Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επιβεβαίωσε την εκταμίευση της τρίτης δόσης τον Ιανουάριο, λόγω των ελέγχων που πρέπει να γίνουν τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό θέμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ταμειακό πρόβλημα στο ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, διέψευσε οποιαδήποτε ελληνογερμανική κόντρα.

Πιο αναλυτικά, κανένα ταμειακό πρόβλημα και καμία ανησυχία δεν δημιουργείται σε σχέση με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της εκταμίευσης τον Ιανουάριο έχει συμφωνηθεί «εδώ και καιρό» με την Ε.Ε. και οφείλεται στη δομή των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Επίσης,υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα «ελληνογερμανικής διαμάχης», εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Η συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τον ελληνικό λαό υπήρξε παραδειγματική», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι «τη συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης, τη ζητάμε από όσους εμπλέκονται και είναι εταίροι μας σε αυτή τη μεγάλη συμφωνία που κάναμε».

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, η τρίτη δόση του δανείου είναι πολιτική απόφαση που λαμβάνεται στο ΕΚΟΦΙΝ εντός του Δεκεμβρίου και βασίζεται στην αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα από τη συνεργασία τρόικας – κυβέρνησης. Παράλληλα, παρέπεμψε και στη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ό. Ρεν, κ. Αλταφάζ ότι «η πραγματική απόφαση πάντα θα λαμβάνονταν το Δεκέμβριο και η εκταμίευση θα γινόταν τον Ιανουάριο» και με την οποία εκφράζεται η εκτίμηση ότι ήδη η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η ολοκλήρωση της εκταμίευσης μέσα στον Ιανουάριο είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό με την Ε.Ε., ότι «δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα» και ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανησυχία και κακώς υπήρξε».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε δεν τίθεται θέμα «ελληνογερμανικής διαμάχης»: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι πάντα φιλικές, είναι μια σταθερά που καθορίζει και τις εταιρικές μας σχέσεις και τις σχέσεις των δύο χωρών γενικώς. Δεν υπάρχει θέμα, «ελληνογερμανικό» θέμα», επισήμανε.

Εξήγησε δε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά γενικότερα τα μέλη της ΕΕ, «είναι ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης» και επισήμανε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίρρησή του πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση της κ. Μέρκελ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από τη Γερμανία και από τον πρωθυπουργό. Έκανε μια παρατήρηση ο πρωθυπουργός, εννοείται δεν είναι θέμα μετώπου», υπογράμμισε.

Βάζοντας τα πράγματα στις «σωστές τους διαστάσεις», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν πρόκειται για έναν ελληνογερμανικό πόλεμο, όπως ακούμε κατά κόρον αυτές τις μέρες, πρόκειται για μια διαφορετική θεώρηση και προσέγγιση».