Στην περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων αφορά το 37 % των τηλεφωνημάτων που δέχονται οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου έχουν περισυλλεγεί περίπου 3.500 τόνοι παρόμοιων υλικών από όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα 3.450.000 κιλά ογκωδών αντικειμένων περισυλλέχθηκαν από τους δρόμους της πόλης και μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο ογκωδών όπου γίνεται η διαλογή και ο τεμαχισμός τους για να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Το ίδιο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν 350.000 κιλά από καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, ενώ αποξηλώθηκαν και περισυλλέχθηκαν 350 λάβαρα από δεκάδες σημεία σε όλη την πόλη.

Η υπηρεσία ογκωδών αντικειμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε καθημερινή βάση φροντίζει να διατηρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι, τα πάρκα, οι πλατείες και οι πεζόδρομοι σε άριστη κατάσταση και κυρίως καθαροί.

Οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας βρίσκονται καθημερινά στην διάθεση του κάθε δημότη για την εξυπηρέτηση και την συνεργασία του και πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχτεί και έχει διεκπεραιώσει 13240 κλήσεις και οι 4908 αφορούσαν θέματα ογκωδών αντικειμένων.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας απαγορεύει την εναπόθεση ογκωδών ή άλλων αντικειμένων ή μπαζοαπορριμμάτων στους δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες και ρέματα (άρθρο 8) και στα οικόπεδα (άρθρο 18).

Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός Καθαριότητας προβλέπει ποια ογκώδη αντικείμενα περισυλλέγει ο Δήμος. Σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται μπάζα και προϊόντα κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται μόνοι τους τα ογκώδη αντικείμενα. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος τα παραλαμβάνει χωρίς κόστος και προχωρά στην διαλογή και την διάθεση τους στον ΧΥΤΑ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης πριν βγάλει έξω στο πεζοδρόμιο οποιοδήποτε άχρηστο αντικείμενο, πρέπει να ενημερώνει και να ειδοποιεί με ένα τηλεφώνημα την υπηρεσία καθαριότητας στο 15 192 ή στο 2310 458528, προκειμένου να προγραμματιστεί πότε και πώς πρέπει να βγουν τα ογκώδη αντικείμενα και πότε θα παραληφθούν.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η μη τήρηση του Κανονισμού βλάπτει την αισθητική εικόνα της πόλης και αποτελεί ασυνείδητη πράξη εις βάρος των περιοίκων και του περιβάλλοντος.

Τα ογκώδη απορρίμματα θα πρέπει να βγαίνουν στο δρόμο δεμένα, πιεσμένα και συγκεντρωμένα έτσι ώστε να καταλαμβάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο. Η αποκομιδή τους γίνεται καθημερινά από οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης που σύμφωνα με ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα συγκεντρώνουν τα ογκώδη αντικείμενα.
Ο κάθε δημότης ξεχωριστά πρέπει να συνεργαστεί με το Δήμο και με την δική του συμπεριφορά και την κοινή προσπάθεια όλων να διαφυλαχτεί η καθαριότητα στην πόλη».