Οι αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό ίντερνετ και φέρνουν αποζημιώσεις για την ταχύτητα

Ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑINTERNET
10:03
26/12/2018
Οι αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό ίντερνετ και φέρνουν αποζημιώσεις για την ταχύτητα
24
loading

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τη νέα χρονιά και μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 για το ελληνικό ίντερνετ.

Ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το ανοιχτό Διαδίκτυο, που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ θα καθορίζει τη διαδικασία επανορθώσεων και αποζημιώσεων στους καταναλωτές στις περιπτώσεις απόκλισης στις ταχύτητες του Διαδικτύου.

Θα δοθεί περιθώριο οκτώ µηνών στους παρόχους υπηρεσιών να ενσωµατώσουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών τις πληροφορίες που σχετίζονται µε την εκτίµηση και τη δηµοσίευση ταχυτήτων ή άλλων παραµέτρων ποιότητας.

Ο κανονισµός επιχειρεί να αντιµετωπίσει το ζήτηµα των αποκλίσεων στις ταχύτητες του ∆ιαδικτύου, το οποίο αποτελεί το συνηθέστερο σηµείο τριβής µεταξύ καταναλωτών και παρόχων υπηρεσιών Ιντερνετ.

Ως παραδείγµατα επανορθώσεων ή αποζηµιώσεων σταθερού ή κινητού δικτύου, η ΕΕΤΤ αναφέρει:

 • Έκπτωση στον λογαριασµό.
 • ∆υνατότητα διακοπής του συµβολαίου χωρίς χρέωση.
 • Επιστροφή τµήµατος ή συνόλου του παγίου.
 • ∆υνατότητα (σε συνδροµητές σταθερών δικτύων) επιλογής πακέτου µε χαµηλότερη ονοµαστική ταχύτητα λήψης ή/και αποστολής δεδοµένων πλησιέστερη στην ταχύτητα που µπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά (εφόσον υπάρχει τέτοιο πακέτο) χωρίς να χρειάζεται να καταβληθεί τέλος για την πρόωρη διακοπή σύµβασης ορισµένου χρόνου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να δίνεται ακόµα και µεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών σύνδεσης (π.χ. από VDSL σε ADSL).
 • Συνδυασµό των παραπάνω.

Βάσει του κανονισµού, οι πάροχοι οφείλουν να εξετάζουν κάθε παράπονο ή καταγγελία συνδροµητή και να αναφέρουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών τις επανορθώσεις ή αποζηµιώσεις που δικαιούνται οι συνδροµητές σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαµβανόµενες αρνητικές αποκλίσεις µεταξύ της µετρούµενης ταχύτητας στο ∆ιαδίκτυο και της ταχύτητας που αναφέρεται στους όρους παροχής και ανάλογα µε το µέγεθος της απόκλισης.

Συγκεκριµένα υποχρεούνται σε επανορθώσεις στην περίπτωση αποκλίσεων απόδοσης από την αναφερόµενη ελάχιστη ταχύτητα για συνδροµητές σταθερών δικτύων και από την αναφερόµενη µέγιστη ταχύτητα για συνδροµητές κινητών δικτύων. Επίσης, παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση στον χρήστη, µέσω ηλεκτρονικού µηνύµατος ή µε άλλο πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση που ο χρήστης πλησιάζει ένα όριο ορθής χρήσης.

Επισηµαίνεται, πάντως, ότι παράπονο συνδροµητή δεν εγείρει αυτόµατα δικαίωµα αποζηµίωσης. Επιπλέον όταν η αιτία της απόκλισης διαπιστωθεί ότι βρίσκεται στο εσωτερικό δίκτυο του συνδροµητή ο πάροχος υποχρεούται απλώς να εξηγήσει στον συνδροµητή την αιτία και να παράσχει τυχόν διευκολύνσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σηµαντικές συνεχείς αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβληµα εντός 30 ηµερών από την υποβολή του παραπόνου, ο συνδροµητής έχει δικαίωµα καταγγελίας της σύµβασης αζηµίως είτε αυτή είναι ορισµένου ή αορίστου χρόνου.

Το δικαίωµα καταγγελίας της σύµβασης επεκτείνεται και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τον ίδιο πάροχο µαζί µε την πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο (υπηρεσία φωνής µέσω PSTN) και σε όλες τις εξαρτηµένες υπηρεσίες (VoIP, IPTV), ανεξάρτητα αν αποτελούν µέρος της αρχικής σύµβασης ή όχι.

