Όλες οι λεπτομέρειες της επιχείρησης «Midnight Hammer»
Πυραύλους κατά αμερικανικής βάσης στο Κατάρ εκτόξευσε το Ιράν – «Πολύ αδύναμο το χτύπημα, ώρα για ειρήνη» είπε ο Τραμπ: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
Παγκόσμια ανησυχία μετά το χτύπημα των ΗΠΑ σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η επιχείρηση «Midnight Hammer» και όλες οι λεπτομέρειές της. Γρίφος η απάντηση του Ιράν, την ώρα που οι εχθροπραξίες με το Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το Νewsbeast καταγράφει της εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ
- Με επίθεση σε αμερικανική βάση του Κατάρ ξεκίνησε η επιχείρηση των ιρανικών αντιποίνων για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης. Το Ιράν είχε νωρίτερα ειδοποιήσει τόσο το Κατάρ όσο και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η επιχείρηση «Άγγελμα Νίκης» δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
- Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει οι εναέριοι χώροι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, ενώ αντίστοιχα μέτρα αναμένονταν να πάρουν όλες οι χώρες κοντά στο Ιράν που διαθέτουν αμερικανικές βάσεις.
- Χαμενεΐ: Δεν βλάψαμε κανέναν, δεν θα δεχθούμε καμία επίθεση
- Τραμπ: Ευχαριστώ το Ιράν που μας ειδοποίησε έγκαιρα
- «Οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να τερματίσουν την επιχείρηση κατά του Ιράν» ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα της Wall Street Journal.
- Ο Πούτιν αναφέρει ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή φέρνει τον κόσμο πιο κοντά σε μεγάλο κίνδυνο
- Ρεζά Παχλαβί: Ο γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν υποστηρίζει ότι η επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στρέφεται κατά του καθεστώτος και όχι κατά του λαού του Ιράν και δηλώνει: «Αυτή είναι η στιγμή μας».
- Ο Λευκός Οίκος «τα γυρίζει» για την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν.
«Η Ιταλία δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν ζητήθηκε η άδεια για την χρήση των αμερικανικών βάσεων και δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την σημερινή δευτερολογία της στην βουλή της Ρώμης.
«Μπορώ να εγγυηθώ, πάντως, ότι για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ψήφος του κοινοβουλίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη όταν δεν κυβερνούσαμε εμείς», πρόσθεσε η Μελόνι. H διμερής συμφωνία της Ρώμης με την Ουάσιγκτον ορίζουν ότι, σε περίπτωση που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για πολεμικές επιχειρήσεις τις στρατιωτικές βάσεις που διαθέτουν στην Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν σχετική άδεια από την ιταλική κυβέρνηση.
Από την μεριά τους, οι δυο μεγαλύτερες δυνάμεις της ιταλικής αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν με έμφαση από την κυβέρνηση της Ρώμης να εγγυηθεί ότι η χώρα δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, 24 Ιουνίου, για την τελευταία προγραμματισμένη Eνημέρωση σχετικά με την εφαρμογή τoυ Ψηφίσματος 2231 (2015), το οποίο ενέκρινε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΗΕ "η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, μετά από πρωτοφανείς στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα πολυετή διπλωματική προσπάθεια".
Η Αναπλ. Γενική Γραμματέας για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, θα ενημερώσει για την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2231, το οποία διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου (S/2025/397), καθώς και για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν έκτοτε.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σλοβενίας, πρέσβης Σάμιουελ Ζμπόγκαρ, υπό την ιδιότητά του ως συντονιστής του Συμβουλίου για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2231, θα παρουσιάσει έκθεση για τις εργασίες του Συμβουλίου.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Σταύρος Λαμπρινίδης, θα ενημερώσει για τις εργασίες της Κοινής Επιτροπής του JCPOA, στην οποία συμμετέχουν επί του παρόντος η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ιράν, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αρχικά συμμετείχαν, αποχώρησαν από τη συμφωνία.
