Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για την Αγιά Σοφιά: Η Ρωσία να υπερασπιστεί τις χριστιανικές αξίες

Τι αναφέρει το μήνυμα του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ στον Ρώσο πρόεδρο


ΕΛΛΑΔΑ
21:15
10/07/2020
Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για την Αγιά Σοφιά: Η Ρωσία να υπερασπιστεί τις χριστιανικές αξίες
9
loading

Επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Αγιά Σοφιά έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης και μεταξύ άλλων αναφέρει πως η Ρωσία πρέπει «να υπερασπιστεί ξανά την προστασία των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών».

O Ιβάν Σαββίδης έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, έπειτα από την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ με την οποία ανοίχτηκε ο δρόμος για να γίνει η Αγιά Σοφιά Τζαμί.

Το μήνυμα του κ. Σαββίδη εστάλη με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων της Ρωσίας, το οποίο και δημοσίευσε η επίσημη σελίδα Hellenic Youth of Russia στο instagram.

View this post on Instagram

Иван Саввиди: «Мир переживает значимый исторический момент, последствия которого сегодня сложно предугадать» Обращение Президента ФНКА греков России Ивана Саввиди к Президенту России Владимиру Путину. @kremlin_putin @russian_kremlin Уважаемый Владимир Владимирович! Обращаюсь к Вам как член Совета по межнациональным отношениям при Президенте РФ от имени верующих православных христиан многотысячной греческой диаспоры России. Наши предки вынужденно покинули родные места в результате гонений со стороны османских властей, и нашли свою новую родину на спасительных землях Российской империи. Сегодня мы, как и весь христианский мир, с замиранием сердца следим за событиями, разворачивающимися вокруг нашей святыни, одного из главных символов христианства — Собора Святой Софии в Константинополе. Собор — воплощение самой сути мировой цивилизации, отражающее глобальный исторический процесс, переплетение судеб целых народов и стран. Это всемирное достояние, чья миссия — быть центром притяжения для людей разных религий и взглядов. И в этом всегда была основная сила Святой Софии. В эти дни каждый истинно верующий православный христианин стремится выразить свою озабоченность, внести посильную лепту в разрешение спорной ситуации. Ежедневно я получаю множество писем и обращений с просьбой помочь хоть как-то повлиять на происходящее. Не остается в стороне молодое поколение. По инициативе греческой молодежи России и при моем личном участии 4 июля была проведена он-лайн встреча с представителями христианской молодежи более чем из 20 стран мира, результатом которой стало решение обратиться с призывом о помощи Святой Софии в соответствующие международные структуры — ООН, ЮНЕСКО, а так же к главам своих государств. Продолжение в карусели 👉🏼

A post shared by Греческая молодежь России (@hellenic_youth_russia) on

Αναλυτικά η επιστολή του Ιβάν Σαββίδη αναφέρει σύμφωνα με το sdna.gr: «Σας απευθύνω έκκληση ως μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξ ονόματος πιστών Ορθόδοξων Χριστιανών από τις πολλές χιλιάδες ελληνικές διασπορές της Ρωσίας.

Οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα δίωξης από τις οθωμανικές αρχές, και βρήκαν τη νέα τους πατρίδα στα σωτήρια εδάφη της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Σήμερα, όπως ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από το ιερό ναόμας, ένα από τα κύρια σύμβολα του χριστιανισμού – την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο καθεδρικός ναός είναι η ενσάρκωση της ίδιας της ουσίας του παγκόσμιου πολιτισμού, που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια ιστορική διαδικασία, την ανάμειξη της μοίρας ολόκληρων λαών και χωρών. Πρόκειται για μια παγκόσμια κληρονομιά της οποίας η αποστολή είναι να είναι ένα κέντρο έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων. Και αυτή ήταν πάντα η κύρια δύναμη της Αγίας Σοφίας.

Αυτές τις μέρες, κάθε πραγματικά πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός προσπαθεί να εκφράσει την ανησυχία του και να συμβάλει στην επίλυση της αμφιλεγόμενης κατάστασης. Κάθε μέρα λαμβάνω πολλές επιστολές και αιτήματα για να με βοηθήσουν να επηρεάσω κάπως αυτό που συμβαίνει.

Η νέα γενιά δεν σταματά. Στις 4 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας και με την προσωπική μου συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους χριστιανικών νέων από περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόφαση να προσφύγουμε στις σχετικές διεθνείς δομές – τον ΟΗΕ, την UNESCO και και στους αρχηγούς κρατών.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από τον καθεδρικό ναό ανάδευαν ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, προκαλώντας νέες εστίες συγκρούσεων.

Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, γνωρίζοντας ως βαθιά θρησκευόμενο πρόσωπο, τον ηγέτη μιας χώρας στην οποία η Ορθοδοξία είναι μια από τις κύριες θρησκείες, σας ζητώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση.

Ο κόσμος βιώνει μια σημαντική ιστορική στιγμή, οι συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να προβλεφθούν σήμερα. Ίσως ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά την προστασία των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών, εκφράζοντας έτσι τις προσδοκίες όλων των ορθόδοξων λαών.

Γνωρίζουμε πλήρως ότι η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εξαρτάται από την πολιτική βούληση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά με πίστη, ελπίδα και τρόμο, όπως και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος, προσευχόμαστε για τη μοίρα του, περιμένουμε μια σοφή και ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς τη συμμετοχή σας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το επιτύχετε.

Με σεβασμό,

Ιβάν Σαββίδης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Υοko

  \"Παγκόσμια κληρονομιά, σημείο έλξης, ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, και πεποιθήσεων\". Εκεί που σφαγιάσθηκαν ορθόδοξοι ιερείς και πιστοί από καθολικούς σταυροφόρους και Οθωμανούς μουσουλμάνους. Θύτες και θύματα το ίδιο πράγμα. κ. Σαββίδη, αυτός που σας έγραψε το κείμενο, θα πρέπει να μην έχει πολλή σχέση με την Ορθοδοξία. Σε ορθόδοξο ηγέτη περιμέναμε να μιλήσετε για ορθόδοξη λατρεία, ορθόδοξων πιστών,ορθόδοξη ιστορία.Τώρα θα μου πείτε, ούτε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε ξεκάθαρα για Ορθοδοξία, αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα.

 2. avatar Διας ρ

  Εμπάργκο.Κανενας Έλληνας,κανένας Χριστιανός στην Τουρκία.Ουτε μισό σεντς σε αυτούς που προσβάλουν την ανθρωπότητα και μόνο με την ύπαρξη τους.Απολιτιστοι,αμόρφωτοι δικτάτορες..Να πέσουν οι 4 μιναρέδες που περιβάλουν την Αγια Σοφια και να τους θάψουν εκεί μέσα την ώρα που θα διαβάζουν το κοράνι...Στα τσακιδια να πάνε όλοι τους κωλοφαρα...Όταν μιλούσαμε εμείς για Δημοκρατία,αυτοί μιλούσαν στα πρόβατα

 3. avatar ΤΘ1

  Εντάξει ρε παιδιά. Μην τον καταδικάσετε για πολυιδιοκτησία και δώστε του ένα ακόμα αήττητο πρωτάθλημα του πατριώτη.

 4. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΜΠΑΟΚ ΚΑΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕ ΓΑΥΡΟ. ΑΥΤΟΣ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΤΗΚΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΡΩΣΙΑ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;;ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η @ΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΕΤΡΕΧΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΣΒΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ;;;

 5. avatar Αυτοί είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ Μπράβο ΙΒΑΝ ΣΑΒΙΔΗ !

  Το ΙΔΙΟ θα Επρεπε και Πρεπει να Κανει και ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Ελλαδας αλλα εχει γυρισει την πλατη στην ΡΩΣΣΙΑ καιπροσκηνα την Αμερικη γλυφοντας την τι να Περιμενεις απο Καποιους που για τα ματια του λαου Φιλλουν Παναγιτσες μπας και παρουν κανενα ψηφο απο τον ΤΑΛΑΙΠΟΡΟ ΛΑΟ ! Που Δυναστευουν !....ΙΑΣΩΝ !

 6. avatar Η ρωσια οχι μονο

  δε θα υπερασπιστει τιποτα αλλα μ αυτο τον τροπο εμμεσα εκδικειται το πατριαρχειο μας για την αναγνωριση της ανεξαρτησιας της εκκλησιας της ουκρανιας. Ρωσοι και τουρκοι εχουν γινει οι πιο στενοι φιλοι και εταιροι.

 7. avatar GATE 4

  Ο ΜΟΝΑΔΙΚΌΣ ΓΝΉΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!

 8. avatar Γ.Στας

  Μη περιμένεις και πολλά Κε Σαββαΐδη απ τον Πούτιν ,λένε μόνον ότι λυπούνται γιαυτο αλλά δεν πάει κόντρα στον Ερντογαν για τα οικονομικά συμφέροντα και άλλες πολιτικές και στρατιωτικεσ συμμαχίες.
  Πολύ νομίζουν ότι ο Πουτιν είναι πιστός χριστιανος ορθόδοξος αλλά άλλοι τόσοι δεν τον πιστεύουν.
  Εδώ θα φανεί αν αλλάξει τήν απόφαση του Ερντογαν ,θα αποδείξει ότι είναι ισχυρός ηγέτης και πίστευει στις αξίες,στη θρησκεία και τα ιδανικά της ζωής.
  Είναι ασέβεια και καταστροφή να μετατρέψουν ένα αριστούργημα έργο τέχνης σε τεμενος.
  Οι τουρίστες θα γυρίσουν τη πλάτη τους.

 9. avatar Stilitis

  Η Ρωσία θα υπερασπιστεί αυτόν που της αγοράζει πυραύλους και πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μην τρέφεις αυταπάτες....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει