Η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Αλλά το πώς θα γεράσουμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Από τα 50 και μετά, το σώμα και οι ανάγκες μας αλλάζουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθούμε. Αντίθετα, είναι η στιγμή να δώσουμε βάση σε αυτά που πραγματικά μετράνε: σωστή διατροφή, άσκηση, πρόληψη και ανθρώπινες σχέσεις.

Με σωστές επιλογές και έγκαιρη φροντίδα, μπορούμε όχι μόνο να ζήσουμε περισσότερο, αλλά και καλύτερα, όπως αναφέρουν ειδικοί στον Guardian, οι οποίοι επισημαίνουν όσα πρέπει να προσέχουμε  σε κάθε δεκαετία, στα 50, στα 60 και στα 70, για να χτίσουμε ένα γερό και λειτουργικό σώμα.

Υγεία στα 50

Η μέση ηλικία συνοδεύεται από νέες ανάγκες υγείας. Αν και κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολες, η γήρανση δεν είναι ίδια για όλους. Η φυσιολογική φθορά στα κύτταρα αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Όμως η βιολογική ηλικία, που βασίζεται σε δείκτες όπως το μήκος των τελομερών και η λειτουργία του οργανισμού, είναι συχνά πιο σημαντική από τη χρονολογική. Καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της γήρανσης είναι το αν καπνίζετε, αν πίνετε και γενικά ο τρόπος ζωής σας.

Τι αλλάζει στο σώμα: Σημειώνονται ορμονικές αλλαγές. Οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν την εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55, με συμπτώματα όπως εξάψεις, μεταπτώσεις διάθεσης, προβλήματα ύπνου, ξηρότητα κόλπου ή μείωση της libido. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία.

Έλεγχοι υγείας:

  • Ετήσιος έλεγχος για καρκίνο του δέρματος μετά τα 40
  • Μαστογραφία
  • Κολονοσκόπηση για το παχύ έντερο
  • Εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη
  • Προσυμπτωματικοί έλεγχοι και για τον τράχηλο της μήτρας

Κλειδιά για μακροζωία: Φροντίστε την καρδιά σας. Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, δημητριακά ολικής άλεσης, υγιεινά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη. Εντάξτε ποικιλία άσκησης – αντίστασης, αερόβια, ευλυγισίας και ισορροπίας. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε, και οι συνήθειες με διάρκεια έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.

Υγεία στα 60

Τα 60 είναι δεκαετία αλλαγών – είτε πρόκειται για τη σχέση με τα ενήλικα παιδιά είτε για νέα προβλήματα υγείας.

Τι αλλάζει στο σώμα: Ο τρόπος που γερνά το σώμα διαφέρει. Υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στην υγεία των ηλικιωμένων. Μπορεί να περπατάτε πιο αργά λόγω πόνου ή προβλημάτων ισορροπίας. Εμφανίζονται συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας και το ανοσοποιητικό εξασθενεί. Αυτό καθυστερεί την ανάρρωση από λοιμώξεις και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Η μνήμη αλλάζει. Είναι φυσιολογικό να μειώνεται η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και να γίνεται πιο δύσκολη η ενασχόληση με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αν υπάρχει ανησυχία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τεστ γνωστικής λειτουργίας. Ο ύπνος επίσης επηρεάζεται: 40-50% των ανθρώπων άνω των 60 αναφέρουν δυσκολίες στον ύπνο.

Έλεγχοι υγείας:

  • Τακτικές εξετάσεις αίματος
  • Ετήσια οφθαλμολογική εξέταση
  • Έλεγχοι για καρκίνο του παχέος εντέρου και για διαβήτη
  • Για τις γυναίκες: μαστογραφία και έλεγχος οστικής πυκνότητας

Κλειδιά για μακροζωία: Η γενετική, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον καθορίζουν την πορεία της υγείας. Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό και η πρόληψη βελτιώνουν τις πιθανότητες για ποιοτική ζωή. Η διατήρηση της κινητικότητας και η ενεργή κοινωνική ζωή βοηθούν ουσιαστικά.

Υγεία στα 70

Οι σημερινοί 70άρηδες δεν μοιάζουν με τις προηγούμενες γενιές. Οι αλλαγές που γίνονται τώρα στα 70, παλαιότερα συνέβαιναν στα 60. Η μακροζωία αυξήθηκε και πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται.

Τι αλλάζει στο σώμα: Προβλήματα όπως μειωμένη κινητικότητα και ισορροπία είναι πιο συχνά. Η αρθρίτιδα, η υπέρταση και τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής επηρεάζει έντονα το πόσο θα νιώσετε αυτές τις αλλαγές. Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτή τη φάση έχουν ήδη περάσει τις μεγάλες ορμονικές αλλαγές, και τα 70 μπορεί να είναι περίοδος σταθερότητας.

Έλεγχοι υγείας: Οι συστάσεις μετά τα 65 είναι λιγότερο συγκεκριμένες λόγω έλλειψης δεδομένων και εξατομικευμένων αναγκών και περισσότερο γενικές. Ορισμένοι σημαντικοί έλεγχοι αφορούν:

  • Στον έλεγχο οστικής πυκνότητας
  • Στην εκτίμηση της λειτουργικότητας (π.χ. κίνδυνος πτώσης)

Κλειδιά για μακροζωία: Κίνηση. Ακόμα και ήπια αερόβια άσκηση βοηθά. Οι κοινωνικές σχέσεις – είτε βαθιές είτε απλές – ενισχύουν την υγεία και δίνουν νόημα. Αν και οι δεσμοί με οικογένεια είναι συχνά ισχυροί, είναι σημαντικό να καλλιεργείτε και νέες επαφές, για να αποφύγετε τη μοναξιά. Ο καλός ύπνος (7-9 ώρες καθημερινά) και η διατροφή με έμφαση στα φυτικά τρόφιμα και περιορισμό του κρέατος, βοηθούν σημαντικά.

Η υγιής γήρανση δεν είναι τύχη – είναι επιλογή

Το να ζείτε καλά στα 50, στα 60 και στα 70 δεν είναι θέμα τύχης — είναι αποτέλεσμα επιλογών. Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά συνέπεια: στον τρόπο που τρέφεστε, κινείστε, ξεκουράζεστε και συνδέεστε με τους γύρω σας.

Η πρόληψη, η προσαρμογή και η φροντίδα του εαυτού σας είναι μια επένδυση στην καθημερινότητά σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα, αλλά μπορείτε να γείρετε την πλάστιγγα υπέρ σας. Και αυτό, όσο μεγαλώνετε, κάνει όλη τη διαφορά.

Μικρές, σταθερές επενδύσεις στην υγεία σας σε κάθε δεκαετία, χτίζουν ένα μέλλον με ποιότητα, ανεξαρτησία και ευεξία.