«Η πρόταση της ΝΔ επενδύει στην ποιότητα των πρωταγωνιστών και στο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και χωρίς ίχνος υπερβολής αφήνει πεδίο συνεννόησης στα κόμματα κατά τον πρώτο γύρο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν επαναφέρει δυσλειτουργικά μοντέλα διπόλου στην εκτελεστική εξουσία», ανέφερε κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να παραμένει ο εκφραστής και το σύμβολο της ενότητας του κράτους, της συναίνεσης και της συνεννόησης. Όχι όμως επειδή αναγκάζει το Σύνταγμα ή επιβάλλουν οι κανόνες αλλά γιατί πραγματικά το συνειδητοποιούν και το επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα», είπε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Eίμαστε διατεθειμένοι να αφαιρέσουμε την τελευταία διάταξη, που προτείνουμε στο άρθρο 32 παρ.5, περί του πρεσβύτερου στην ηλικία υποψηφίου. Όπως είπαμε και στην επιτροπή, δεν είναι ισχυρή από άποψη επιχειρημάτων η διάταξη αυτή και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε κανένα δογματισμό στις τοποθετήσεις μας όταν μιλούμε για το μέλλον της χώρας».

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ «αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην Τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου και σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την περίπτωση εκείνη, ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων».