Κορονοϊός: Στο ΣτΕ η απόφαση για απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
13:04
26/03/2020
Κορονοϊός: Στο ΣτΕ η απόφαση για απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες
35
loading

Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών και ιεροπραξιών σε Εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους λατρείας που ελήφθη για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Τέσσερις δικηγόροι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στο χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020 και απαγορεύει προσωρινά τις θρησκευτικές τελετές με τη συνάθροιση μαζικού αριθμού πιστών για λόγους δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα. Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός . Παράλληλα, οι προσφεύγοντες σημειώνουν πως με την κυβερνητική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Οι τέσσερις δικηγόροι υπογραμμίζουν στην προσφυγή τους, η οποία θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου 2020, πως μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. «Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτό, οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως και η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή στο χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

  Κάποτε το ΚΚΕ ηταν εκτός νόμου,ηρθε η σειρά της Εκκλησίας.

 2. avatar Θεριστής

  Απίστευτη είδηση που δείχνει πψς τα πλοκάμια της θρησκευτικής μπερδεύονται στη λειτουργία του κράτους σε μια τόσο κρίσημη στιγμή!

 3. avatar Ch13:23-1

  Καλησπέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Ιησού Χριστό. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, υποτάσσεται στους νόμους του κράτους. Ο Θεός είναι Πνεύμα, και οι έχοντες επίγνωση, τον προσκυνούν εν Πνεύματι και Αλήθεια, όπου και αν βρίσκονται 24 ώρες το 24 ωρο. Μελέτη του Λόγου του Θεού, προσευχή, επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας με Πνευματικούς Αδελφούς, το μόνο που λείπει, Δυστηχως, τις κρίσιμες αυτές ημέρες, είναι, Το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού,καθε Κυριακή. Το παγκόσμιο αυτό μεγάλο πρόβλημα, είναι πνευματικο,λόγω της αμαρτίας σε όλη την οικουμενη. Μειδενος εξαιρουμένου. Πάντες ήμαρτον, και στερουμεθα την δόξα του Θεού. Ο Θεός έδειξε το έλεος σε όλη την ανθρωπότητα, στελνωντας τον Ιησού Χριστό, να θυσιαστεί. Κατά χάριν είμαστε σωσμενοι. Θεού το δώρο. Όχι με έργα. Αυτό όλη η Ανθρωπότητα πρέπει να το καταλάβει. Δια να μην υπάρχει καυχηση, από την μεριά του ανθρώπου. Ο νόμος δεν έχει δύναμη, να κάνει τον άνθρωπο να μην αμαρτισει. Κάθε Ανομία είναι Αμαρτία. Μόνον η χάρη του Ιησού Χριστού, έχει δύναμη, να κάνει ο άνθρωπος το θέλημα Του Θεού. Αν ο άνθρωπος, πέσει λόγω αδυναμίας, σε κάποια περίσταση, λόγω ότι εκείνη την στιγμή, τα αισθητήρια του, έχουν ατονισει, πέσει σε κάποια αμαρτία, τότε ο Αναγεννημενος άνθρωπος, επειδή γνωρίζει το θέλημα Του Θεού, ζήτα συγχώρεση, και να πλυθεί με το Αίμα Του Ιησού Χριστού. Και ο μη αναγεννημενος, ο οποίος θέλει να φύγει από την αμαρτία, και έλθει στον Ιησού Χριστό,τότε αυτός φανερώνει τις αμαρτίες του, στον Θεό, και ζητά το Αίμα του Ιησού.

  1. avatar Αλλος

   Τυχεράκια!
   Στη διάσταση που βρίσκεσαι,ο ιός δεν πλησιάζει.

 4. avatar Αφήστε με

  Υποχρεώστε τους 4 δικηγόρους να κοινωνήσουν με το ιδιο κουτάλι.

 5. avatar 667

  Οι τράγοι εχουν ξεσαλώσει,μήπως πρέπει να συλληφθούν μερικοί για να πέσει ο τσαμπουκάς;

 6. avatar Αφήστε με

  Για γέλια η για κλάματα;

 7. avatar μισάνθρωποι, σκοταδιστές ή απλά ηλίθιοι οι προσφεύγοντες;;; ας ελπίσουμε στη δικαιοσύνη..

  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της λογικής...

 8. avatar μα τι λενε ρε οι θρησκοληπτοι

  σε εκτακτες αναγκες....οτι πει το υπουργειο υγειας......επιδιωκουν την αυτοκαταστροφη ???μυαλο κουκουτσι???εδω ο συριζα εχει απολυτο δικιο....

 9. avatar Χαχα

  Όσοι θέλουν να αυτοκτονήσουν υπάρχουν και άλλοι τρόποι χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την ζωη των άλλων?

 10. avatar Ο νονος

  Δεν καταλαβαίνουν τίποτα ... δεν ασχολούμε ξανά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει