Περίπου τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος στις ΗΠΑ για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε μέσω διαρροής.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές: «Ήμασταν προετοιμασμένοι και για τα δυο ενδεχόμενα με δεδομένες τις πρόσφατες αποτυχίες των δημοσκοπικών εταιρειών στις μεγάλες εκλογικές μάχες».

Μάλιστα σημειώνουν ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων καθώς κομβική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές: «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν αλλάζει η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα» για την εξωτερική πολιτική και το χρέος.

Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Τέλος εκφράζουν προβληματισμό για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.

Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε το Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και είχε επενδύσει αρκετά στη στήριξή του για το χρέος, ωστόσο πλέον η συγκεκριμένη επίσκεψη αποκτά άλλη διάσταση.

Ο Τραμπ για το θέμα της Ελλάδας φαίνεται να μην επιθυμεί ιδιαιτέρως να αναμιχθεί, ενδεχομένως να μην έχει και σφαιρική γνώση του θέματος.

Άλλωστε σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του νέου πλανητάρχη, η Αμερική πρέπει να κάνει τουλάχιστον βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και να αφήσει να λύσει το θέμα η Γερμανία ή ακόμη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν…

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Βέβαια αυτά όλα ειπώθηκαν προεκλογικά…