Δείτε τους πίνακες για τις ταχύτητες και τον χαρακτηρισμό τους

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Κωστας007

  Αυτα που αναγραφει ο πινακας ειναι megabits per second και οχι megabytes τουτεστιν καποιος που πληρωνει 24mbps internet θα πρεπει να εχει μεγιστη ταχυτητα κατεβασματος 3 megabytes ανα δευτερολεπτο. Κατα μεσο ορο αυτος που εχει 24αρι εχει download 1,1 με 1,3 megabytes ανα δευτερολεπτο, ταχυτητες που παραπεμπουν στα 10mbps. θεωρητικα λοιπον απο εκει που το 24αρι κοστιζει 27,42Ε το μηνα θα πρεπει να πεσει η τιμη του στα 13,71Ε για να ειναι αντικειμενικοτερο. Τωρα αν σκεφτουμε με την απλη λογικη οτι π.χ 5 χρονια ειναι η ιδια ιστορια κανοντας τον πολλαπλασιασμο μας βγαινουν 822 ευρωπουλα αερα πληρωμενο κοπανιστο. Αντε γεια σας

 2. avatar Φωτεινή παππα

  Πολυ δίκιο
  Μας κοροϊδεύουν!!!!

 3. avatar Φωτεινή παππα

  Πολύ δίκιο
  Μας κοροϊδεύουν!!!!!

 4. avatar Crispsil

  Μόνο τον πίνακα που βλέπετε θα έπρεπε να γελάτε. Αυτές είναι ταχύτητες Ουγκάντας (χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την Ουγκάντα)
  Η χρέωση για 24 γραμμή έπρεπε να είναι 10€ Max.
  Αυτό να κυνηγήσετε. Και μετά θα στρώσουν όλα. Θα αναγκαστούν οι εταιρείες να προσφέρουν σωστές ταχύτητες για να πληρωθούν σωστά.

 5. avatar ΕΛΛΗΝ

  Όχι φίλε.....ΔΕΝ θα είναι έτσι...θα έχεις ότι πληρώνεις...και όχι όπως τώρα που λέει ΕΩΣ 24. Εάν δεν είναι 24.....θα έχει πρόγραμμα που θα είναι με 6....η με 10...και φυσικά θα είναι πιο φθηνά από αυτό που έχουμε όλοι.....και καλά έως 24....αυτό θα γινει

  1. avatar μετρησα

   6 "θα"

  2. avatar να το δω

   και να μην το πιστεψω. το "θα" μας εφαγε φιλε.Ας γινει και τοτε το πιστευουμε. μεχρι τωρα θα ειμαι "θωμας" στην ελλαδα

 6. avatar okalisperas

  Χρονια πολλα σε ολους. Ειναι ενα αστειο πραγματικα αυτη η ΕΕΤΤ . Ειναι αδιανοητα τα πραγματα που γινονται στην Ελλαδα απο το ολιγοπωλιο που κανει κυριολεκτικα οτι γουσταρει. Μονοι τους φτιαχνουν κανονες και ορους που αν κατσεις και τους σκεφτεις ειναι να τραβας τα μαλλια σου. Ειδικα στην κινητη τηλεφωνια ,ουτε στους Ουζουμπουριανους δεν φερονται ετσι. Να μην πουμε για την επιτροπη ανταγωνισμου αφου ο οποιος ανταγωνισμος μας τελειωσε προ καιρου. Φταιμε κ'εμεις που δεν τους πλακωνουμε μαζικα στις επιστολες αλλα ειμαστε συνεχεια στο ωχ αδερφε. Ο κοσμος πειναει και εδω εχουμε κανονες που στην Γερμανια θα τραβαγαν τα μαλλια τους.

 7. avatar χα….χα…..

  για να αποφευγουν τις βρισιες βαζουν τωρα μαγνητοφωνημενα μηνυματα ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΜΟΛΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΧΑ.....ΧΑ.......

 8. avatar αλλαχτε τα

  μονο το 5g μης μας βαλετε κυριοι. προκαλει ασθενειες και καρκινους. δεν θα παθει κανεις κατι αν δεν κατεβασει μεγαλη ταινια η κυκλο σειρας σε λιγα δευτερολεπτα. προτιμουμε να ζησουμε.

 9. avatar Καζανοκεφαλος

  Αν παρατηρήσατε καλά πάλι τους ευνοεί ο πίνακας, από 2 μέχρι 10 λέει ικανοποιητική ταχύτητα download. Άρα όταν σου πουλάνε 24ρι και στην καλύτερη περίπτωση εχει 6 ταχύτητα κατεβάσματος θεωρείται ικανοποιητική, άντε μετά να βρεις το δίκιο σου. Όλοι καρτέλ είναι και εμείς μ@λ@κες που πληρώνουμε. Τα έχουν κανονίσει οι δικηγόροι τους όπως και οι ενώσεις καταναλωτών. Όλοι αυτοί τα παίρνουν και ο λαός πληρώνει

 10. avatar ΒΡΟΥΜ

  γενικα με φορεις που σχετιζονται με ρευμα, καινουριες τεχνολογιες κ.λ.π στο παρελθον εχει αποδειχτει απατη, ακομη και τωρα συνεχιζεται, με απαραδεκτες χρεωσεις και ανεπαρκεις υπηρεσιες με αποτελεσμα ο πολιτης να ειναι καχυποπτος πλεον. Για να αποδειχτει αυτη η ανεπαρκεια της υπηρεσιας που ευαγγελιζεται το καθε συμβολαιο πρεπει να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας. Αυτες οι " βελτιωσεις" που υποσχονται και προσπαθουν να σε πεισουν ειναι καθαρη κοροιδια. δηλαδη μαρκετινκ. ο κοσμακης το πηρε χαμπαρι πλεον