Η αυριανή συνεδρίαση αποτελεί την τελευταία υποχρεωτική ενημέρωση πριν από τη λήξη ισχύος του Ψηφίσματος 2231 στις 18 Οκτωβρίου 2025. Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, «οι στόχοι του Ψηφίσματος 2231 δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί πλήρως».
Το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ άνοιξαν και πάλι τον εναέριο χώρο τους, τον οποίο είχαν κλείσει προσωρινά λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία των δύο χωρών.
Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανακοίνωσε επίσης ότι επαναλειτουργεί, έπειτα από μια σύντομη διακοπή. Ενδέχεται ωστόσο να σημειωθούν κάποιες καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων.
Στο Κατάρ, η πρεσβεία των ΗΠΑ ήρε την εντολή προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Η πρεσβεία θα λειτουργήσει κανονικά αύριο Τρίτη.
«Το Ιράν απάντησε επίσημα στο χτύπημα πυρηνικών του εγκαταστάσεων με μια πολύ αδύναμη απάντηση, την οποία περιμέναμε και αντιμετωπίσαμε πολύ αποτελεσματικά. Εκτοξεύθηκαν 14 πύραυλοι - 13 καταρρίφθηκαν και 1 «απελευθερώθηκε», επειδή κατευθυνόταν προς μια μη απειλητική κατεύθυνση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ Αμερικανός δεν έπαθε τίποτα, και σχεδόν καμία ζημιά δεν προκλήθηκε. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα έβγαλαν όλα από το «σύστημά» τους, και δεν θα υπάρξει, ελπίζω, περαιτέρω ΜΙΣΟΣ. Θέλω να ευχαριστήσω το Ιράν που μας ειδοποίησε έγκαιρα, γεγονός που κατέστησε δυνατό να μην χαθούν ζωές και να μην τραυματιστεί κανείς. Ίσως το Ιράν μπορεί τώρα να προχωρήσει στην Ειρήνη και την Αρμονία στην περιοχή, και θα ενθαρρύνω με ενθουσιασμό το Ισραήλ να κάνει το ίδιο. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξαιρετικά σεβαστό εμίρη του Κατάρ για όλα όσα έχει κάνει για την ειρήνη στην περιοχή. Όσον αφορά τη σημερινή επίθεση στην αμερικανική βάση στο Κατάρ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι, εκτός του ότι δεν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν Αμερικανοί, πολύ σημαντικό είναι ότι δεν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν επίσης Καταριανοί. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!» πρόσθεσε.
Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε απόψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ-Γαλιμπάφ.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το γενικό σχέδιο διακοπής της συνεργασίας.
«Επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα νομοσχέδιο με στόχο τη διακοπή της συνεργασίας του Ιράν με τον ΔΟΑΕ» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Γαλιμπάφ, καταγγέλλοντας την «έλλειψη αντικειμενικότητας και επαγγελματισμού» από αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά.
Στις αρχές Ιουνίου ο ΔΟΑΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμά της.
Το πρώτο του δημόσιο μήνυμα μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στο Κατάρ και το Ιράκ ανάρτησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν επιδίωξε επιθετικές ενέργειες, αλλά δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία επίθεση.
«Το Ιράν δεν έβλαψε κανέναν και δεν θα δεχτεί επίθεση από κανέναν σε καμία περίπτωση. Αυτή είναι η λογική του ιρανικού έθνους» έγραψε.
ما تعرّض به کسی نکردیم
— KHAMENEI.IR | فارسی 🇮🇷 (@Khamenei_fa) June 23, 2025
و به هیچ وجه تعرّض احدی را هم قبول نمیکنیم
و تسلیم تعرّض هیچ کس نمیشویم؛
این منطق ملّت ایران است.#بشارت_فتح #الله_اکبر pic.twitter.com/gMKCAyf2mc
«Ο φαύλος κύκλος του χάους πρέπει να τελειώσει», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την ιρανική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να φροντίσουν για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Εκφράζω την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Κατάρ που επλήγη από το Ιράν στο έδαφός του», πρόσθεσε ο Μακρόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή με τις αρχές της χώρας και τους εταίρους μας στην περιοχή».
Παράλληλα, η Γαλλία προειδοποίησε για «κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, απευθύνοντας έκκληση άλλη μια φορά για «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις» προκειμένου να τελειώσει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
«Είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την οποία το Ιράν φέρει βαριά ευθύνη. Είναι ένας αέναος κύκλος βίας που θέτει την περιοχή ενώπιον του κινδύνου γενικευμένης ανάφλεξης, η οποία θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις μέχρι και στη χώρα μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Η επίθεση στην αμερικανική αεροπορική βάση του Κατάρ είναι η απόδειξη ότι το Ιράν απειλεί «όλον τον κόσμο», δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Έφι Ντέφριν.
«Είναι μια πρόσθετη απόδειξη της εχθρότητας και της βίας και του γεγονότος ότι το Ιράν είναι ένα κράτος τρομοκράτης που απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων του, καθώς και όλον τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πως το Ιράν θα συνεχίσει τα αντίποινά του για την επίθεση που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος σημείωσε πως η Τεχεράνη έχει τη λογική να ξεκινήσει διπλωματικές επαφές, αφού όμως τιμωρήσει τον επιτιθέμενο, τονίζοντας ακόμα πως αν οι ΗΠΑ ψάχνουν διαπραγμάτευση, οι επιθέσεις από τους Αμερικανούς και το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν.
Κανένας ιρανικός πύραυλος δεν έπληξε την αμερικανική αεροπορική βάση του Αλ Ουντέιντ, στο Κατάρ, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Αυτή είναι η αρχική εκτίμηση, μετά την απόπειρα επίθεσης του Ιράν με πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.
Το Κατάρ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι «σταθερή».
Στην πρώτη του ανάρτηση στο Truth Social μετά την επίθεση των Ιρανών στην αμερικανική βάση στο Κατάρ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στα ΜΜΕ της χώρας του υποστηρίζοντας πως εκείνα δεν έδειξαν την αλήθεια σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις του Ιρ άν.
«Οι τοποθεσίες που χτυπήσαμε στο Ιράν καταστράφηκαν εντελώς και το γνωρίζουν όλοι. Μόνο τα Fake News θα έλεγαν κάτι διαφορετικό στην προσπάθεια να απαξιώσει, όσο γίνεται περισσότερο - ακόμα όμως και εκείνοι λένε πως «σχεδόν όλα καταστράφηκαν». Η ανάρτησή του δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην επίθεση των Ιρανών.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η Σαουδική Αραβία καταδικάζει την επίθεση του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Κατάρ. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την επίθεση «παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά και των αρχών καλής γειτονίας»
«Το Βασίλειο επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του στο αδερφό κράτος του Κατάρ και αναπτύσσει όλες τις δυνατότητές του ώστε να στηρίξει το κράτος του Κατάρ με όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν».
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ των Αμερικανών που σταθμεύουν στο Κατάρ μετά την ιρανική επίθεση, με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, δεν έγιναν επιθέσεις σε καμία άλλη αμερικανική βάση στην περιοχή, πέραν αυτής του Κατάρ.
Το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ, μέσω δύο διπλωματικών διαύλων, αρκετές ώρες πριν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Κατάρ, σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη περιφερειακή πηγή. Η Τεχεράνη είχε επίσης ενημερώσει και την Ντόχα για τις προθέσεις της.
Την πληροφορία ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επίθεση του Ιράν στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ επιβεβαίωσε και ένας δημοσιογράφος του Axios στην πλατφόρμα Χ.
Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν απόψε στα βόρεια της Τεχεράνης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, την ίδια ώρα που το Ιράν έπληττε μια αμερικανική βάση στο Κατάρ.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου είδε γύρω στις 20.55, τοπική ώρα, κίτρινες αναλαμπές στον ουρανό, όπως αυτές που προκαλούνται από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όταν ενεργοποιούνται.
Σύμφωνα με ένα ιρανικό πρακτορείο, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν «εχθρικούς στόχους».
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα από την πρώτη στιγμή της σύρραξης Ισραήλ - Ιράν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία. Το ίδιο, όπως, είπε και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας.
«Από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό (σ.σ. η επίθεση στο Ιράν), από τη στιγμή που ελήφθη η πληροφορία, αφού ενημερώθηκε για την επίθεση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ένοπλες δυνάμεις, όπως και οι άλλες υπηρεσίες μας, έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου μας. Τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Τουρκίας εφαρμόστηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αφού ετέθησαν σε κατάσταση επιφυλακής, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα και σε άλλους τομείς, όπως η θάλασσα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος.
Στη δήλωσή του, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε επίσης: «Ομοίως και ταυτόχρονα, η υπηρεσία πληροφοριών, οι μονάδες εσωτερικής ασφαλείας, εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους έναντι πιθανών προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Από τη στιγμή που το θέμα ετέθη στον πρόεδρο μας, αμέσως μετά την ενημέρωση που έλαβε η Τουρκία για την επίθεση, όλες οι υπηρεσίες εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους σε κατάσταση επιφυλακής».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν» και χαρακτήρισε «απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να δέχεται τέτοιου είδους παράνομες επιθέσεις, με τρόπο που αντιβαίνει στο Δίκαιο». Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ εκτίμησε ότι «φυσικά στο σημείο που φθάσαμε τώρα, μετά την επίθεση των ΗΠΑ, έχει προκύψει μία κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσουν πολύ πιο εκτεταμένες και βαθιές συγκρούσεις σε ολόκληρη την περιοχή».
Αναφερόμενος δε στα σενάρια καθεστωτικής αλλαγής στο Ιράν, ο Ομέρ Τσελίκ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι απαράδεκτο το να μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος, και μάλιστα να μετατοπίζουμε μια επίθεση προς τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, ενώ αρχικά ήταν τα πυρηνικά όπλα, στη συνέχεια στόχος έγιναν οι πολιτικές υποδομές και τώρα μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ιδιαίτερα η στοχοποίηση του θρησκευτικού ηγέτη στο Ιράν είναι απολύτως απαράδεκτη».
Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά τον εναέριο χώρο του "προληπτικά" μετά την επίθεση του Ιράν κατά της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Αλ Ουντέιντ στη Ντόχα.
Το Μπαχρέιν φιλοξενεί το αρχηγείο του 5ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του οποίου η περιοχή ευθύνης περιλαμβάνει τον Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.
Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Συρία έχει τεθεί σε πλήρη συναγερμό για μια ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν ή από οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ανέφερε μια πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η βάση του Κασράκ είναι η μία από τις δύο στην επαρχία Χασάκα όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Το Ιράν συντόνισε τις επιχειρήσεις του στην αμερικανική αεροπορική βάση του Κατάρ με αξιωματούχους της χώρας αυτής και ενημέρωσε εκ των προτέρων ότι επίκειτο η πυραυλική επίθεση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα θύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους.
Οι αρχές του Κατάρ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις αυτές. Λίγο νωρίτερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση αυτή δεν αποτελεί απειλή για «τη φίλη και αδελφή» γειτονική χώρα του Κατάρ. Επισήμανε επίσης ότι η αμερικανική βάση βρίσκεται μακριά από αστικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές.
Το Ανώτατο Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ιράν χρησιμοποίησε «τον ίδιο αριθμό βομβών» με εκείνον που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ όταν επιτέθηκαν στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν την αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ με μια «καταστροφική και πανίσχυρη» πυραυλική επίθεση. Στην ίδια ανακοίνωση η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία επίθεση στο έδαφος του Ιράν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή είναι «μια μεγάλη αδυναμία και αγκάθι στο πλευρό του πολεμοχαρούς καθεστώτος των ΗΠΑ» και όχι ατού, προστίθεται στην ανακοίνωση. Λίγο νωρίτερα, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε μια «ισχυρή» απάντηση στην «αμερικανική επίθεση».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκλεισαν τον εναέριό τους χώρο, όπως νωρίτερα έκανε και το Κατάρ πριν δεχθεί την επίθεση του Ιράν.
Σει ρήνες έχουν ακουστεί ακόμα σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ και νωρίτερα και στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.
Απογειώθηκαν αμερικανικά αεροσκάφη από τη Σαουδική Αραβία.
Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την ώρα των χτυπημάτων. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραμένουν προς το παρόν φειδωλοί στις δηλώσεις του.
Το Ιράν ξεκίνησε μια πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Άγγελμα Νίκης» εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και το Κατάρ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.
Εκρήξεις ακούγονται στην Ντόχα του Κατάρ, λίγη ώρα αφού ένας Δυτικός διπλωμάτης είπε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες απειλές» για τη βάση Αλ Ουντέιντ. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο έχουν ενημερωθεί και παρακολουθούν στενά τις πιθανές απειλές για την αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ ανέφερε εξάλλου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση και δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια ασφάλεια. Το Μπαχρέιν από την πλευρά του κάλεσε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο κεντρικούς οδικούς άξονες, εφόσον είναι απαραίτητο, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή.
Το αντιαεροπορικό σύστημα ενεργοποιήθηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση Ain Al Asad στο Ιράκ υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης επίθεσης, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η βάση τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, εκδόθηκαν διαταγές προκειμένου ο κόσμος να σπεύσει στα καταφύγια, είπαν στρατιωτικές πηγές στο Reuters.
Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις «απειλές» για την αεροπορική βάση του Κατάρ, μια αμερικανική βάση, όπως αναφέρει σχετική δήλωση.
To Ιράν εκτόξευσε δέκα βαλλιστικούς πυραύλους προς τη βάση των ΗΠΑ στη Ντόχα του Κατάρ σύμφωνα με το Axios.
Σύμφωνα με το Reuters, εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Πυραυλική επίθεση φέρεται να έχει γίνει και σε βάση στο Ιράκ.
Η επίθεση έρχεται λίγη ώρα αφότου το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριό του χώρου, ενώ οι πρεσβείες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποίησαν τους πολίτες τους «να βρουν καταφύγιο».
NOW: 🚨 Doha, Qatar. pic.twitter.com/HB6e0yQ4T3
— Iran Military ( Commentary) (@IranMilitary_ir) June 23, 2025
- Με αντίποινα μετά την αμερικανική επίθεση απειλεί το Ιράν
- Έκλεισε τον εναέριό του χώρο το Κατάρ υπό τον φόβο της κλιμάκωσης στην περιοχή
- WSJ: Οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να τερματίσουν την επιχείρηση κατά του Ιράν
- Ιρανικά Μέσα μιλούν για επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία, διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν πως οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν
- Ο Πούτιν αναφέρει ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή φέρνει τον κόσμο πιο κοντά σε μεγάλο κίνδυνο
- Ρεζά Παχλαβί: Ο γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν υποστηρίζει ότι η επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στρέφεται κατά του καθεστώτος και όχι κατά του λαού του Ιράν και δηλώνει: «Αυτή είναι η στιγμή μας».
- Ο Λευκός Οίκος «τα γυρίζει» για την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν.
Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «σέρνει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη δαπανηρό πόλεμο», με τις αμερικανικές επιδρομές κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, προειδοποιώντας παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι «φέρουν και αυτοί πλήρη ευθύνη για τον θάνατο αθώων πολιτών στο Ιράν».
«Η Αμερική, για ακόμη μια φορά, επέλεξε απερίσκεπτα να θυσιάσει την ασφάλειά της απλώς και μόνο για να προστατεύσει τον Νετανιάχου», ανέφερε η ιρανική αποστολή με ανάρτηση στο Χ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν τη διπλωματία».
Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το Ισραήλ και τις ενέργειες των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η Τεχεράνη τόνισε ότι, μαζί με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, Λονδίνο και Παρίσι θα «φέρουν και αυτοί πλήρη ευθύνη για τον θάνατο αθώων πολιτών στο Ιράν, ιδίως γυναικών και παιδιών, και για την καταστροφή ζωτικής σημασίας πολιτικών υποδομών».
Εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, και ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκρήξεις προέρχονταν από τα δυτικά προάστια της πόλης, η οποία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζιστάν που συνορεύει με το Ιράκ.
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τον εναέριο χώρο του ως μέρος των μέτρων που έχουν ληφθεί εν μέσω των εξελίξεων στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ που αναρτήθηκε στο Χ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Κατάρ γίνεται καθώς το Ιράν επανέλαβε προηγούμενες απειλές για αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι έθεσε σε κίνδυνο δύο Γάλλους πολίτες με το πλήγμα που εξαπέλυσε στη φυλακή του Εβίν, στα βόρεια της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως ώστε να ανοίξει ξανά ο δρόμος για τη διπλωματία.
Το Ισραήλ έπληξε τη διαβόητη φυλακή όπου οδηγούνται οι πολιτικοί κρατούμενοι αλλά και ορισμένοι αλλοδαποί, σε μια προφανή ένδειξη ότι διευρύνει τους στόχους του, πέραν των στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τους πυλώνες του ιρανικού καθεστώτος.
«Το πλήγμα με στόχο τη φυλακή του Εβίν έθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες μας, τη Σεσίλ Κολέρ και τον Ζακ Παρί, που κρατούνται εκεί εδώ και τρία χρόνια. Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Τον Μάιο η Γαλλία προσέφυγε κατά του Ιράν στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας το ότι παραβιάζει το δικαίωμα των κρατουμένων στην προξενική βοήθεια, σε μια προσπάθεια να πιέσει την Τεχεράνη.
Ο Μπαρό είπε ότι οι δύο Γάλλοι δεν τραυματίστηκαν και ζήτησε να τους δοθεί το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση σε Γάλλους διπλωμάτες. «Όλα τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν τώρα για να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία», πρόσθεσε.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν συνιστούν «πιθανή μελλοντική απειλή» και οι επιθέσεις του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο και δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.
Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να λάβουν μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιστρέψουν στον διάλογο και στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Γουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ σήμερα στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδας προειδοποίηση εκκένωσης προς τους κατοίκους της Τεχεράνης, καλώντας τους να μείνουν μακριά από κέντρα παραγωγής όπλων και στρατιωτικές βάσεις, ενόψει νέων ισραηλινών επιδρομών, σύμφωνα με ανάρτηση του ισραηλινού στρατού στο X γραμμένη στα φαρσί και στα αραβικά.
Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση συνιστώντας στους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στο Κατάρ να αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα μέχρι νεωτέρας.
Η σύσταση εκδόθηκε για «μέγιστη προφύλαξη» και η κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτή η βρετανική σύσταση εκδίδεται ώρες μετά από αντίστοιχη σύσταση που έστειλε η αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα σε Αμερικανούς στο Κατάρ, να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας. Η αμερικανική πρεσβεία στο τόνισε ότι η σύσταση αυτή είναι «για λόγους προφύλαξης».
Αντιδρώντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι η κατάσταση ασφαλείας στην αραβική χώρα του Κόλπου παρέμεινε σταθερή και ότι η οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας δεν υποδεικνύει την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης απειλής.
Οι αμερικανικές επιδρομές στο Ιράν τη νύχτα του Σάββατου προς Κυριακή και ο αμείωτος σε ένταση πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν οδηγήσει την περιοχή σε τεταμένη κατάσταση.
Στο Κατάρ - που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ιράν - εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις, πιθανός στόχος ιρανικών αντιποίνων για τα αμερικανικά πλήγματα.
Στην πρώτη του παρέμβαση μετά τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν εγκρίνει τις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας του Ιράν και της ασφάλειας της περιοχής, «ανεξάρτητα από ποιον προέρχονται», χωρίς ωστόσο να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας σε εκδήλωση του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων στην 'Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Είμαστε η χώρα που έχει επιδείξει την πιο ξεκάθαρη στάση από την 7η Οκτωβρίου. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση λασπολογεί την παλαιστινιακή αντίσταση χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατία, εμείς στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των αδελφών μας στη Γάζα. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες ώστε οι επιθέσεις του Ισραήλ και των υποστηρικτών του εναντίον της γειτονικής μας χώρας, του Ιράν, να μην οδηγήσουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. Δεν εγκρίνουμε ποτέ τις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας της περιοχής μας και εκφράζουμε την αντίθεσή μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος προφανώς αναφερόταν στην 7η Οκτωβρίου 2023, ημέρα της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που παίρνει ο ίδιος και η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αύριο, Τρίτη 24 Ιουνίου, θα βρίσκεται στη Χάγη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και επισήμανε την κινητοποίησή του «για να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες καταστροφές».
«Προσπαθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας από τα ταραγμένα σε ήρεμα νερά. Δεν ενεργούμε με βάση εφήμερες πολιτικές, αλλά διαβλέποντας τους κρυφούς κινδύνους. Το κάναμε και θα το κάνουμε για να μην πάθει κακό κανένας από τους 86 εκατομμύρια πολίτες μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν έχει το πλήρες δικαίωμα στην αυτοάμυνα και χαρακτήρισε τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης «αδιάσπαστη», μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ερωτηθείς εάν το Ιράν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, ο Ριαμπκόφ δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η Μόσχα συνεργάζεται με το Ιράν σε πολλούς τομείς και θα ήταν ανεύθυνο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία τους.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη σημερινή παρέμβασή της στη βουλή της Ρώμης, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 26 και 27 Ιουνίου, τόνισε ότι «για τη χώρα της οι προτεραιότητες παραμένουν η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν».
«Η επικαιροποιημένη πρόταση του ΝΑΤΟ σημαίνει, για όλους, δέσμευση του 3% για την άμυνα και του 1,5% για την ασφάλεια. Πρόκειται για σημαντικές δεσμεύσεις τις οποίες η Ιταλία πρόκειται να σεβαστεί. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας αδύναμη χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπίσει τον εαυτό της», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Αναφερόμενη στις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης με το Ιράν, η Μελόνι τόνισε ότι η κυβέρνησή της «φρόντισε να προμηθεύσει την Ιταλία με την αναγκαία ενέργεια» διότι «η κορύφωση της κρίσης προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά τις συνέπειές της». «Σήμερα είναι ακόμη λογικότερη η αναφορά στην αρχή της επικουρικότητας. Είναι ακόμη αναγκαιότερο από χθες, να επικεντρωθούμε σε θέματα στα οποία μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και όχι σε λεπτομερειακές υποθέσεις που μπορούν να τύχουν καλύτερης διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
«Θα επαναλάβουμε και το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όπου η νόμιμη αντίδραση του Ισραήλ σε μια άνευ λογικής επίθεση προσλαμβάνει απαράδεκτες και δραματικές μορφές», ολοκλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να δει τις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, εν μέσω των φόβων ότι οι συγκρούσεις που μαίνονται στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να τις εκτοξεύσουν στα ύψη.
«Όλοι, κρατήστε χαμηλά τις τιμές πετρελαίου, παρακολουθώ! Δουλεύετε προς όφελος του εχθρού, μην το κάνετε», έγραψε με κεφαλαία γράμματα στην πλατφόρμα του Truth Social. Ο Τραμπ συνέχισε με μια ακόμη ανάρτηση προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ενθάρρυνε να «κάνει γεωτρήσεις», προσθέτοντας «Εννοώ τώρα».
O αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δεσμεύτηκε σήμερα για «σθεναρή δράση» από τη χώρα του σε απάντηση στις αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Αυτό το έγκλημα και η βεβήλωση δεν θα μείνουν αναπάντητα», προειδοποίησε ο Μουσαβί σε δήλωση που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «πάντα ενδιαφέρεται» για μια διπλωματική λύση με το Ιράν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες για «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν. «Αν το ιρανικό καθεστώς αρνείται να εμπλακεί για μια διπλωματική και ειρηνική λύση, για την οποία ο πρόεδρος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, γιατί ο ιρανικός λαός δεν απομακρύνει από την εξουσία αυτό το απίστευτα βίαιο καθεστώς που τον καταπιέζει για δεκαετίες;» είπε η Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στο Fox News.
