Το Ισραήλ ενέκρινε τελικά τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει τετραήμερη παύση πυρός, απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς, αλλά και αποφυλάκιση 150 παλαιστίνιων κρατουμένων, που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, βάσει του σχεδίου η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες. Η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες των 12-13 ατόμων την ημέρα, σύμφωνα με το Times of Israel.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει όλους τους απαχθέντες στην πατρίδα τους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα για το πρώτο στάδιο επίτευξης αυτού του στόχου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει ανάπαυλα στις μάχες», ανέφερε η ανακοίνωση του Ισραήλ.

«Η απελευθέρωση κάθε 10 επιπλέον ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα κατάπαυσης πυρός», προστίθεται.

Τα σημεία «κλειδιά»

  • 50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός
  • Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται στη συνέχεια θα υπάρξει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.
  • Απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
  • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικής βοήθειας και καυσίμων.
  • Οι εναέριες επιθέσεις από το Ισραήλ θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Παύση των εναέριων επιθέσεων από το Ισραήλ για έξι ώρες την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τέσσερις ημέρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Τα πέντε στάδια της απελευθέρωσης

Η διαδικασία απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί σε πέντε στάδια. Η Χαμάς θα παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό. Στη συνέχεια αυτή θα μεταφερθούν σε εκπροσώπους των ισραηλινών δυνάμενων (IDF).

Ακολούθως οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες. Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα εξεταστούν από αξιωματούχους ασφαλείας.