου ότι ο Υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Yaakov Litzman, ένας συντηρητικός ορθόδοξος ιουδαίος πολιτικός, προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και παραμένει σε κατ’ οίκον καραντίνα, κυκλοφόρησε το χαιρέκακο σχόλιο ότι είχε δηλώσει πρόσφατα:

“Ο κορωνοϊός είναι θεία δίκη για τους ομοφυλόφιλους!”

Οι επικαλούμενες πηγές για τις δηλώσεις αυτές είναι δημοσιεύματα ιστοσελίδων από το Πακιστάν, με ημερομηνία 6 Απριλίου, nayadaur.tv (ως επί το πλείστον) και dailyqudrat.pk. Ωστόσο, σύμφωνα με το msur.es, ήδη από 4 Απριλίου έχει κυκλοφορήσει σε ισπανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες (παράδειγμα).

Ο εν λόγω πολιτικός άνδρας ανήκει στο συντηρητικό, και αυστηρά ορθόδοξο εβραϊκό, πολιτικό συνασπισμό Yahadut HaTora, και στο παρελθόν έχει αναφερθεί προσβλητικά στους ομοφυλοφίλους ως αμαρτωλούς, το 2016, καταψηφίζοντας νομοσχέδιο για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. [πηγή]

Παρ’ όλα αυτά, δεν εντοπίζεται καμία δήλωσή του σχετικά με τον κορωνοϊό και τους ομοφυλοφίλου – ή έστω παρεμφερής, σε πρωτογενείς πηγές, όπως τον εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, ή στην εβραϊκή γλώσσα ή σε οπτικοακουστικό υλικό. Μια τέτοια δήλωση από έναν Υπουργό Υγείας, είναι αδύνατο να μην έχει συζητηθεί εντός του Ισραήλ από την αντιπολίτευση. Άλλες παρόμοιες φράσεις από δημόσια πρόσωπα, εξάλλου, γνώρισαν δημοσιότητα.

Παραδείγματος χάριν, προ μηνός, στις 7 Μαρτίου, ο συντηρητικός ραββίνος Meir Mazuz δήλωσε πως το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού είναι θεία δίκη για τις παρελάσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων. [πηγή]

Άλλη παρεμφερή δήλωση έχει κάνει και ο Muqtada al-Sadr, ιρακινός πολιτικός, που απέδωσε την πανδημία στη νομοθεσία για γάμους ομοφύλων [πηγή].


Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι ο Yaakov Litzman έχει αναφέρει τη φράση “ο κορωνοϊός είναι θεία δίκη για τους ομοφυλόφιλους” είναι αναληθής.