Στη συνέχεια, δήλωσε στην ενημέρωση του Τύπου ότι έχουν σταλεί «δημόσια και ιδιωτικά» μηνύματα σε Ιρανούς μετά τον βομβαρδισμό τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ. Η Λέβιτ επανέλαβε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις «κατεστράφησαν ολοσχερώς». «Πρόκειται για μια επιχείρηση που τόσοι πολλοί πρόεδροι ονειρεύονταν στο παρελθόν, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να την κάνει, και ο Πρόεδρος Τραμπ το έκανε», είπε.
Χθες το βράδυ, ο Τραμπ έγραψε στο δίκτυό του Truth Social: «Δεν είναι πολιτικά ορθό να χρησιμοποιούμε τον όρο "αλλαγή καθεστώτος", αλλά αν το σημερινό ιρανικό καθεστώς δεν είναι ικανό να ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΞΑΝΑ ΜΕΓΑΛΟ, γιατί να μην υπάρξει αλλαγή καθεστώτος;» Σήμερα, υπό τους φόβους για ιρανικά αντίποινα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση στο Στενό του Χορμούζ και ότι το ιρανικό καθεστώς θα ήταν ανόητο» να επιτεθεί σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας ναυτιλιακή οδό, μέσω της οποίας μεταφέρεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Μπροστά στην κριτική από ορισμένους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές, που κατηγορούν τον Τραμπ ότι υπερέβη τις εξουσίες του για να εξαπολύσει αυτήν την επίθεση στο Ιράν, η Λέβιτ υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος ενήργησε εντός της νόμιμης εξουσίας του, στο πλαίσιο του Άρθρου 2 του Συντάγματος, ως αρχιστράτηγος των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Προς του συμπατριώτες μου: Αυτή είναι η στιγμή μας. Είμαι μαζί σας. Ας μας αφήσουν να χτίσουμε το νέο Ιράν μαζί. Είμαι σήμερα εδώ για να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση των συμπατριωτών μου για να τους οδηγήσω στην ειρήνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Παρίσι ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν.
Ο Παχλαβί είναι ο πρωτότοκος γιος της Φαράχ Ντίμπα και του Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί και κατηγορεί για την επίθεση εναντίον της χώρας του τον Αλί Χαμενεΐ. Ο Παχλαβί σημείωσε πως ο Αλί Χαμενεΐ και η διεφθαρμένη καταστροφική του ομάδα «οδηγούν την οικονομία του έθνους στο χείλος της καταστροφής, ξοδεύουν υποδομές και πόρους, σπαταλούν τον πλούτο της χώρας αναπτύσσοντας πυρηνικά όπλα και κλέβουν την κυριαρχία των Ιρανών πολιτών».
Ο Παχλαβί σημείωσε ακόμα πως το καθεστώς «έχει ηττηθεί και βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και γι' αυτό δεν πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει. Ο καιρός έχει φτάσει ώστε να σταματήσει η καταστροφή και να ξεκινήσει η νέα εποχή του Ιράν. Κυρίες και κύριοι, τις τελευταίες ημέρες, έχω μιλήσει με ανθρώπους κάθε περπατησιάς στο Ιράν, έναν αξιωματούχο των ενόπλων δυνάμεων, μια μητέρα που προσπαθούσε να φύγει από την Τεχεράνη, έναν βιομηχανικό εργάτη από την Ταμπρίζ, μια νεαρή ακτιβίστρια. Αυτές οι φωνές αντιπροσωπεύουν το έθνος».
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Eni, BP και Total Energies που δραστηριοποιούνται σε πετρελαιοπηγές του Ιράκ έχουν απομακρύνει πολλούς ξένους μέλη του προσωπικού τους, ανακοίνωσε σήμερα η ιρακινή κρατική εταιρεία πετρελαίου Basra.
Ωστόσο, οι πετρελαϊκές δραστηριότητες στις πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ δεν έχουν επηρεαστεί, με τις εξαγωγές να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 3,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι.
Η κρίση στην περιοχή έχει φτάσει στα ύψη μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και τα αμερικανικά πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.