  1. avatar επιπλεον

   αυτες οι βομβαρδιστικου τυπου διαφημιστικα τηλεφωνηματα που αντι να σου δινουν να καταλαβεις, θα πρεπει εσυ να εχεις τεχνικη καταρτηση ντε και καλα και θα πρεπει να μπαινεις εσυ στην "εξειδικευμενη " σκεψη τους εχει πραγματικα καταντησει γελοιο. κατι λεξεις του τυπου "ευρυζωνικο", " ανα....ξη" και παει λεγοντας ειναι να ξερνας. οταν με παιρνουν τηλεφωνο ριχνω μπινελικια και το φχαριστιεμαι χα...χα....για κλωτσιες ειναι

 11. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  περισσοτερη ταχυτητα για περισσοτερες διαφημισεις. το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο και θα πληρωνουμε εμεις την διαδικτυακη χουντα των διαφημισεων που αδιαμαρτυρητα πεφτουν σαν βροχη

 12. avatar Kritongr

  Καιρός είναι και τις (εταίρες) της κινητής να γίνει κάτι, ούτε 1G δεν τρέχει το ασύρματο, καμιά σχέση με το εξωτερικό και μας φορτώνουν και 5G λες και θα λειτουργεί.

 13. avatar ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ

  κατω πατησια αγιο δημητρη 0.97 εως
  2αρα.μιλαμε τρεχουμε με δεν μας προλαβαινουν.......

 14. avatar Stateless

  Καλά και στην Αγγλία σου λένε απεριόριστο και εγώ προσωπικά έχω γύρω στα 40 download και γύρω στα 10 upload.
  Το καλό είναι οι 15 λίρες το μήνα και έτσι δεν παραπονιέμαι.

  1. avatar EngineerGuy

   Το "unlimited" στην Αγγλία αναφέρεται στο πόσα δεδομένα μπορείς να κατεβάσεις (ή για πόση ώρα) κι όχι στην ταχύτητα που απολαμβάνεις.

   1. avatar Stateless

    Όχι! Δεν μιλάω για το unlimited usage. Το "απεριόριστο" το έγραψα σε στυλ "που λέει ο λόγος". Συνήθως μας λένε 36mb/s ή 50 ή 100 ή δε ξέρω τι!
    Σε γενικές γραμμές είμαστε αργοί συγκριτικά με την Σιγκαπούρη. Εκεί ακούς και κάτι 200άρια.
    Δες εδώ
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Internet_connection_speeds

  2. avatar Καζανοκεφαλος

   Εδώ με παραπάνω χρήματα έχεις στην καλύτερη 6 ξεφορτωμα και 1 φόρτωμα. Βλέπεις είμαστε ζώα και μας λυπούνται στο «φόρτωνε ξεφόρτωνε»

 15. avatar Alice in Wonderland

  Θα βρουν τρόπο πάλι να βγουν από πάνω. Θα σου πουν ότι φταίει η καλωδίωση στο σπίτι σου για την χαμηλή ταχύτητα...το έζησα προσωπικά. Για να πιάσω την επιθυμητή ταχύτητα κρέμασα το ρουτερ στο φωτιστικό....!!!!

 16. avatar XA

  Γελασα με το "Ικανοποιητική" στο 1 ως 5 Mpbs. Να'στε καλά!

  1. avatar Giorgis

   Αυτό αφορά το upload και μακάρι να υπήρχε τέτοιο νούμερο. Εγώ έχω μόλις 0,87 και δεν διαμαρτύρομαι γιατί δεν απέχει πολύ από το 1 Mbps που μου πούλησαν. Αλλά το download να θεωρείται ικανοποιητικό πάνω από 2 Mbps όταν σου έχουν πει "έως 24 Mbps" με ξεπερνάει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποζημιώνεσαι για τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Μόνο και μόνο το εύρος 2-10 Mbps είναι τεράστιο και η απόκλιση μεταξύ των άκρων εξωπραγματική για να συνιστά μια κατηγορία. Δεν μπορεί να είναι στην ίδια κατηγορία 2 συνδέσεις όπου η μία έχει πενταπλάσια ταχύτητα από την άλλη. Εγώ για download speed θα έβαζα 0-5 Mbps απαράδεκτη, 5-10 κακή, 10-20 μέτρια, 20-40 καλή, 40-80 πολύ καλή, >80 εξαιρετική. Η πρώτη κατηγορία δεν θα έπρεπε να πληρώνει τίποτα και η δεύτερη να έχει σημαντική έκπτωση μέχρι να αποκατασταθεί η ταχύτητα σε τουλάχιστον μέτρια.

 17. avatar kritikos

  Επιτέλους. Φτάνει πια το μπραβιλικι των εταιρειών πληρώνεις έως 24αρι αλλά σπιτι σου έχεις 4αρι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει